Ania Starmach to kucharka, autorka wielu książek kulinarnych, która szerszej publiczności dała się poznać, jako jurorka w takich programach, jak MasterChef i MasterChef Junior. Swój talent kulinarny miała okazję rozwijać podczas kursu w paryskiej szkole kucharskiej Le Cordon Bleu. Chociaż, jak wielokrotnie powtarzała, jej specjalnością i słabością jest przygotowywanie, jak i próbowanie wszelakich deserów, na swojej stronie dzieli się także przepisami na wytrawne smakołyki. Dziś przyjrzymy się bliżej pomysłowi na wyraziste danie obiadowe, które z pewnością posmakuje całej rodzinie. Sprawdź, jak przygotować zupę chrzanową Ani Starmach.

Sprawdź także: Najlepszy śledź według Andrzeja Polana. Sekretem jeden składnik
Zupa chrzanowa Ani Starmach – przepis
Przepis na zupę chrzanową bazuje na dużej ilości świeżych warzyw. Pysznej, kremowej konsystencji nadaje jej śmietanka kremówka, natomiast dodatek wędzonego, chrupiącego boczku doskonale podkreśli smak dania. Na koniec warto dodać ugotowane jajko, dzięki czemu w prosty sposób skomponujesz pyszny, pełnowartościowy posiłek. Przygotuj: dwa litry wody, dwa pory, dwie pietruszki (korzenie), dwa ziemniaki, dwie cebule, pół selera, 200 ml śmietanki kremówki, 200 g wędzonego boczku, łyżeczkę majeranku, ząbek czosnku, liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, cztery ziarna czarnego pieprzu, cztery łyżki tartego chrzanu, sól i pieprz. A także jedno gotowane jajko, do każdej porcji zupy.
Gotowanie zacznij od umycia, obrania i pokrojenia wszystkich warzyw. Następnie boczek pokrój w plastry lub kostkę, następnie podsmaż go na patelni, tak by stał się chrupiący. Gotowy boczek odłóż na osoby talerz. Wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) oraz ząbek czosnku wrzuć na patelnię, na której znajduje się tłuszcz z boczku, podsmażaj przez kilka minut. Następnie przełóż warzywa do garnka, wlej wodę, dodaj liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotuj całość przez minimum pół godziny, warzywa muszą stać się miękkie. Po tym czasie wyciągnij ziele angielskie i liść laurowy, dodaj z ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj przez 20 minut, po tym czasie zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj tarty chrzan oraz śmietankę, ponownie użyj blendera. Wlej zupę na talerze, udekoruj dwoma połówkami jajka oraz chrupiącym boczkiem.
Zobacz także:
Zwykle trafia do zlewu. To błąd! Zamocz w niej śledzie, a zachwycą smakiem »
Przekąski na ostatki: Zjedz śledzia, by uniknąć bolesnych konsekwencji »
Na tym oleju lepiej nie smażyć. Ma prozdrowotne zastosowanie poza kuchnią »