Najlepsze przepisy na cukinię

Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę.

Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję

Nalewka z pigwy

Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność organizmu spada. Ten dojrzewający na przełomie września i października owoc, dzięki dużej zawartości witaminy C, pomaga w zwalczaniu przeziębienia, grypy i kaszlu. To jednak nie jedyne dobroczynne działanie/właściwości pigwy, ponieważ jest ona również źródłem składników odżywczych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które wzmacniają odporność organizmu. Ponadto nasiona i owoce pigwy przemianę materii oraz wzmacniają wątrobę.

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 l wódki 45 %
  • 250 g cukru
  • tarkę
  • kamionkę lub słoik
  • sito, gazę
  • co najmniej 2 butelki
  • ściereczkę kuchenną
  • wysokie naczynie

Owoce pigwy umyj, a następnie zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Tak przygotowane owoce przełóż do dużego słoika albo kamionki. Naczynie przykryj ściereczką i odłóż na 2 - 3 dni. Po tym czasie możesz przystąpić do kolejnego etapu robienia nalewki. Przygotuj sito i wyłóż je gazą. Przepuść przez nie owoce pigwy. Wyciśnij sok, przelewając go przez gazę do wysokiego naczynia. Do naczynia wlej litr wódki, dodaj cukier. Zawartość pojemnika starannie wymieszaj. Napój przelej do butelek. Pozostaw je w chłodnym miejscu na 2,5 - 3 miesiące.

Orzechówka

Nalewka orzechowa to naturalne lekarstwo, które skutecznie zwalcza problemy układu pokarmowego, takie jak zatrucia żołądkowe, bóle brzucha, czy biegunki. Ponadto, wzmacnia organizm, oczyszcza krew oraz niszczy pasożyty przewodu pokarmowego.

  • 8 sztuk niedojrzałych (zielonych) orzechów włoskich
  • 0,5 l wódki czystej
  • 4 łyżki cukru
  • nóż
  • słoik
  • gazę, sito
  • co najmniej 2 butelki

8 sztuk orzechów włoskich pokrój na 4 lub 8 części. Przełóż je do słoika. Zalej wódką zawartość słoja. Odstaw na 6 tygodni w ciemnym miejscu. Co kilka dni potrząsaj pojemnikiem. Gdy płyn będzie miał ciemnobrunatny kolor, wyłóż sito gazą i przecedź przez nie napój. Otrzymany sok przelej do butelek. Do orzechów dodaj 4 łyżki cukru. Odstaw je na około 2 tygodnie. Potrzebują czasu, aby puścić sok. Przecedź syrop przez sito wyłożone gazą. Połącz ze sobą wcześniej przygotowany alkohol i syrop z orzechów. Wymieszaj. Odstaw na 2 tygodnie, aby nalewka miała czas się sklarować. Gotową nalewkę przelej do butelek i schowaj w ciemnym miejscu. Pełen smak nalewka osiągnie po około 10 miesiącach.

Kliknij poniżej, aby zobaczyć bezpłatny magazyn

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27245

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2336

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6133

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2123

30 min
6
Przetwory Grzybki marynowane

Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...

Odsłon: 9103

60 min
16
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8607

>60 min
12