Spis treści:
- Jak działa "kawa" z natki pietruszki?
- Jakie właściwości ma "kawa" dra Virgiliu Stroescu?
- Jak zrobić "kawę" z pietruszki?
Doktor Virgiliu Stroescu to pochodzący z Rumunii endokrynolog i lekarz chorób metabolicznych. Zasłynął na całym świecie z propagowania zdrowego stylu życia oraz żywienia. Jednak prawdziwą furorę zrobiła jego "kawa" z natki pietruszki, na którą przepis przedstawił w jednym z programów telewizyjnych. Napój ten od lat stanowi element jego codziennego jadłospisu, nie tylko dostarcza mu mnóstwa witamin, ale i przyczynia się do lepszego samopoczucia oraz dodaje energii. W poniższym artykule przedstawimy ci przepis na tę zieloną miksturę oraz podpowiemy ci, jak działa "kawa" z natki pietruszki.
Sprawdź także: Kiszony seler lepszy od surowego. Trzy nietuzinkowe sposoby na kiszonego selera
Jak działa "kawa" z natki pietruszki?
Czym jest zielona "kawa" dra Virgiliu Stroescu? To nic innego ja napój przyrządzony na bazie natki zielonego pietruszki, doktor uważa, że picie tej mikstury jest znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze, niż tradycyjna filiżanka kawy. Zielona "kawa" świetnie nawadnia, delikatnie pobudza, dodając energii, działa bakteriobójczo, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy. Dostarcza także mnóstwa antyoksydantów, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami, chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się oraz mają właściwości antynowotworowe. Napój ma również właściwości detoksykujące, między innymi wspiera pracę wątroby, korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, a nawet pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
Jakie właściwości ma "kawa" dra Virgiliu Stroescu?
Przede wszystkim należy przyjrzeć się właściwościom natki pietruszki, bo to głównie z niej przygotowany jest napój. Jest ona prawdziwą bombą witaminy C, w 100 g ma jej nawet cztery razy więcej niż pomarańcza. Nie brakuje w niej również witaminy A, witamin z grupy B, witaminy K oraz PP, ma również sporo substancji mineralnych, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, cynku, miedzi, manganu, potasu i sodu. Nie brakuje w niej także flawonoidów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Natka pietruszki powinna znaleźć się w diecie osób, które chcą schudnąć, ponieważ jest niskokaloryczna, 100 g zawiera tylko zaledwie 36 kcal. Co więcej, ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest również diabetykom. Korzystnie wpływa także na proces trawienia. Poleca się ją również do spożywania w celu wsparcia pracy nerek, ma właściwości diuretyczne, przez co pomaga w oczyszczanie organizmu z toksyn, warto stosować ją także w przypadku chorób takich jak kamica nerkowa czy infekcji dróg moczowych.
W tych niepozornych, zielonych listkach znajduje się również sporo żelaza, dlatego poleca się je osobom, które borykają się z anemią. Co ciekawe, natka pietruszki może również pomóc w dbaniu o higienę jamy ustnej, ponieważ ma właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, co pomaga odświeżyć oddech. Niewiele osób wie, że zielona pietruszka wykazuje właściwości rozkurczowe, dlatego może być pomocna przy łagodzeniu bólów miesiączkowych. Co więcej, natka pietruszki to także sposób, aby zadbać o piękną skórę, pozytywnie wpływa na jej kondycję i elastyczność, a także pomaga łagodzić stany zapalne.
Dodatkowo w "kawie" dra Virgiliu Stroescu znajduje się cytryna, która dostarcza kolejnej porcji witaminy C, wspiera układ immunologiczny, jest także znanym antyoksydantem. Jedzona wraz ze skórką dostarcza także błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu trawiennego, pomaga hamować apetyt, co wspiera odchudzanie. Cytryna równoważy pH organizmu, poprawia nastrój oraz dodaje energii, a także korzystnie wpływa na urodę. Działa również moczopędnie, przez co wspiera pracę nerek.
Oliwa z oliwek zawarta w napoju jest źródłem witaminy A, tych z grupy B, C, E, D i K, nie brakuje w niej również substancji mineralnych, magnezu, potasu magnez czy fosforu. Zawiera prozdrowotne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspierają układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy, a także dbają o zdrowie oczu. Oliwa z oliwek ma także właściwości przeciwutleniające, pomaga również obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także chroni organizm przed miażdżycą, udarem oraz cukrzycą typu drugiego.
Napój zawiera także odrobinę słodyczy pod postacią łyżeczki miodu. Ma on właściwości antybakteryjne, dzięki czemu świetnie wspiera odporność organizmu, mówi się, że miód to naturalny antybiotyk. Zawiera witaminę A, te z grupy B oraz C. Przypisuje się mu właściwości detoksykujące, regulujące ciśnienie krwi, przyspiesza gojenie się ran, wspiera wątrobę oraz pracę mózgu.
Jak zrobić "kawę" z pietruszki?
Przygotowanie "kawy" z pietruszki dra Stroescu jest bardzo proste. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wszystkie składniki do jej zrobienia znajdziesz we własnej kuchni. Przygotuj: dwa pęczki pietruszki, jedną łyżeczkę miodu naturalnego, jedną cytrynę oraz łyżeczkę oliwy z oliwek.
Zacznij od dokładnego umycia i sparzenia cytryny, aby pozbyć się pestycydów, które mogą znajdować się na jej skórce. Umyj również natkę pietruszki, a następnie dokładnie ją osusz. Kolejnym krokiem będzie obranie cytryny i pokrojenie jej w mniejsze kawałki, następnie wszystkie pozostałe składniki wrzuć do blendera i miksujemy na gładką masę. Zielona "kawa" najlepiej smakuje na zimno. Można dodać do niej odrobinę lodu lub schłodzić ją w lodówce.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Idealny pomysł na przekąskę. Paluchy serowo-ziemniaczane »
Apteka w ogrodzie. Roślina uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »
Owoce z największą dawką witaminy C. Opóźniają starzenie, zmniejszają ryzyko nowotworów »