Matura - jak się odżywiać?

Matura to pierwszy tak poważny egzamin w życiu młodego człowieka. Niestety nawet wiele miesięcy pilnej nauki nie uchroni nikogo przed stresem. A przecież to właśnie stres jest największym wrogiem każdego maturzysty. Jak sobie z nim radzić?

Fot. 123RF/Picsel

Odpowiednia dieta może tutaj dużo pomóc.

 

Przede wszystkim magnez. To właśnie ten pierwiastek pomaga nam uporać się ze stresem. Dodatkowo dostarcza niezbędnej porcji energii i poprawia funkcjonowanie mózgu. Magnez znajdziemy nie tylko w popularnych obecnie suplementach diet, ale przede wszystkim w czekoladzie, kakao i orzechach. Warto także sięgnąć po banany. Poza tym magnez znajduje się w kaszy gryczanej i fasolce szparagowej - możemy więc stwierdzić, że pokonywanie stresu może odbywać się w bardzo smaczny i zdrowy sposób!

 

Niemal 400 przepsiów na fasolkę szparagową. Klikaj!


Należy jednak pamiętać, że zwiększone dawki kofeiny wypłukują magnez z naszego organizmu. I choć nie należy rezygnować z porannej kawy - ponieważ ma dobry wpływ na nasz intelekt - to wypijanie całych dzbanków w niczym nam nie pomoże, a wręcz zaszkodzi. Tak samo powinniśmy uważać na napoje energetyczne czy colę. Zamiast kolejnej dawki kofeiny lepiej sięgnąć po kolejną dawkę magnezu - czyli kubek kakao czy gorącej czekolady. A pobudzić możemy się także zieloną herbatą


W parze z magnezem powinien iść cynk, który również poprawia naszą sprawność umysłową. Cynk znajdziemy przede wszystkim w rybach, a także w ostrygach - które możemy sobie zafundować po przejściu kolejnego etapu matury.

 

Ponad 500 przepisów na rybę! Klikaj!


Dieta maturzysty powinna także obfitować w żelazo, które pomaga odpowiednio dotlenić mózg. Żelazo - oprócz mięsa czerwonego - znajdziemy w roślinach strączkowych i warzywach liściastych. Warto więc sięgnąć po szpinak, a do kanapek dodać nieco zielonej pietruszki czy szczypiorku.

 


Niemal 400 przepisów na szpinak. Klikaj!


A skoro już jesteśmy przy kanapkach - w okresie maturalnym wybieramy wyłącznie pieczywo ciemne, z ziarnami słonecznika, soi czy dyni. W ten sposób dostarczymy sobie niezbędnych witamin z grupy B, które poprawia naszą pamięć i koncentrację. Dodatkowo, co zapewne ucieszy maturzystki, ciemne pieczywo, bogate w błonnik jest doskonałe dla każdego, kto dba o linię.

 

Uwaga! Z naszych jadłospisów wykluczamy wszelkie fast-foody oraz chipsy czy inne przekąski. Nie tylko sa niezdrowe i ciężkostrawne, ale utrudniają przyswajanie witamin, minerałów i mikroelementów. W zamian sięgamy po bakalie oraz świeże owoce.


Najważniejszym posiłkiem maturzysty jest oczywiście śniadanie. Mała kawa, plus szklanka soku owocowego, a do tego musli z mlekiem lub jogurtem. Taki zestaw odpowiednio nas pobudzi, dostarczy witamin oraz niezbędnych składników mineralnych. Na egzamin warto zabrać kanapki z ciemnego pieczywa oraz tabliczkę czekolady z orzechami.

 

Na obiad polecamy kaszę gryczaną z pesto pietruszkowym oraz fasolę szparagowa, zamiast masłem polaną dobrą oliwią z oliwek, która jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego - jeśli lubimy - krwisty stek. Kolację jemy lekką - doskonale sprawdzi się sałatka owocowa z orzechami lub bakaliami polana miodem. Po kolacji idziemy na spacer, a potem kładziemy się spać. Z książka pod poduszką. Powodzenia!


Jak zrobić pesto? Klikaj!

 

Zobacz także pomysły na sałatkę owocową. Klikaj!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka obiadowa błyskawiczna

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych prostym sosem.

Odsłon: 226

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

6