Ewa_Gotuje

Leśne orzeźwienie Olgi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Olga jak zwykle zaskoczyła nas pomysłowością i starannością wykonania deseru. Jeśli macie ochotę na Leśne orzeźwienie, śmiało skorzystajcie z przepisu.

Sos owocowy
225 g mrożonych owoców leśnych
2 łyżki soku z pomarańczy
125 g malin
2 łyżki zagęszczonego soku malinowego
1 łyżka wody
1 kieliszek rumu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta ziela angielskiego
szczypta cynamonu

Masa
2 puszki zimnego mleka kokosowego
125 ml śmietanki 30%
½ szklanki cukru pudru
ekstrakt waniliowy
ekstrakt migdałowy

Zabajone
4 żółtka
100 g cukru pudru
2 łyżki rumu

Beza
4 białka
6 łyżek cukru

Ciasteczka
160 g kleiku ryżowego
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki wiórków kokosowych
3 jajka
200 g masła

Dekoracja
świeże owoce (porzeczki, borówki, jeżyny, maliny)
½ tabliczki czekolady gorzkiej

Sos owocowy
Wszystkie składniki umieścić w garnku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie całość zblendować. Przełożyć na patelnię i gotować jeszcze przez 20 minut - do czasu uzyskania konsystencji syropu. Wystudzić.

Masa
Delikatnie oddzielić stałą część mleka kokosowego od płynnej i mieszając, delikatnie ją napowietrzyć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać odrobinę ekstraktu waniliowego i migdałowego i delikatnie połączyć z gęstym mlekiem kokosowym. Schłodzić.

Zabajone
W kąpieli wodnej umieścić miskę z żółtkami. Wsypać cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać rum i ubijać energicznie do czasu powstania gęstej piany.

Beza
W kąpieli wodnej umieścić białka. Dodać szczyptę soli, a następnie partiami dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, ubić białka krótko mikserem. Ostudzić.

W tym czasie połączyć ze sobą masę z mleka kokosowego i zabajone. Dodać bezę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć okrągłą foremkę (o średnicy 22cm) folią spożywczą i wlać do niej przygotowaną masę. Polać połową ilości sosu owocowego. Włożyć do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

Ciasteczka
Na stolnicę wysypać wszystkie suche składniki. Zrobić na środku dziurkę i wbić do niej jajka. Całość połączyć z masłem i posiekać nożem. Zagnieść ciasto o lepkiej, tłustej konsystencji. Uformować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać na blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Pozostawić do wystygnięcia.

Dekoracja
Zmrożony deser odwrócić o 180° i pokroić na osiem kawałków. Polać pozostałą częścią sosu owocowego. Posypać owocami oraz pokruszonymi ciasteczkami. Oblać ciasteczka rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i ułożyć je obok kawałków semifreddo. Udekorować talerz świeżymi owocami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Zielone szparagi w cieście

Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku

Odsłon: 5950

15 min
14
Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 709

60 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0