Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Metalami ciężkimi nazywamy grupę metali i półmetali o dużej gęstości - najczęściej o właściwościach toksycznych dla człowieka. Pierwiastki te mogą przedostawać się do organizmu ze środowiska lub wraz z żywnością. Niestety, mogą się kumulować w tkankach.

To w rybach jest najwięcej metali ciężkich. Fot. 123RF.COM/PICSEL

Źródłem metali ciężkich w żywności jest zanieczyszczone środowisko - gleba, woda i powietrze. Mogą być produktami spalania, szczególnie węgla, ropy naftowej (rtęć) czy przetwórstwa hutniczego (ołów, arsen) i przemysłu. Mogą przedostawać się do gleby ze ścieków komunalnych.

Metale ciężkie zanieczyszczające żywność są dla nas toksyczne, a najbardziej szkodliwymi wśród nich są ołów, rtęć, arsen i kadm. Na co działają te poszczególne pierwiastki, jeśli jest ich w środowisku i żywności zbyt dużo?


Ołów

Ołów zaburza działanie wątroby, nerek, układu nerwowego, pokarmowego i naczyniowego, spowalnia rozwój intelektualny u dzieci, kumuluje się w kościach i mózgu, jest rakotwórczy dla zwierząt.

Najwięcej ołowiu zawiera mięso śledzi i płoci, a najmniej - pstrągów tęczowych i karpi. Ogólnie rzecz biorąc, mniej ołowiu zawierają ryby z hodowli niż te żyjące dziko. Ze względu na dużą toksyczność ołowiu, maksymalna dopuszczalna jego zawartość to:

- 2 mg/kg w suszonych grzybach;

- 0,5 mg/kg w sokach, suszonych owocach, skorupiakach;

- 0,4 mg/kg w rybach (soli, sardynce, sardeli, tuńczyku);

- 0,3 mg/kg w wędlinach, pieczywie, makaronach, produktach cukierniczych, warzywach liściastych i kapustnych, świeżych ziołach, grzybach i przetworach z grzybów;

- 0,2 mg/kg w rybach, przetworach owocowo-warzywnych, świeżych i mrożonych owocach jagodowych, zbożach i roślinach strączkowych;

- 0,15 mg/kg w zarodkach i otrębach pszennych;

- 0,1 mg/kg w owocach świeżych i mrożonych (oprócz jagodowych), mięsie;

- 0,1 mg/kg w warzywach (poza liściastymi i kapustnymi), olejach roślinnych i zwierzęcych, kawie, herbacie, herbatkach ziołowych.


Rtęć

Rtęć działa na układ nerwowy, kumuluje się głównie w mózgu i nerkach. W ekstremalnych przypadkach może doprowadzić do śmierci.

Maksymalne dopuszczalne ilości rtęci w wybranych produktach spożywczych to:

- 1 mg/kg w mieczniku, jesiotrze, szczupaku tuńczyku;

- 0,5 mg/kg w suszonych grzybach, rybach (soli,sardynce, sardeli);

Dla rtęci maksymalne Tymczasowe Tolerowane Tygodniowe Pobranie (PTWI, Provisional Tolerable Weekly Intake) wynosi 0,005 mg/kg masy ciała.


Arsen

Arsen zwiększa ryzyko nowotworów, kumuluje się w całym organizmie.

Arsen może znajdować się w produktach przeznaczonych do jedzenia w następujących maksymalnych dopuszczalnych ilościach:

4 mg/kg we wszystkich rybach;

1 mg/kg w żelatynie;

- 0,5 mg/kg w suszonych przyprawach ziołowych, suszonych grzybach, nasionach słonecznika, maku, lnu;

- 0,3 mg/kg w suszonych owocach, kawie, herbacie, herbatkach ziołowych, suszonych owocach;

- 0,2 mg/kg w mięsie, świeżych i mrożonych owocach i warzywach, przetworach owocowo-warzywnych, otrębach, grzybach, zbożach, orzechach, pestkach dyni, przetworach mleczarskich, miodzie;

- 0,1 mg/kg w sokach, tłuszczach roślinnych, mleku, majonezie.

Tymczasowe Tolerowane Tygodniowe Pobranie (PTWI) arsenu dla człowieka to 0,015 mg/kg masy ciała.


Kadm

Kadm zaburza pracę płuc i nerek, zwiększa ryzyko nowotworów, pogarsza płodność, kumuluje się głównie w nerkach i wątrobie.

Maksymalne wartości kadmu w produktach spożywczych to:

- 1 mg/kg w małżach, głowonogach, żelatynie;

- 0,5 mg/kg w skorupiakach;

- 0,4 mg/kg w nasionach słonecznika. maku, lnu;

- 0,15 mg/kg w grzybach, orzechach, pestkach dyni;

- 0,1 mg/kg w pszenicy, ryżu, otrębach, sardynkach, sardeli, tuńczyku.

Maksymalna ilość kadmu tygodniowo to 2,5 μg/kg m. c. (kilogram masy ciała). Jest to tolerowane tygodniowe pobranie, Tolerable Weekly Intake (TWI), ustalone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2009.

Maksymalne zawartości tych pierwiastków w produktach dla dzieci i niemowląt oraz produktach bezglutenowych są niższe.

Zgodnie z prawem, żywność zawierająca więcej tych substancji nie powinna pojawić się w obrocie. Jeśli w czasie kontroli takie produkty zostaną wykryte, są wycofywane ze sprzedaży. Jest obowiązek kontrolowania produktów pod kątem metali szkodliwych dla zdrowia raz w roku, a w przypadku produktów dla dzieci - 2 razy w roku.


10 szokujących faktów o rybach. Kliknij!

Zobacz też: Uwaga na ryby! | Kontrola ryb i innych produktów | Łosoś - zdrowy czy nie?

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Żródła:
Agnieszka Staszowska, Piotr Skałecki, Mariusz Florek, Anna Litwińczuk "Wpływ gatunku i środowiska życia ryb na zawartość ołowiu oraz oszacowanie jego pobrania z tkanki mięśniowej" [w:] "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2013.
Materiały z XI Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku”, która odbyła się w Krakowie 18-19 września 2014 r.
http://europa.eu/legislation_summaries/food_safety/contamination_environmental_factors/l21290_pl.htm

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Smażony dorsz do obiadu

Prosty przepis na smażonego dorsza. Jest to sposób na pyszne danie obiadowe,...

Odsłon: 28

15 min
0

Przepis dnia

Dania główne Kalafiorowe steki

Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...

Odsłon: 289

30 min
11
15 min
1
Dodatki Kapusta z grochem i grzybami

Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...

Odsłon: 637

60 min
9
Desery Murzynek

To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...

Odsłon: 4952

60 min
17
Desery Sernik z murzynkiem

Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...

Odsłon: 3733

60 min
10

Polecane artykuły

Informacje Z mąką za pan brat

Mąka jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych. Wykorzystujemy ją nie tylko do pieczenia chleba czy ci...

0
Informacje Co jeść podczas spożywania alkoholu? Tego częstego błędu wątroba nie wybacza

Wiele osób nie wyobraża sobie picia napojów wyskokowych bez solidnej zakąski. Najczęściej są to tłuste mięsa lub słone przekąski, które mają na cel...

45
Ewa gotuje Sylwestrowe i karnawałowe przekąski Ewy Wachowicz

To już ostatni odcinek programu Ewa Gotuje w tym sezonie. Ewa Wachowicz zaprosiła w nim widzów do wspólnego przygotowania czterech przekąsek sylwes...

13
Informacje Wyśmienite desery w pucharkach. Nikt im się nie oprze

Szukasz pomysłów na słodkie specjały, które przyrządzisz szybciej niż ciasta? Postaw na desery w pucharkach, które są proste w przygotowaniu, a do...

3