Spis treści:
Figi można jeść na wiele sposobów - świeże, suszone, pieczone czy grillowane. Z owocu przyrządza się też przetwory, czyli dżemy, likiery czy nalewki. Każdy rodzaj dania dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych i pozytywnie na niego działa. Dowiedz się, na co pomaga nalewka z fig i jak ją zrobić. Przepis wcale nie jest trudny, za to korzyści dla zdrowia są warte poświęconego na przygotowania czasu.

Jakie właściwości mają figi?
Świeże figi różnią się nieco składem i działaniem na organizm od tych suszonych. Surowe w 100 gramach kryją ok. 74 kalorie (w 80 proc. zawierają wodę), podczas gdy w takiej samej porcji suszonych owoców znajduje się już ok. 314 kcal (mają w sobie znacznie więcej węglowodanów). Świeże figi to źródło m.in. antyoksydantów, witamin C i tych z grupy B (szczególnie B6), a także minerałów (miedzi, potasu, wapnia, fosforu czy manganu) i błonnika pokarmowego. Suszone - również są skarbnicą witamin (m.in. A, C, E), minerałów (manganu, potasu, żelaza), pektyn (błonnika) i przeciwutleniaczy.
Jakie właściwości mają figi? Dzięki wartościowym składnikom odżywczym:
- wykazują działanie antyoksydacyjne - chronią przed rozwojem nowotworów, ale również opóźniają starzenie się organizmu. Co więcej, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybiczne,
- pomagają w uregulowaniu procesów trawiennych - błonnik nie tylko przyspiesza metabolizm (co pomaga w odchudzaniu) czy hamuje apetyt na podjadanie, ale też usprawnia perystaltykę jelit, a w konsekwencji - eliminuje uporczywe zaparcia czy wzdęcia,
- obniżają cukier i cholesterol - błonnik pokarmowy i antyoksydanty wpływają na lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu,
- zwłaszcza te suszone obniżają ciśnienie - duża dawka potasu pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie tętnicze, co ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,
- wzmacniają kości - figi to skarbnica wapnia i fosforu, które świetnie wspierają układ kostny,
- suszone figi wpływają korzystnie na układ nerwowy - dzięki solidnej dawce magnezu poprawiają samopoczucie, koncentrację i pamięć,
- usprawniają narzędzie wzroku - witaminy oraz antyoksydanty zawarte w figach mogą m.in. znacznie ograniczyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Nalewka z fig - przepis
Jaki jest najlepszy przepis na nalewkę z fig? Okazuje się, że nie ma jednego uniwersalnego. Trunek, który - spożywany w małych ilościach - wesprze twój organizm możesz przygotować na dwa sposoby - ze świeżych lub suszonych owoców.
Nalewka ze świeżych fig - przepis
Składniki
- 300 g świeżych fig,
- 500 ml wódki 40%.
Nalewka z fig - przepis rozpocznij od umycia i osuszenia świeżych owoców. Pokrój je następnie na ćwiartki i potem w plastry. Włóż je do czystego i wyparzonego słoja o pojemności ok. litra. Zalej wódką i szczelnie zakręć. Odstaw na około dwa tygodnie, raz na jakiś czas delikatnie wstrząsając słojem (aby alkohol wchłonął esencję z owoców). Po upływie tego czasu odlej płyn przez sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy do innego naczynia. Odciśnij też figi, bo mają w sobie najwięcej smaku. Nalewkę przelej jeszcze do czystych szklanych butelek i odstaw na przynajmniej trzy, najlepiej cztery tygodnie. Nalewka ze świeżych fig im dłużej nabiera aromatu, tym jest lepsza i zdrowsza.
Nalewka z fig suszonych - przepis
Składniki
- 200 g suszonych fig,
- 10 g suszonego imbiru,
- kilka goździków,
- litr wódki.
Na początku drobno poszatkuj suszone figi. Przełóż je do czystego i wyparzonego słoja. Dodaj również suszony imbir i goździki. Następnie całość zalej wódką i bardzo szczelnie zakręć. Odstaw na miesiąc, raz na jakiś czas delikatnie ruszając naczyniem. Po upływie tego czasu przefiltruj przez bibułkę i rozlej do szklanych butelek. Następnie odstaw w chłodne miejsce na cztery miesiące, aby nalewka z fig nabrała mocy i smaku.
Na co pomaga nalewka z fig?
Prozdrowotny trunek, zarówno z tych suszonych, jak i świeżych owoców, nie jest trudny w przygotowaniu. Na co pomaga nalewka z fig? Przede wszystkim wspiera pracę serca i układu krążenia, więc mogą ją spożywać wszyscy profilaktycznie (szczególnie ci rodzinnie obciążeni chorobami serca) oraz mierzący się z nadciśnieniem. Pamiętaj, że to alkohol - stosuj z rozsądkiem, sącząc nie więcej niż kieliszek dwa razy w tygodniu.
Nalewka z fig zadba też o mocne kości i prawidłowe trawienie. Jesteś już w wieku, w którym grozi ci osteoporoza? Wypij profilaktycznie odrobinę nalewki. Masz problemy z zaparciami, a twój metabolizm zwalnia i zaczynasz tyć? Również skorzystaj z właściwości fig.
Nalewka z fig ma wiele cennych właściwości, ale nie wszyscy powinni ją pić. Choć owoce pomagają zdrowym osobom trzymać cukier w ryzach, cukrzycy nie powinni sięgać po figi, szczególnie suszone. Mają one wysoki indeks glikemiczny i dostarczają znaczną ilość węglowodanów.
Ze względu na dużą dawkę błonnika uważać muszą też wszyscy z problemami jelitowymi - jeśli zmagasz się z częstymi biegunkami lub nadwrażliwością układu trawiennego, spożywając produkty na bazie fig, tylko zaostrzysz dolegliwości. Kto jeszcze nie powinien jeść fig? Cierpiący na migreny również muszą być ostrożni - owoce mogą nasilać ból głowy.
Oczywiście nalewki z fig nie mogą pić dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródło: Smaker.pl, dietetycy.org.pl, stronazdrowia.pl, zywienie.medonet.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Śliwki nie tylko w kompocie. Jak kulinarnie wykorzystać te owoce? »
Kulinarny hit prosto z Węgier: Parująca i pikantna kapusta po szeklersku »
Nie wyrzucaj, tylko zrób z nich napój. Wymiecie toksyny, nawodni organizm i poskromi apetyt »