Spis treści:
- Jak przygotować owsiankę?
- Jak często jeść owsiankę?
- Ile kalorii ma owsianka?
- Jak zrobić owsiankę na odchudzanie?
- Jak zrobić dietetyczną owsiankę? (przepisy)
Choć niektórym owsianka kojarzy się z czasami dzieciństwa i mało atrakcyjną, kleistą papką, to obecnie stała się naprawdę popularnym śniadaniem. Wszystko dzięki dodatkom, które zagościły na talerzu obok owsianki.
Współczesne danie jest niezwykle kolorowe i pożywne. Dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów, jest sycące i dodaje energii na cały dzień. Już za chwilę dowiesz się, z czego robi się owsiankę, jak często można ją jeść i co do niej dodawać, żeby chudnąć. Przekonaj się.
Sprawdź także: Śniadania z różnych stron świata
Jak przygotować owsiankę?
Owsianka to nic innego jak zdrowe płatki owsiane przyrządzone z mlekiem lub wodą i wartościowymi dodatkami, czyli owocami, nasionami, miodem, przyprawami czy orzechami. Wystarczy, że podgotujesz płatki, pokroisz ulubione składniki i śniadanie gotowe. Poświęcisz na nie do 10 minut, a zjesz pełnowartościowy i przede wszystkim sycący posiłek.
Płatki owsiane zawierają dużą ilość białka, które dostarcza siły i błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego i niweluje uczucie głodu. To cenne źródło potasu, magnezu, żelaza i witaminy B4, dlatego regularne jedzenie owsianki usprawnia funkcjonowanie układu krążenia i mózgu oraz wzmacnia odporność.
Warto jednak do miski włożyć też dodatki, aby stworzyć zbilansowany posiłek. Owsianka bogata jest w węglowodany, dlatego świetnie sprawdzą się produkty zawierające białko i zdrowe tłuszcze. Co pasuje do płatków? Jogurt naturalny, mleko krowie lub roślinne, masło orzechowe, nasiona chia lub orzechy.
Jak często jeść owsiankę?
Ze względu na cenne właściwości płatków owsianych, owsiankę powinno się włączyć do regularnej diety. Można ją jeść nawet codziennie. Błonnik pomaga w trawieniu, białko i zdrowe węglowodany dostarczają siły i energii organizmowi.
Pamiętaj jednak, że nie możesz jej jeść zbyt dużo. Pomimo cennych właściwości, wciąż uważaj na liczbę kalorii. Możesz więc jeść ją często, ale w odpowiednich porcjach. Wystarczy pół szklanki płatków, które następnie ugotujesz.
Jedząc owsiankę regularnie, pij też dużo wody, aby pomóc organizmowi w pozbywaniu się resztek pokarmowych.
Czy owsianka jest kaloryczna?
To prawda, że płatki owsiane zawierają zdrowe węglowodany, ale te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest ich mniej niż np. w płatkach kukurydzianych, ziarnach pszenicy czy żyta. Jak wspomnieliśmy, to zbyt duża porcja owsianki może spowodować tycie.
Drugim błędem, dającym odwrotny skutek niż odchudzenie, jest wsypywanie do owsianki cukru. Najczęściej robimy to dla poprawy lub dodania smaku daniu. Uważaj więc na cukier biały, trzcinowy, brązowy, ale też ten zawarty w miodzie. Dosładzanie owsianki, która już zawiera węglowodany, nie spowoduje pozytywnych konsekwencji. Co dodać do owsianki, żeby była słodsza? Skuś się na suszone i świeże owoce albo dodaj odrobinę cynamonu.
Owsianka na odchudzanie
Owsianka to zdrowe śniadanie, które powinniśmy wybierać regularnie, aby zapewnić organizmowi zbilansowaną dietę. Jakie dodatki wybrać, żeby mieć pewność, że nie tylko nie przytyjemy, a nawet schudniemy, jedząc to danie?
Owsianka na wodzie lub na mleku roślinnym
Wszystkie osoby, które mają problem z nietolerancją czy alergią na mleko krowie albo po prostu borykają się ze wzdęciami po jego spożyciu, spokojnie mogą płatki owsiane ugotować w wodzie lub mleku roślinnym.
Oczywiście woda nie zawiera cennych składników, ale powoduje przecież nawodnienie organizmu. Jeśli w ten sposób przygotowałeś swoją owsiankę, możesz dodać do niej zawsze łyżeczkę jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki, aby uzupełnić śniadanie w białko.
Natomiast mleko migdałowe, kokosowe, sojowe lub ryżowe nie tylko doda smaku owsiance, ale też dostarczy białka roślinnego, witamin z grupy B i zdrowych tłuszczy. Będzie to też cenne źródło błonnika, który przyspiesza metabolizm, a w konsekwencji powoduje chudnięcie.
Owsianka z owocami i warzywami
Gdy masz już bazę w postaci płatków owsianych ugotowanych w wodzie lub mleku, najwyższy czas dobrać dodatki. Możesz zdecydować się na owsiankę wytrawną i dodać do niej warzywa. Znacznie częściej jednak sięgamy po to danie z samego rana i koncentrujemy się na słodkich produktach. Pamiętaj, żeby dodatkowo już nie słodzić owsianki. Niezbędny cukier zapewnią ci świeże lub suszone owoce. Jeśli zależy ci na odchudzaniu, postaw na owoce przyspieszające spalanie tłuszczy, nawadniające organizm i dające uczucie sytości. Wybierz więc grejpfruta, jagody, borówki, jabłka, ananas lub papaję.
Dodatki do owsianki
Twoja miska na pewno stała się już kolorowa i pełna pyszności, które pomogą ci utrzymać zdrową sylwetkę. Jakie dodatki do owsianki wybrać, żeby zapewnić organizmowi lepsze trawienie i wspomóc odchudzanie?
Postaw na przyprawy i superfoods, czyli pełnowartościowe naturalne składniki. W wersji na słodko świetnie sprawdzi się cynamon, który pobudza przemianę materii z dodatkiem nasion chia zawierających zdrowe tłuszcze, poprawiających metabolizm i zapewniających uczucie długotrwałej sytości. Jeśli wybierzesz owsiankę na słono, polecamy orzechy, masło orzechowe i odrobinę kurkumy. Nie tylko wzbogacą organizm w witaminy i mikroelementy, ale też zadbają o szybsze spalanie tłuszczu.
Teraz już wiesz, co dodać do owsianki, aby pozytywnie wpłynęła na twój organizm, przyspieszyła metabolizm i pomogła ci schudnąć. Zainspiruj się przepisami na niskokaloryczne i zdrowe wersje tego śniadania, które przygotowali nasi Użytkownicy:
3. Owsianka pieczona w formie Muffinki
Zobacz przepisOwsianka pieczona w formie Muffinki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Owsianka ze szpinakiem
Zobacz przepisOwsianka ze szpinakiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Materiał zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się 17.01.2022 roku.
Źródła: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Słodycze i desery z niskim indeksem glikemicznym. Z czego i jak je przygotować? »
Tak szybko rozsmarujesz zimne masło na chlebie. Prosty trik robi furorę »