Spis treści:
- Co to jest skyr?
- Czym różni się skyr od zwykłego jogurtu?
- Skyr - wartości odżywcze
- Jakie właściwości zdrowotne ma skyr?
- Skyr - przeciwwskazania
- Skyr w kuchni - co można zrobić?
Skyr staje się coraz bardziej popularny i łatwo dostępny na półkach. Wielu Polaków jednak wciąż nieczęsto go używa, a szkoda, bo jego wartości odżywcze powinny zachęcać niemal każdego do jego spożywania. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma skyr i co można zrobić z nim w kuchni. To naprawdę uniwersalny produkt!
Sprawdź także: Owsianka przestaje być zdrowa, traci na wartości. Jeden błąd wystarczy, by ją zepsuć
Co to jest skyr?
Skyr to tradycyjny wyrób mleczarski pochodzący z Islandii. Produkuje się go ze zsiadłego mleka (w produkcji przemysłowej - z odtłuszczonego mleka), a wyglądem przypomina jogurt. Mleko poddaje się procesowi pasteryzacji (w 100 stopniach), pozostawia do ostygnięcia, a następnie dodaje się do niego kulturę bakterii w celu fermentacji. Następnie płyn odlewa się, by pozostawić gęstszą masę. Jogurt naturalny typu islandzkiego może być cennym składnikiem codziennej diety, tym bardziej że jest dostępny w kilku opcjach smakowych.
Czym różni się skyr od zwykłego jogurtu?
Wiesz już, co to jest skyr. Nie myl go jednak ze zwykłym jogurtem. Po pierwsze, jest nieco gęstszy od klasycznych jogurtów i zawiera też podpuszczkę (stosowaną tradycyjnie przy wytwarzaniu serów). W porównaniu do pozostałych produktów - wyróżnia się również niską kalorycznością i większą zawartością białka.
Skyr - wartości odżywcze
Co to znaczy, że skyr jest niskokaloryczny? W 100 gramach tego produktu znajduje się tylko 65 kcal. Kryje on również wartościowe minerały i składniki. Jakie są zatem wartości odżywcze skyru? To bogate źródło białka (100 g to aż 12 g białka), witamin z grupy B (szczególnie ryboflawiny), wapnia, potasu i magnezu.
Co ciekawe, skyr nie zawiera w ogóle tłuszczów (0 g). Z jednej strony to dobra wiadomość dla wszystkich na diecie odchudzającej lub niskotłuszczowej. Z drugiej jednak brak tego składnika odżywczego powoduje również nieobecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (np. A, D, E i K).
Jakie właściwości zdrowotne ma skyr?
Naturalny jogurt islandzki to produkt wysokoproteinowy. Cenną właściwością odżywczą skyru jest duża zawartość białka, przy niskiej kaloryczności. To sprawia, że interesują się nim przede wszystkim osoby odchudzające się, aktywne fizycznie oraz sportowcy - dzięki niemu nie tyją, zapewniają sobie uczucie sytości na długo, wzmacniają układ mięśniowy i kostny (zmniejszając też ryzyko osteoporozy). Dodatkowo uzyskują sporą dawkę potrzebnej energii, a ich metabolizm przyspiesza. Jedzenie skyru nie powoduje gwałtownych skoków cukru, więc zapobiega ochocie na podjadanie.
Jakie właściwości zdrowotne jeszcze ma skyr? Ze względu na obecność kultury bakterii i procesy fermentacji, niezwykle korzystnie oddziałuje na stan mikroflory układu trawiennego, wspierając prawidłowe funkcjonowanie jelit i pobudzając ich perystaltykę. Wspomniana mikroflora wpływa również na kondycję układu odpornościowego - jej prawidłowe funkcjonowanie przekłada się też na wzrost odporności organizmu.
Regularne spożywanie skyru może też okazać się ważne dla zdrowia serca. Ponieważ dostarcza on minerały takie jak potas czy magnez, zmniejsza ryzyko wielu chorób kardiologicznych.
Skyr - przeciwwskazania
Nie wszyscy będą mogli skorzystać z właściwości zdrowotnych skyru. Produkt jest tworzony na bazie mleka, więc głównym przeciwwskazaniem do jedzenia skyru jest alergia na białka mleka krowiego (kazeinę i serwatkę) oraz nietolerancja laktozy. W przypadku osób mających te przypadłości, spożycie skyru mogłoby się skończyć reakcją uczuleniową - wzdęciem, biegunką, a nawet wstrząsem anafilaktycznym.
Choć skyr należy do produktów lekkostrawnych i nieobciążających, osoby chorujące na nadwrażliwość układu trawiennego powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem sfermentowanego jogurtu.
Zobacz też: Robert Makłowicz padł ofiarą oszustów. Wydał oświadczenie
Skyr w kuchni - co można zrobić?
Skyr jest delikatny w smaku i lekko kwaskowy, najbardziej zbliżony do gęstego jogurtu greckiego. Choć najpopularniejszy jest ten naturalny, w sklepie znajdziesz też jego smakowe wersje (m.in. waniliowy, truskawkowy, brzoskwiniowy, jagodowy, z dodatkiem konfitury) oraz skyr pitny. Trzeba jednak pamiętać, że smakowe jogurty mają zazwyczaj więcej cukru. Posiadając jednak tak szeroki wybór, możesz przyrządzić naprawdę wiele pysznych potraw z udziałem islandzkiego jogurtu.
Skyr możesz jeść jako przekąskę, np. dodając do niego owoce lub dżem. Warto go jednak potraktować jako składnik innych dań. Co można zrobić ze skyrem w kuchni? Choćby pyszny chleb, frittatę, omlety, placuszki i pancakes, zdrowe koktajle, sos do makaronu czy zapiekanki, zamiennik śmietany do naleśników czy pierogów oraz niskokaloryczne desery (np. tiramisu czy sernik).
Zainspiruj się przepisami Smaker.pl, w których użytkownicy wykorzystali skyr:
2. Fit deser ze skyrem i wiśniami
Zobacz przepisFit deser ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Mustikkapiirakka - fińska tarta z jagodami
Zobacz przepisCiasto ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Fit owsianka z lodówki
Zobacz przepisFit owsianka ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zupa pomidorowo-pomarańczowa
Zobacz przepisZupa pomidorowa ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Placuszki ze skyrem i miodem
Zobacz przepisPlacuszki ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka paryska ze skyrem
Zobacz przepisSałatka ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Zdrowy deser Monte
Zobacz przepisZdrowy deser ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Proteinowy waniliowy fit sernik na zimno (bez cukru)
Zobacz przepisFit sernik na zimno bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Błyskawiczny deser kokosowy
Zobacz przepisDeser kokosowy ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Koktajl na redukcję o smaku truskawkowym
Zobacz przepisOdchudzający koktajl ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Lodowiec SKYR (odchudzony)
Zobacz przepisCiasto ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »
Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę »
Przygotuj pizzę z niecodziennego składnika. Nie tuczy i smakuje wybornie »