Mięciutkie śniadanie dla seniora. Ma dużo białka i witamin

Zdrowe żywienie jest niezwykle ważne, na każdym etapie życia. Seniorzy, aby jak najdłużej zachować siłę i witalność, powinni zwrócić szczególną uwagę na to, co ląduje na ich talerzach. Niektóre produkty mogą nie tylko obciążać układ pokarmowy, ale i stanowić trudność w jedzeniu i gryzieniu. W poniższym artykule podpowiemy ci, co powinno zawierać śniadanie dla seniora.

Pomysły na śniadania dla seniorów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Osoby starsze często zaniedbują kwestie odpowiedniego żywienia, tłumacząc się brakiem chęci do zmian kulinarnych przyzwyczajeń lub brakiem apetytu. Warto jednak mieć na uwadze, że w pewnym wieku produkty, które dotąd mogliśmy jeść bez obaw, mogą nam zaszkodzić. Nie masz pomysłu, co zjeść na śniadanie, a może w twojej rodzinie jest senior niejadek? Oto kilka prostych i smacznych przepisów na śniadanie dla seniora, które z pewnością mu zasmakują. 

Sprawdź także: Syci na długo, regeneruje organizm i pomaga w odchudzaniu. Dlaczego warto jeść serek wiejski i co z niego zrobić?

Co powinno zawierać śniadanie dla seniora?

Przede wszystkim posiłek dla seniora powinien być pełnowartościowy, niezbędne będzie źródło chudego białka, (drób, ryby, jajka czy nabiał), wartościowe węglowodany (pieczywo, ryż, makaron, kasze czy ziemniaki), a także zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, awokado, pestki czy orzechy). Nie może zabraknąć witamin, minerałów i błonnika, które dostarczą owoce i warzywa. Sama baza produktów nie różni się zbytnio od zasad zdrowego żywienia, stosowanych niezależnie od grupy wiekowej. Należy również zadbać o to, aby dieta seniora była odżywcza. Produkty bogate w witaminę A i D, a także wapń i magnez wpłyną pozytywnie na wzmocnienie kości i zębów, witamina C wesprze odporność, natomiast witaminy z grupy B pomogą zadbać o układ nerwowy. Żelazo jest natomiast konieczne do prawidłowego działania układu krwionośnego. 

Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby posiłki były lekkostrawne, ponieważ wiele osób w starszym wieku skarży się na częste problemy trawienne. Lepiej unikać produktów wzdymających, np. roślin strączkowych, takich jak fasola, czy ciecierzyca. Z wiekiem wiele osób dostrzega również zmniejszoną tolerancję na nabiał, dlatego warto obserwować swój organizm i wykluczać produkty, które mogą nam zaszkodzić. Niekorzystnie mogą również działać ostre przyprawy. 

Warto zadbać również o tym, aby ograniczyć spożywanie dań smażonych, lepiej wybierać te gotowane lub pieczone. Oczywiście warto unikać wysokoprzetworzonego jedzenie, takiego jak fast-foody, solone przekąski, czy słodycze. Dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, sól oraz cukier może przyczynić się do rozwoju chorób układu krążenia, zawału, miażdżycy, cukrzycy, wysokiego poziomu "złego" cholesterolu, oraz oczywiście być przyczyną nadwagi i otyłości. 

Kolejnym problemem, z którym borykają się osoby starsze są braki w uzębieniu, a także trudności w jedzeniu, które pojawiają się u osób noszących protezy. Warto wówczas zrezygnować w twardych produktów. 

Przepis na śniadanie dla seniora

Co podać seniorowi na śniadanie? Przede wszystkim należy uwzględnij jego indywidualne preferencje oraz ewentualne przeciwwskazania zdrowotne. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, aby nie wymagały one zbyt intensywnego gryzienia. Oto kilka naszych propozycji.

Serek wiejski z owocami i siemieniem lnianym 

Szybkie, proste i sycące śniadanie. Jeżeli senior nie ma problemu z trawieniem nabiału, takie śniadanie sprawdzi się idealnie. Do miseczki wyłóż serek wiejski, dodaj garść ulubionych owoców, np. truskawek lub borówek. Całość posyp łyżką mielonego siemienia lnianego. Uzupełnieniem tego posiłku może być garść niesłodzonego musli lub kromka chleba. 

Jaglanka lub owsianka z jabłkami i cynamonem 

Zacznij od ugotowania na wodzie lub mleku czterech łyżek płatków owsianych, lub jaglanych, wsyp również łyżkę nasion chia lub siemienia lnianego. Warto dodać do nich szczyptę soli, co poprawi ich smak. Obierz jabłko, pokrój je w kostkę i podduś na patelni wraz z cynamonem i wybranym słodzikiem, świetnie sprawdzi się stewia lub erytrytol. Kiedy płatki przestygną wyłóż je do miski, na górę połóż cynamonowe jabłka, dodaj kilka łyżek niesłodzonego jogurtu. 

Jajecznica i wiosenne kanapki 

Świetnie sprawdzi się również klasyczna jajecznica z dwóch jaj, pamiętaj, by usmażyć ją na niewielkiej ilości tłuszczu. Podaj ją z kanapkami posmarowanymi  serkiem śmietankowym, wyłóż na nie chudą wędlinę, a także plastry pomidora oraz garść świeżych kiełków. Warto go uprzednio sparzyć i pozbyć się skórki z pomidora. 

Bananowy koktajl 

To śniadanie idealnie sprawdzi się, kiedy brakuje nam czasu. Do blendera włóż jednego banana, dodaj 150 ml jogurtu, wsyp łyżeczkę kakao oraz dodaj łyżkę siemienia lnianego. Całość możesz dosłodzić na przykład łyżeczką miodu. Zmiksuj wszystko na gładką masę i gotowe. 

Źródła: ncez.pzh.gov.pl

Zobacz także:

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2