Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Matura - jak się odżywiać?

Matura to pierwszy tak poważny egzamin w życiu młodego człowieka. Niestety nawet wiele miesięcy pilnej nauki nie uchroni nikogo przed stresem. A przecież to właśnie stres jest największym wrogiem każdego maturzysty. Jak sobie z nim radzić?

Fot. 123RF/Picsel

Odpowiednia dieta może tutaj dużo pomóc.

 

Przede wszystkim magnez. To właśnie ten pierwiastek pomaga nam uporać się ze stresem. Dodatkowo dostarcza niezbędnej porcji energii i poprawia funkcjonowanie mózgu. Magnez znajdziemy nie tylko w popularnych obecnie suplementach diet, ale przede wszystkim w czekoladzie, kakao i orzechach. Warto także sięgnąć po banany. Poza tym magnez znajduje się w kaszy gryczanej i fasolce szparagowej - możemy więc stwierdzić, że pokonywanie stresu może odbywać się w bardzo smaczny i zdrowy sposób!

 

Niemal 400 przepsiów na fasolkę szparagową. Klikaj!


Należy jednak pamiętać, że zwiększone dawki kofeiny wypłukują magnez z naszego organizmu. I choć nie należy rezygnować z porannej kawy - ponieważ ma dobry wpływ na nasz intelekt - to wypijanie całych dzbanków w niczym nam nie pomoże, a wręcz zaszkodzi. Tak samo powinniśmy uważać na napoje energetyczne czy colę. Zamiast kolejnej dawki kofeiny lepiej sięgnąć po kolejną dawkę magnezu - czyli kubek kakao czy gorącej czekolady. A pobudzić możemy się także zieloną herbatą


W parze z magnezem powinien iść cynk, który również poprawia naszą sprawność umysłową. Cynk znajdziemy przede wszystkim w rybach, a także w ostrygach - które możemy sobie zafundować po przejściu kolejnego etapu matury.

 

Ponad 500 przepisów na rybę! Klikaj!


Dieta maturzysty powinna także obfitować w żelazo, które pomaga odpowiednio dotlenić mózg. Żelazo - oprócz mięsa czerwonego - znajdziemy w roślinach strączkowych i warzywach liściastych. Warto więc sięgnąć po szpinak, a do kanapek dodać nieco zielonej pietruszki czy szczypiorku.

 


Niemal 400 przepisów na szpinak. Klikaj!


A skoro już jesteśmy przy kanapkach - w okresie maturalnym wybieramy wyłącznie pieczywo ciemne, z ziarnami słonecznika, soi czy dyni. W ten sposób dostarczymy sobie niezbędnych witamin z grupy B, które poprawia naszą pamięć i koncentrację. Dodatkowo, co zapewne ucieszy maturzystki, ciemne pieczywo, bogate w błonnik jest doskonałe dla każdego, kto dba o linię.

 

Uwaga! Z naszych jadłospisów wykluczamy wszelkie fast-foody oraz chipsy czy inne przekąski. Nie tylko sa niezdrowe i ciężkostrawne, ale utrudniają przyswajanie witamin, minerałów i mikroelementów. W zamian sięgamy po bakalie oraz świeże owoce.


Najważniejszym posiłkiem maturzysty jest oczywiście śniadanie. Mała kawa, plus szklanka soku owocowego, a do tego musli z mlekiem lub jogurtem. Taki zestaw odpowiednio nas pobudzi, dostarczy witamin oraz niezbędnych składników mineralnych. Na egzamin warto zabrać kanapki z ciemnego pieczywa oraz tabliczkę czekolady z orzechami.

 

Na obiad polecamy kaszę gryczaną z pesto pietruszkowym oraz fasolę szparagowa, zamiast masłem polaną dobrą oliwią z oliwek, która jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego - jeśli lubimy - krwisty stek. Kolację jemy lekką - doskonale sprawdzi się sałatka owocowa z orzechami lub bakaliami polana miodem. Po kolacji idziemy na spacer, a potem kładziemy się spać. Z książka pod poduszką. Powodzenia!


Jak zrobić pesto? Klikaj!

 

Zobacz także pomysły na sałatkę owocową. Klikaj!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Domowa wędlina z butelki

Domowa wędlina z butelki to szybki i prosty do wykonania dodatek do kanapek....

Odsłon: 8006

>60 min
20
Przetwory Ogórki kanapkowe z kurkumą

Klasyczne ogórki kanapkowe z dodatkiem kurkumy (świetne na cholesterol)

Odsłon: 443

60 min
4
Przetwory Ogórki konserwowe (ogórki w occie)

Znany, popularny dodatek do obiadów, kanapek, fast foodów itd. Najprostszy z...

Odsłon: 125

60 min
2
Sałatki Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz

Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz to idealna przekąska na każdą imprezę ze z...

Odsłon: 5597

>60 min
10
Przetwory Ogórki (pikle) z chilli

Ogórki z chili to fajna propozycja na zapełnienie spiżarki. Tak przygotowane...

Odsłon: 122

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Czerymoja – owoc idealny dla odchudzających się. Co z niego zrobić?

Czy słyszałeś o takim owocu jak czerymoja? Jak wykorzystać ten przysmak w kuchni i przede wszystkim – jakie ma wartości odżywcze? Czerymoja z pewno...

0
Wideo Letnia zupa z żółtej fasolki szparagowej

Sezon na żółtą fasolkę szparagową trwa krótko, dlatego należy go w pełni wykorzystać. Żółta fasolka zawiera witaminę C i A, beta-karoten oraz ma wł...

0
Informacje Kawa z tym popularnym napojem daje nie tylko orzeźwienie. Jak ją przyrządzić?

Wszyscy miłośnicy kawy powinni znać jej orzeźwiającą, letnią odsłonę. Oryginalny przepis na espresso tonic jest prosty i wymaga tylko trzech składn...

4
Informacje Czym zabielać zupę? Magda Gessler twierdzi, że tylko tym produktem

Domowa zupa warzywna to doskonały pomysł na zdrowy i lekkostrawny obiad. Co ciekawe jeden składnik dodawany do zupy może być powodem do kulinarnych...

9