Spis treści:
- Jak przygotować owsiankę na śniadanie?
- Błędy przy robieniu owsianki
- Jak przygotować zdrową owsiankę?
Wielokrotnie słyszałeś pewnie, że owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, na jakie możesz się zdecydować. Może być to prawdą, ale nie musi. Wszystko zależy od tego, czy nie powielasz czterech popularnych błędów przy robieniu owsianki. Nawet nie musisz zdawać sobie sprawy z tego, że coś robisz nie tak. Sprawdź, jak przygotować zdrową owsiankę, która korzystnie wpłynie na cały twój organizm.
Sprawdź także: Dodajesz do owsianki i chudniesz. Oto dodatki, które wspomogą odchudzanie
Jak przygotować owsiankę na śniadanie?
Przyrządzenie sycącej owsianki na śniadanie wydaje się bardzo prostą czynnością. Wystarczy przecież przygotować płatki, dodać odrobinę jogurtu, miodu lub innych ulubionych składników i potrawa jest już gotowa. Często cały proces przyspieszają też łatwodostępne w sklepach półprodukty, np. masło orzechowe, krem czekoladowy, wiórki kokosowe czy płatki migdałów.
Warto jednak dowiedzieć się, jak przygotować owsiankę na śniadanie, nie popełniając przy okazji podstawowych błędów. Pozornie zdrowe śniadanie może się okazać niewskazane lub kaloryczne. Nawet jeśli wydaje ci się, że działasz prawidłowo, prawdopodobnie na którymś etapie wypłukujesz cenne składniki odżywcze z produktów. Ewentualnie, po prostu wciąż możesz się poprawić i przyrządzać śniadanie znacznie zdrowiej. Przekonaj się, jakie są podstawowe błędy przy robieniu owsianki, aby jeszcze lepiej wesprzeć cały organizm.
Błędy przy robieniu owsianki
Jednym z najczęstszych błędów przy robieniu owsianki jest gotowanie płatków. Zdziwiony? Choć większość ludzi właśnie tak przyrządza sycące śniadanie, zdecydowanie nie warto gotować owsianki na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Po pierwsze długotrwała obróbka termiczna powoduje utratę wartościowych witamin, które znajdują się w płatkach. Ponadto stają się one też bardziej kleiste i gęste, co zwiększa ich indeks glikemiczny.
Jakie błędy przy robieniu owsianki można jeszcze popełnić? Przede wszystkim uważaj na zbyt dużą porcję słodkich składników. Płatków w połączeniu z wodą lub mlekiem (zwierzęcym czy roślinnym) lepiej nie dosładzać! Ich dodanie sprawi, że śniadanie stanie się bombą kaloryczną. Nie używaj więc cukru, syropu cukrowego lub klonowego, aby poprawić smaku dania. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść owsianki bez słodkiego posmaku, lepiej zdecyduj się na pół łyżeczki miodu.
Trzecim błędem przy robieniu owsianki jest używanie słodkich dodatków. Używasz miodu i bananów? A może cukru i kremu czekoladowego? To zdecydowanie zbyt dużo cukru. Takie wysokowęglowodanowe dodatki sprawią, że niedługo po zjedzeniu śniadania znowu poczujecie głód.
Warto też pamiętać, że niektóre płatki owsiane są zdrowsze od innych. Jeśli zależy ci na perfekcyjnym śniadaniu, musisz poświęcić na nie więcej czasu. Płatki błyskawiczne, które skracają przyrządzanie owsianki, są najbardziej przetworzone. W procesie produkcji tracą więc część składników odżywczych. Mają też wyższy indeks glikemiczny od innych płatków.
Jak przygotować zdrową owsiankę?
Wiesz już, że przyrządzenie takiego śniadania, choć pozornie łatwe, wymaga więcej uwagi. Cztery wspomniane błędy przy robieniu owsianki można jednak w prosty sposób wyeliminować. Przekonaj się, jak przygotować zdrową owsiankę, którą możesz zajadać nawet codziennie:
- jeśli chcesz, żeby twój organizm wchłaniał wszystkie niezbędne składniki odżywcze, płatki owsiane namocz już wieczór wcześniej. Kolejnego dnia dodaj do nich koniecznie łyżkę jogurtu naturalnego. Okazuje się, że płatki zawierają kwas fitynowy, który może zmniejszać przyswajalność witamin i minerałów. Takie namaczanie oraz zastosowanie probiotyku wypłukuje kwas fitynowy z owsianki.
- Pamiętaj, żeby nie gotować owsianki przez kilkanaście minut. Zdrowszą alternatywą jest zalanie płatków gorącą wodą i przemieszanie ich po kilku minutach. Na pewno zmiękną, przybiorą konsystencję kleiku. Będą jednak lekkostrawne, z niższym indeksem glikemicznym i bogate we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
- Nie dodawaj cukru, syropów i słodkich dodatków, takich jak jogurt owocowy, suszone i kandyzowane owoce czy czekolada mleczna. Zdecyduj się raczej na miód, orzechy, nasiona i owoce o niskim indeksie glikemicznym, czyli jabłka, maliny, brzoskwinie, grejpfruty, wiśnie, truskawki, gruszki, śliwki czy pomarańcze. Dorzuć też przyprawy, które przyspieszą twój metabolizm - np. cynamon lub kakao. Możesz też przyrządzić zdrowy krem czekoladowy, np. z awokado.
Wiesz już, jak przygotować owsiankę na śniadanie i to unikając popularnych błędów. Spróbuj przepisów na zdrową owsiankę, które przetestowali już nasi użytkownicy. Jest tak wiele pomysłów na ten sycący posiłek z dodatkiem pysznych owoców, że na pewno nigdy ci się nie znudzi!
2. Fit owsianka z lodówki
Zobacz przepisFit owsianka z lodówki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Czekoladowa owsianka z gruszką
Zobacz przepisCzekoladowa owsianka z gruszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Owsianka z jabłkiem i cynamonem
Zobacz przepisOwsianka z jabłkiem i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Rozgrzewająca owsianka ze śliwkami
Zobacz przepisRozgrzewająca owsianka ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Owsianka orzechowo-jogurtowa
Zobacz przepisOwsianka orzechowo-jogurtowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Nocna owsianka
Zobacz przepisNocna owsianka z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pieczona owsianka brownie
Zobacz przepisPieczona owsianka brownie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Czekoladowa owsianka z malinami Ani Lewandowskiej
Zobacz przepisCzekoladowa owsianka z malinami Ani Lewandowskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Pyszny obiad na kilka dni. Węgierskie leczo cukiniowo-paprykowe »
Dodaj do miodu i jedz łyżeczkę dziennie. Zastąpi garść leków »
Odchudzający dodatek do owsianki. Szybko podkręci metabolizm »