Spis treści:
- Dlaczego warto jeść pomidory?
- Jakie pomidory wybrać do sałatki?
- Letnie sałatki z pomidorami dla każdego
Pomidory - zaraz obok truskawek i szparagów - to kwintesencja letniego sezonu. Wspaniale pachną, pasują do rozmaitych przekąsek, a do tego kryją w sobie całe mnóstwo wartościowych substancji odżywczych. Dlaczego warto jeść pomidory i jak przygotować z nich letnie sałatki? Jeśli brakuje ci pomysłów na pożywne przekąski z tymi warzywami w roli głównej, znajdziesz je w tym artykule.
Sprawdź także: Sałatki z ogórków na zimę. Top 11 najlepszych przepisów do słoików
Dlaczego warto jeść pomidory?
Odpowiedź jest bardzo prosta - ponieważ pomidory to samo zdrowie, a do tego są niskokaloryczne, dzięki czemu idealnie wpisują się w lekkostrawne diety o obniżonej kaloryczności. W 100 g tego produktu znajduje się zaledwie od 18 do 22 kcal.
Dlaczego warto jeść pomidory? Mogą one poszczycić się obecnością witamin C, E, K oraz tych z grupy B - ale nie tylko. Warto wspomnieć, że w ich wnętrzu kryje się też kilka minerałów, w tym wapń, fosfor, potas, magnez, sód oraz cynk.
Jednym z najcenniejszych składników aktywnych w pomidorach jest likopen, który odpowiada za większość ich prozdrowotnych własności. Jego główną cechą jest to, że gasi on stan zapalny w organizmie, zmniejszając liczbę wolnych rodników. Ponadto wspiera on układ sercowo-naczyniowy, poprawiając wyniki lipidogramu, regulując ciśnienie i zmniejszając ryzyko wystąpienia udarów i zawałów serca.
Warto także podkreślić, że posiada on właściwości antynowotworowe - w szczególności gdy chodzi o raka prostaty i raka piersi. Co więcej, doniesienia ze świata nauki wskazują pozytywny wpływ likopenu na układ kostny. W badaniach laboratoryjnych potwierdzono na przykład, że chroni on komórki macierzyste zawarte w szpiku kostnym przed śmiercią.
Kto jeszcze powinien jak najczęściej sięgać po pomidory? Z pewnością wszyscy, którzy chcą spowolnić proces starzenia i poprawić wygląd swojej skóry. W tym miejscu ponownie światła reflektorów skierowane są na likopen, ponieważ zmniejsza on ilość enzymu uszkadzającego włókna kolagenowe, stanowiące naturalne rusztowanie dla naszej skóry. Należy także zaznaczyć, że chroni on wzrok, redukując ryzyko pojawienia się schorzenia zwanego zwyrodnieniem plamki żółtej. Kropką nad i jest jego odżywcze oddziaływanie na skład mikroflory bakteryjnej w jelitach.
Jakie pomidory wybrać do sałatki?
Lato to sezon, któremu towarzyszą nawracające fale upałów, a wysoka temperatura nie sprzyja apetytowi. Doskonałym rozwiązaniem na gorące dni jest wykonanie odżywczych i soczystych sałatek, na przykład na bazie pomidorów. Które z nich będą najlepsze do twojego dania? Odpowiedź brzmi - każde, które ci smakują. Na rynku masz do dyspozycji m.in. pomidory:
- koktajlowe,
- daktylowe,
- bawole serca,
- paprykowe,
- san marzano,
- malinowe,
- podłużne,
- gargamele.
Jak przy ich pomocy wykonać letnie sałatki z pomidorami? Poniżej znajdziesz najpyszniejsze z nich.
Letnie sałatki z pomidorami dla każdego
Mozzarella z pomidorami i oliwkami
Jesteś fanem przetworów mlecznych? Jeśli tak właśnie jest, koniecznie wypróbuj połączenie soczystych pomidorów z serem mozzarella. Uzupełnieniem tego duetu są zielone lub czarne oliwki, listki świeżej bazylii, suszone pomidory oraz sól i pieprz. Aby uzyskać idealny włoski smak, warto stworzyć sos na bazie oliwy z oliwek extra virgin, octu winnego, czosnku oraz suszonej bazylii i oregano. Drobno pokrój roślinne składniki - pomidory w plasterki a oliwki w paseczki - i ułóż na dekoracyjnym talerzu. Przełóż warzywa mozzarellą. Na końcu polej wszystko dressingiem i gotowe.
Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową
Chcesz oddać ducha lata na swoim talerzu? W takim razie postaw na letnią sałatkę z pomidorami i fasolką szparagową. Co bardzo istotne, możesz ją zaserwować również w sezonie jesiennym - wystarczy, że sięgniesz po jej mrożoną wersję. Do wykonania tej pozycji potrzebujesz główne składniki, czosnek, szczypiorek, natkę pietruszki, olej, ocet winny, sól, cukier oraz chili w płatkach. Ugotuj fasolkę i połącz ją z pozostałymi produktami, na końcu polewając sosem.
Turecka sałatka z papryki i pomidorów
Gustujesz w bliskowschodnich połączeniach? W takim razie postaw na kuchnię turecką. Aby wykonać letnią sałatkę z pomidorami i papryką, pochodzącą właśnie z tamtych rejonów, potrzebujesz cebulkę dymkę, jasnozieloną paprykę, miętę, cytrynę, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Realizację przepisu rozpocznij od zanurzenia pomidorów we wrzątku. Zdejmij z nich skórkę i pozbądź się szypułek. Pokrój je w plasterki, przygotuj resztę składników i wszystko wymieszaj. Na końcu stwórz sos z soku z cytryny, oliwy, soli oraz pieprzu i połącz wszystko w sałatkę.
Sałatka z pomidorami, figami i szpinakiem
Jeśli chcesz zaserwować swoim gościom nieco mniej oczywistą sałatkę, pomieszaj pomidory z figami - ten duet jest naprawdę wyjątkowy. Spodobał ci się ten pomysł? W takim razie zestaw ze sobą młode liście szpinaku, cząstki fig, listki świeżej bazylii, czerwoną cebulę, pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Na sam koniec skrop wszystko sokiem z cytryny i posyp solą morską do smaku.
Libańska sałatka z pomidorów i natki pietruszki
Jednym z najbardziej trafnych duetów są pomidory i natka pietruszki. Jednak żeby nabrały one jeszcze ciekawszego wymiaru, trzeba wzbogacić je o takie składniki jak czerwona papryka, czosnek, mielona wędzona papryka, sumak, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. W ten sposób stworzysz przepyszną libańską sałatkę, która stanie się kropką nad i popołudniowego grilla ze znajomymi.
Sałatka gavurdagi
Czy wiedziałeś o tym, że pomidory doskonale komponują się z kaszami? Jeśli masz ochotę na tę pozycję, wystarczy, że pokroisz pomidory, cebulę, ogórka i paprykę w niewielką kostkę. Następnie posiekaj natkę pietruszki i orzechy. Wymieszaj wszystko w dużej misce, a potem dolej oliwę z oliwek, syrop z granatu, suszoną miętę oraz paprykę. Tak powstałą bazę wystarczy wymieszać z ulubioną kaszą, na przykład kuskus.
Letnia sałatka z pomidorami na upały
Szukasz skutecznych sposobów na orzeźwienie? Jednym z nich jest przyrządzenie soczystej sałatki ze świeżych warzyw o wysokiej zawartości wody. Jak się za to zabrać? Podczas najbliższych zakupów zaopatrz się w arbuza, fetę, kolorowe pomidorki koktajlowe, rukolę, cebulę, oliwę z oliwek oraz cukier, sól i pieprz. Jej realizację rozpocznij od pokrojenia arbuza na małe kawałki, cebulę w piórka, a pomidorki na połówki. Opłucz i osusz rukolę i włóż wszystkie składniki do dużej miski. Uzupełnij je o dressing na bazie oliwy i przypraw. Na samym końcu wstaw wszystko do lodówki w celu schłodzenia.
Źródła: pubmed.com, healhline.com, webmd.com
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »