Dla wielu miłośników gotowania, programy Roberta Makłowicza, a obecnie jego kanał na YouTube są źródłem inspiracji oraz cennych wskazówek. Dziennikarz, znawca kulinariów, podczas swoich podróży od lat z pasją opowiada o jedzeniu. Dziś przyjrzymy się bliżej jego wersji znanej mięsnej potrawy, jaką jest gulasz. Okazuje się, że według Makłowicza dodanie do niego mąki jest kardynalnym błędem. Czym więc zagęścić to aromatyczne danie, aby dostarczyć mu dodatkowych walorów smakowych?

Zagęszczanie gulaszu mąką – kulinarny grzech wg Makłowicz
Sekret wyśmienitego gulaszu tkwi oczywiście w składnikach wysokiej jakości składnikach. W przepisach na gulasz, które prezentował Robert Makłowicz mogliśmy podpatrzeć, że przygotowuje go z mięsa wołowego lub baraniego, które podsmaża na węgierskim smalcu z mangalicy. Według Roberta Makłowicza największym grzechem w trakcie przygotowywania gulaszu jest zagęszczanie go mąką. Czym zagęszczać gulasz? Kluczowym składnikiem jest duża ilość cebuli to właśnie ona zapewnia pożądaną gęstość oraz pełnię smaku. Obowiązkowym dodatkiem jest także suszona słodka papryka, świeży czosnek, marchewka, seler i pietruszka.
Popisowy gulasz Roberta Makłowicza. Nic nie przebije tego smaku

Popisowy gulasz Roberta Makłowicza. Nic nie przebije tego smaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: YouTube/Instagram
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »
Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »
Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »