Manna z nieba. Po takim śniadaniu masz energię na cały dzień, endorfiny też długo pracują

Przepisy z jabłkami w roli głównej najlepiej sprawdzają się jesienią. Z reguły łączą się ze sporą ilością cynamonu, który wesprze twoją odporność, zadba o prawidłowe trawienie oraz przyspieszy przemianę materii. Idealnie pasują tu również orzechy, które są źródłem zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B i E. Dziś przyjrzymy się daniu, które możesz zaserwować właśnie z tymi dodatkami. Sprawdź, jak zrobić mannę z nieba.

Przepis na jesienną kaszę mannę | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Masz ochotę na słodkie śniadanie? Zamiast bułki z kremem czekoladowym lub sklepowych płatków pełnych cukru możesz przygotować pyszną mannę z nieba. Przepis ten na swoim koncie na Instagramie zamieściła jedna z uczestniczek programu MasterChef Marta Chomacka. Taka kaszka manna z dodatkami może być również genialnym, jesiennym deserem. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości ma kasza manna oraz przedstawimy przepis na danie o wdzięcznej nazwie "manna z nieba". 

Sprawdź także: Rozgrzewający napój na jesienne wieczory. Naturalna tarcza ochronna przed wirusami i bakteriami

Jakie właściwości ma kasza manna?

W kaszy mannie przede wszystkim znajdują się węglowodany, oprócz nich jest tu sporo substancji mineralnych, takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń czy miedź. To produkt lekkostrawny, lubiany zwłaszcza przez dzieci. W jej składzie nie znajdziemy zbyt dużej ilości błonnika oraz białka, jednak odpowiednio zbilansowana może stanowić element zdrowej diety. Polecana jest także osobom, które zmagają się z problemami z układem pokarmowym, takimi jak: choroba wrzodowa, zapalenie błony śluzowej żołądka, czy jelit, zaburzenia trawienie, choroby wątroby, może być podawana również rekonwalescentom po operacjach. Ma łagodny smak, a przygotowana w prawidłowy sposób będzie niezwykle kremowa, dlatego świetnie sprawdzi się w deserach oraz daniach na słodko. 

Orzechy włoskie – pokarm dla mózgu

Jakie są właściwości orzechów włoskich? Przede wszystkim są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają układ sercowo-naczyniowy, pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także dbają o prawidłową pracę serca i chronią je przed chorobami. Znajdują się w nim również minerały, takie jak: potas, fosfor, magnez, wapń, czy żelazo. Obecny w orzechach kwas fenolowy ma działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu wspiera walkę organizmu z wolnymi rodnikami, a także ma właściwości antynowotworowe. Co więcej, jedzenie orzechów korzystnie wpływa na układ nerwowy, w tym pracę mózgu. Dodatkowo obecny w orzechach potas pomaga regulować ciśnienie krwi. 

Spożywanie orzechów korzystnie wpływa również na urodę, dzięki zawartości witaminy E, wspiera kondycję skóry, a także ma pozytywne działanie na układ hormonalny. Natomiast obecny w nich kwas foliowy wspiera prawidłowe działanie komórek organizmu, odpowiada za funkcje krwiotwórcze, polecany jest także kobietom w ciąży, ponieważ wspiera rozwój dziecka. Warto pamiętać jednak, że orzechy włoskie, chociaż bardzo zdrowe należą do produktów wysokokalorycznych, dlatego należy jeść je z umiarem, 100 g to aż 654 kcal. 

Manna z nieba – przepis

Do przygotowania jesiennej kaszy manny z nieba, będziesz potrzebować również jabłek, które są świetnym źródłem witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego korzystnie wpływającego na trawienie. Nie obędzie się również bez cynamonu, który wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i rozgrzewające, dlatego warto spożywać go w okresie jesienno-zimowy. 

Przygotuj: 4 łyżki kaszy manny, 350 ml mleka roślinnego, dwa jabłka, trzy łyżki cukru brązowego, sporą garść orzechów włoskich, półtorej łyżeczki cynamonu, łyżkę masła, ekstrakt waniliowy oraz sól. Opcjonalnie, syrop klonowy i jagody rokitnika. 

Zacznij od obrania jabłek, najlepsze będą szare renety, następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Podsmaż je na maśle, w międzyczasie dodając cukier, cynamon oraz szczyptę soli. Kiedy nabiorą złotego koloru i będą dokładnie pokryte karmelową polewą zestaw je z ognia. 

W małym garnku ugotuj kaszę mannę na mleku z dodatkiem soli i ekstraktu waniliowego. Pamiętaj, aby cały czas mieszać masę, tak żeby nic się nie przypaliło. Przełóż kaszę do miseczki lub na talerzyk, dodaj jabłka, posyp wszystko posiekanymi orzechami. Możesz dodać również syrop klonowy oraz jagody rokitnika. 

Warto dodać również źródło białka na przykład jogurt typu skyr, serek grani lub serek wiejski, dzięki czemu skomponujemy zbilansowany posiłek. 


Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 119

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 144

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 147

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326