Łagodzi stres, dba o mocne kości. Jak zrobić nalewkę z fig?

Nalewka z fig - przepis nie jest może jednym z najpopularniejszych, ale zdecydowanie warto się nim zainteresować. Na co pomaga nalewka z fig? To świetny domowy specyfik, który wspiera zdrowie serca, kości i mózgu. Owoce mają jednak znacznie więcej cennych właściwości.

Jak zrobić nalewkę z fig? Przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Figi można jeść na wiele sposobów - świeże, suszone, pieczone czy grillowane. Z owocu przyrządza się też przetwory, czyli dżemy, likiery czy nalewki. Każdy rodzaj dania dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych i pozytywnie na niego działa. Dowiedz się, na co pomaga nalewka z fig i jak ją zrobić. Przepis wcale nie jest trudny, za to korzyści dla zdrowia są warte poświęconego na przygotowania czasu.

Sprawdź także: Na jesienne i zimowe przeziębienia będzie w sam raz. Jak zrobić leczniczą nalewkę z malin?

Jakie właściwości mają figi?

Świeże figi różnią się nieco składem i działaniem na organizm od tych suszonych. Surowe w 100 gramach kryją ok. 74 kalorie (w 80 proc. zawierają wodę), podczas gdy w takiej samej porcji suszonych owoców znajduje się już ok. 314 kcal (mają w sobie znacznie więcej węglowodanów). Świeże figi to źródło m.in. antyoksydantów, witamin C i tych z grupy B (szczególnie B6), a także minerałów (miedzi, potasu, wapnia, fosforu czy manganu) i błonnika pokarmowego. Suszone - również są skarbnicą witamin (m.in. A, C, E), minerałów (manganu, potasu, żelaza), pektyn (błonnika) i przeciwutleniaczy

Jakie właściwości mają figi? Dzięki wartościowym składnikom odżywczym:

  • wykazują działanie antyoksydacyjne - chronią przed rozwojem nowotworów, ale również opóźniają starzenie się organizmu. Co więcej, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybiczne,
  • pomagają w uregulowaniu procesów trawiennych - błonnik nie tylko przyspiesza metabolizm (co pomaga w odchudzaniu) czy hamuje apetyt na podjadanie, ale też usprawnia perystaltykę jelit, a w konsekwencji - eliminuje uporczywe zaparcia czy wzdęcia,
  • obniżają cukier i cholesterol - błonnik pokarmowy i antyoksydanty wpływają na lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu,
  • zwłaszcza te suszone obniżają ciśnienie - duża dawka potasu pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie tętnicze, co ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,
  • wzmacniają kości - figi to skarbnica wapnia i fosforu, które świetnie wspierają układ kostny,
  • suszone figi wpływają korzystnie na układ nerwowy - dzięki solidnej dawce magnezu poprawiają samopoczucie, koncentrację i pamięć,
  • usprawniają narzędzie wzroku - witaminy oraz antyoksydanty zawarte w figach mogą m.in. znacznie ograniczyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Nalewka z fig - przepis

Jaki jest najlepszy przepis na nalewkę z fig? Okazuje się, że nie ma jednego uniwersalnego. Trunek, który - spożywany w małych ilościach - wesprze twój organizm możesz przygotować na dwa sposoby - ze świeżych lub suszonych owoców

Nalewka ze świeżych fig - przepis

Składniki

  • 300 g świeżych fig,
  • 500 ml wódki 40%.

Nalewka z fig - przepis rozpocznij od umycia i osuszenia świeżych owoców. Pokrój je następnie na ćwiartki i potem w plastry. Włóż je do czystego i wyparzonego słoja o pojemności ok. litra. Zalej wódką i szczelnie zakręć. Odstaw na około dwa tygodnie, raz na jakiś czas delikatnie wstrząsając słojem (aby alkohol wchłonął esencję z owoców). Po upływie tego czasu odlej płyn przez sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy do innego naczynia. Odciśnij też figi, bo mają w sobie najwięcej smaku. Nalewkę przelej jeszcze do czystych szklanych butelek i odstaw na przynajmniej trzy, najlepiej cztery tygodnie. Nalewka ze świeżych fig im dłużej nabiera aromatu, tym jest lepsza i zdrowsza.

Nalewka z fig suszonych - przepis

Składniki

  • 200 g suszonych fig,
  • 10 g suszonego imbiru,
  • kilka goździków,
  • litr wódki.

Na początku drobno poszatkuj suszone figi. Przełóż je do czystego i wyparzonego słoja. Dodaj również suszony imbir i goździki. Następnie całość zalej wódką i bardzo szczelnie zakręć. Odstaw na miesiąc, raz na jakiś czas delikatnie ruszając naczyniem. Po upływie tego czasu przefiltruj przez bibułkę i rozlej do szklanych butelek. Następnie odstaw w chłodne miejsce na cztery miesiące, aby nalewka z fig nabrała mocy i smaku. 

Na co pomaga nalewka z fig?

Prozdrowotny trunek, zarówno z tych suszonych, jak i świeżych owoców, nie jest trudny w przygotowaniu. Na co pomaga nalewka z fig? Przede wszystkim wspiera pracę serca i układu krążenia, więc mogą ją spożywać wszyscy profilaktycznie (szczególnie ci rodzinnie obciążeni chorobami serca) oraz mierzący się z nadciśnieniem. Pamiętaj, że to alkohol - stosuj z rozsądkiem, sącząc nie więcej niż kieliszek dwa razy w tygodniu.

Nalewka z fig zadba też o mocne kości i prawidłowe trawienie. Jesteś już w wieku, w którym grozi ci osteoporoza? Wypij profilaktycznie odrobinę nalewki. Masz problemy z zaparciami, a twój metabolizm zwalnia i zaczynasz tyć? Również skorzystaj z właściwości fig. 

Nalewka z fig ma wiele cennych właściwości, ale nie wszyscy powinni ją pić. Choć owoce pomagają zdrowym osobom trzymać cukier w ryzach, cukrzycy nie powinni sięgać po figi, szczególnie suszone. Mają one wysoki indeks glikemiczny i dostarczają znaczną ilość węglowodanów.

Ze względu na dużą dawkę błonnika uważać muszą też wszyscy z problemami jelitowymi - jeśli zmagasz się z częstymi biegunkami lub nadwrażliwością układu trawiennego, spożywając produkty na bazie fig, tylko zaostrzysz dolegliwości. Kto jeszcze nie powinien jeść fig? Cierpiący na migreny również muszą być ostrożni - owoce mogą nasilać ból głowy.

Oczywiście nalewki z fig nie mogą pić dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią.



Źródło: Smaker.pl, dietetycy.org.pl, stronazdrowia.pl, zywienie.medonet.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Śliwki nie tylko w kompocie. Jak kulinarnie wykorzystać te owoce? »

Kulinarny hit prosto z Węgier: Parująca i pikantna kapusta po szeklersku »

Nie wyrzucaj, tylko zrób z nich napój. Wymiecie toksyny, nawodni organizm i poskromi apetyt »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1967

60 min
11
60 min
2
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 517

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0