Fot. 123RF/Picsel
Jakie mięso na grill?
Kiełbasa wieprzowa nie musi być jedynym bohaterem Majówki. Kup delikatnego kurczaka, karkówkę, soczysty i chudy schab, żeberka lub przygotuj szaszłyki! Użyj do nich piersi z kurczaka, łopatkę baranią, udziec indyka lub zrób pulpeciki z mięsa mielonego. Pamiętaj o zamarynowaniu mięsa. Do wykonania najprostszej marynaty do ok. 500 g mięsa potrzebujesz: 4-5 łyżek oliwy, 2-3 łyżki musztardy, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę soli ziołowej i 1 łyżkę miodu. Wszystkie składniki połącz łyżeczką lub ubijaczką. Do powstałej marynaty wrzuć mięso, obtocz je dokładnie w sosie i trzymaj w lodówce przez kilka godzin.
Pieczone ziemniaczki lub bataty
Ziemniaczki są idealnym dodatkiem do mięsa i ryby. Umyj młode ziemniaki i wyszoruj je ze skórki. Następnie pokrój w ćwiartki i ułóż na folii aluminiowej. Dodaj do nich plasterki cebulki, ząbki czosnku, oprósz trochę solą i tymiankiem. Chwilę przed postawieniem ziemniaczków na grill, dołóż do nich łyżeczkę masła, zawiń całkowicie folią i gotowe! To samo możesz zrobić z batatami. Aby przyspieszyć grillowanie warzyw na grillu, wcześniej ugotuj je na parze.
Grzanki z masłem czosnkowym
Kiełbaskę najlepiej spożywać w towarzystwie chrupkiego pieczywa. Chrupiące, złociste grzanki możesz schrupać także z lekką sałatką, domowym dipem lub zapiekanym mięsem. Przygotuj bagietkę lub inne ulubione pieczywo. Pokrój ukosem na małe kromeczki. Następnie parę łyżek masła wymieszaj z dokładnie wyciśniętym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i słodką papryką. Takim masłem posmaruj każdy kawałek chlebka, ułóż na aluminiowej tacce i grilluj z 5 minut.
Kolorowe sałatki
Pomidory, ogórki, cebulę, sałatę i rzodkiewki pokrój na drobną kosteczkę i wrzuć do miski. Ser feta pokrój w grubszą kostkę, szczypiorek posiekaj i dorzuć do warzyw. Czas na dip! Zetrzyj na tarce ogórka, wymieszaj z jogurtem greckim i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dopraw sos solą, pieprzem i pestkami słonecznika. Polej nimi sałatkę, całość jeszcze raz wymieszaj i połącz każdy składnik z sosem. Hitem na grillach jest też sałatka z zupek chińskich i kurczaka. Przygotuj:
- makaron z dwóch zupek chińskich
- jedna średniej wielkości pierś kurczaka
- puszka kukurydzy konserwowej
- trzy średnie ogórki konserwowe
- mała świeża papryka czerwona
- mała cebula
- 1/3 świeżego ogórka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pełna łyżka majonezu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- przyprawy: łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich, szczypta pieprzu
Makaron wyjmij z torebek, pokrusz i wrzuć do miski. Całość zalej wrzącą wodą z czajnika i trzymaj pod przykrywką do 5 minut. Po tym czasie odcedź makaron przez sitko i wrzuć do większej miski. Filety z kurczaka pokrój na drobną kostkę i podsmaż na oleju, przyprawiając odrobiną soli, pieprzu i ziołami. W kolejnym kroku przygotuj warzywa. Pokrój drobno w kostkę wszystkie warzywa, wyjmij kukurydzę z puszki i wrzuć wszystko razem z podsmażonym kurczakiem do miski z makaronem. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj jogurt, majonez, przyprawy i dopraw do smaku wedle uznania. Ciekawym pomysłem jest też użycie do sałatki przypraw z zupki chińskiej. Zwróć jednak uwagę na smak zupki. Przyprawy czasami są zbyt ostre i sałatka może nie przypaść do gustu niektórym znajomym.
Kukurydza z masłem!
Słodkie warzywo, jakim jest kukurydza to idealny dodatek do potraw z grilla! W dużym garnku zagotuj wodę i włóż do niej kolby kukurydzy, gotuj około 20 minut. Na osobnych kawałkach folii aluminiowej rozsmaruj masło i umieść na każdej ugotowaną kolbę kukurydzy. Posyp solą i tymiankiem. Zawiń każdą folię i wrzuć na grill! Wszystkie kolby grilluj około 15 min. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy nic się nie przypieka. Gotowe!
Pamiętaj, że to nie wszystko! Przygotuj dodatki, które uwielbiasz i zaplanuj wcześniej listę dań, przekąsek i napojów. A może każdy przyniesie własną potrawę? Najważniejsze jest towarzystwo, a w połączeniu z apetycznym jedzeniem, wesołą muzyką i chłodnymi napojami zwykły weekend zamieni się w prawdziwy przedsmak lata! Promocje na grille elektryczne znajdziesz w sklepie Sferis.