Spis treści:
- Jak powstaje serek wiejski?
- Wartości odżywcze serka wiejskiego
- Jakie właściwości zdrowotne ma serek wiejski?
- Jak jeść serek wiejski?
- Co z robić z serka wiejskiego?
Białko to jeden z najważniejszych składników naszej diety. Nie tylko jest niezbędnym składnikiem do budowy wszystkich tkanek, dba o prawidłową pracę mięśni, a także sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się syci. Źródłem protein w diecie oczywiście może być mięso, ryby, owoce morza oraz rośliny strączkowe. Często jednak w codziennym pędzie może brakować nam czasu na gotowanie. Tu z pomocą przychodzi nabiał, twarogi i jogurty proteinowe mogą pomóc uzupełnić ci zapotrzebowanie na białko w ciągu dnia. Dziś przyjrzymy się bliżej serkowi wiejskiemu, to ulubieniec osób ćwiczących na siłowni oraz tych na diecie odchudzającej. Opowiemy ci o jego właściwościach zdrowotnych, rodzajach oraz podpowiemy, co zrobić z serka wiejskiego.

Jak powstaje serek wiejski?
Serek wiejski, zwany również ziarnistym oraz z angielskiego "cottage cheese", powstaje w procesie koagulacji kwasowo-podpuszczkowej mleka, które jest również pasteryzowane. Podczas wirowania mleka powstaje skrzep, który następnie jest krojony oraz poddawany działaniu temperatury. Wówczas fragmenty skrzepu tworzą charakterystyczne, obłe ziarenka, które zostają odcedzone od serwatki. Do uzyskanych serowych kuleczek, dodawana jest śmietanka oraz sól.
Czym serek wiejski różni się od twarogu? Oczywiście na pierwszy rzut oka serek wiejski od twarogu różni się konsystencją. W kwestiach technicznych warto dodać, że do produkcji serka wiejskiego używane są tzw. niegazowane szczepy bakterii, co nadaje mu lekko słodki smak, a do twarogu, gazowane, przez co jest bardziej kwaśny.
W sklepach znajdziemy kilka rodzajów serków wiejskich. Oprócz klasycznego dostępne są wersja "lekka", o obniżonej zawartości tłuszczu, jak i kalorii, a także serek wiejski wysokobiałkowy, w którym znajdziemy aż 28 g białka w opakowaniu. Możesz także spotkać serki wiejskie z dodatkiem szczypiorku oraz takie w wersji na słodko z dżemem.
Wartości odżywcze serka wiejskiego
Przede wszystkim w serku wiejskim znajdziemy białko, jest to produkt niskowęglowodanowy oraz niskotłuszczowy. Zawiera również 1,4 g soli, warto pamiętać, że zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) ilość soli dla osoby dorosłej w ciągu dnia wynosi nie więcej niż 5 g. Jest także źródłem witamin z grupy B, witaminę A, D czy E, a także substancji mineralnych, takich jak: wapń, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez czy cynk. Serek wiejski jest niskokaloryczny i sycący, dlatego doskonale sprawdza się na diecie odchudzającej, w 100 g produktu jest ok. 98 kcal, natomiast w serku wiejskim lekki będzie to jedynie 81 kcal.
Jakie właściwości zdrowotne ma serek wiejski?
Serek wiejski jest produktem lekkostrawnym oraz niskokalorycznym, jednocześnie potrafi na długo nasycić. Ceniony jest za wysoką zawartość białka i aminokwasów, które odpowiadają za budowę wszystkich komórek w organizmie. Proteiny wspierają prawidłową pracę organizmu, w tym mięśni. Nabiał warto spożywać również z powodu zawartości minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie kości i zębów. Jedzenie serka wiejskiego korzystnie wpływa również na mikroflorę jelitową, dzięki czemu wspiera odporność organizmu.
Jest także źródłem kwasu foliowego, dzięki czemu świetnie wpływa na układ nerwowy, a także polecany jest kobietom w ciąży, ponieważ dba o prawidłowy rozwój dziecka. Produkt ten zawiera również niewielkie ilości laktozy, dlatego powszechnie jest dobrze tolerowany nawet przez osoby, na które źle wpływa picie mleka krowiego.
Jak jeść serek wiejski?
Nie wiesz, z czym zaserwować serek wiejski? Oczywiście można spożywać go jako samodzielną przekąskę. Świetnie sprawdza się również z różnymi dodatkami. Możesz podawać go zarówno na słodko, jak i na słono. Doskonale smakuje w klasycznej wersji z rzodkiewką oraz szczypiorkiem, możesz także skomponować go z innymi ulubionymi, surowymi warzywami, np. pomidorem, papryką czy zielonym ogórkiem. Możesz także spróbować eksperymentować ze świeżymi ziołami, koperkiem, pietruszką czy bazylią. Do serka wiejskiego warto dołożyć również źródło zdrowych tłuszczów, np. oliwę z oliwek, czy pestki słonecznika. Warto dorzucić również do niego garść ulubionych kiełków. Wystarczy dodać pełnoziarniste pieczywo, aby szybkim czasie wyczarować wartościowy i zdrowy posiłek.
Jeżeli wolisz słodkie posiłki, podaj go z ulubionymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami, borówkami, wiśniami, czy bananem. Możesz również dołożyć do niego łyżeczkę ulubionego dżemu, koniecznie takiego z samych owoców. Dobrze smakować będzie również podany z naturalnym miodem. Tu świetnie pasować będą orzechy, np. włoskie lub laskowe.
Co z robić z serka wiejskiego?
Z serka wiejskiego można również przygotować pyszne dania i desery. Świetnie sprawdzi się do zrobienia placuszków czy koktajli. Można także przygotować z niego zdrowszą wersję ciast, np. sernika. Sprawdź, jakie przepisy z serkiem wiejskim w roli głównej wyczarowali nasi użytkownicy.
1. Placki owsiane z serkiem wiejskim i granatem

Placki owsiane z serkiem wiejskim i granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Gofry z serka wiejskiego z dodatkiem mąki owsianej

Gofry z serka wiejskiego z dodatkiem mąki owsianej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka z pomidorów i serka wiejskiego

Sałatka z pomidorów i serka wiejskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sałatka z serka wiejskiego

Sałatka z serka wiejskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka z serkiem wiejskim

Sałatka z serkiem wiejskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sernik z serka wiejskiego

Sernik z serka wiejskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z serkiem wiejskim

Sałatka z serkiem wiejskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Placuszki z serkiem wiejskim

Placuszki z serkiem wiejskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Placki bananowe na serku wiejskim

Placki bananowe na serku wiejskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sałatka z jajkiem i serkiem wiejskim

Sałatka z jajkiem i serkiem wiejskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Placki z serka wiejskiego z mandarynkami

Placki z serka wiejskiego z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Zapiekanka z serkiem wiejskim i płatkami owsianymi

Zapiekanka z serkiem wiejskim i płatkami owsianymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »
Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »