Dania jednogarnkowe

Nie ma to jak dobre, sycące śniadanie. Masz ochotę na chrupiącą, ziołową bagietkę ze świeżym twarożkiem, a może gorącą jajecznicę z aromatyczną cebulką? Każdy pomyślał teraz o czymś innym, bo pomysłów na to poranne danie jest naprawdę wiele. Słynne, amerykańskie pancakes czy francuskie croissanty coraz częściej pojawiają się również w polskiej kuchni. Sprawdź, co serwuje się na śniadanie w innych państwach i koniecznie wypróbuj kulinarne inspiracje. Zdecydowanie warto!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jakie śniadania jada się we Francji, Włoszech i Portugalii?

- Jakie śniadanie jada się w USA?

- Co to jest angielskie śniadanie?

- Jakie śniadanie jada się w RPA?

- Co podaje się na śniadanie w Rosji i na Ukrainie?

- Jakie śniadanie jada się w Maroku?

- Co serwuje się na śniadanie w Indiach?

 

Przygotowaliśmy dla ciebie gotowy jadłospis na cały tydzień. Poznaj przepisy na siedem przepysznych śniadań, które pochodzą z różnych stron świata.

Niektóre z nich są ci już pewnie dobrze znane, a niektóre może dopiero odkryjesz. Co prawda, nie ma to, jak polskie śniadanie w postaci kanapek z szynką i warzywami, płatków śniadaniowych czy jajecznicy, ale od czasu do czasu warto też poeksperymentować w kuchni z nowymi smakami.

Dania nie są bardzo skomplikowane w przygotowaniu, więc przyrządzi je każdy pasjonat gotowania. Zapraszamy cię do wypróbowania siedmiu śniadań, które tradycyjnie podaje się w różnych państwach na całym świecie.

1. Francja, Włochy i Portugalia, czyli rogalik z kawą

Croissant z nadzieniem

Nadziewany croissant na śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli kiedykolwiek miałeś okazję zwiedzać południowo-zachodnią Europę, to z pewnością zauważyłeś, że śniadanie nie może się obyć bez kawy. W przypadku Włochów małe, czarne espresso lub cappuccino często wystarczają za całe danie. Może im jednak towarzyszyć lekkie i słodkie pieczywo brioche z dżemem, owocami lub czekoladą. W Portugalii równie często o poranku podaje się pyszne, nadziewane rogaliki. Francuzi nie wyobrażają sobie z kolei innego śniadania niż biała kawa w połączeniu ze słodką bułką, bagietką lub najbardziej popularnym - croissantem, czyli pieczywem z ciasta francuskiego. Europejczycy lubią więc maczać wypieki w kawie i w ten słodki sposób witać dzień. W Polsce zresztą coraz więcej śniadaniarni serwuje pyszne rogaliki lub chałkę drożdżową, aby w podobny sposób rozkoszować się porankiem.


2. Stany Zjednoczone, czyli pancakes

Pancakes

Przepis na pancakes/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zostańmy przy temacie słodkich śniadań. Amerykańskie pancakes, czyli średniej wielkości placuszki podawane są najczęściej w towarzystwie syropu klonowego lub czekoladowego. To świetna propozycja dla całej rodziny. Dzieci uwielbiają takie puszyste zamienniki naszych polskich naleśników. Zachęcamy cię też do wypróbowania cheesecake pancakes, czyli placuszków z dodatkiem kremowego serka. Te polej koniecznie sosem truskawkowym i udekoruj malinami oraz miętą.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!


3. Typowe angielskie śniadanie

Angielskie śniadanie

Angielskie śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dla fanów bardziej sycących dań przewidzieliśmy w jadłospisie tradycyjne angielskie śniadanie. Wieloskładnikowe, kaloryczne, z dużą ilością białka z pewnością dostarczy niezbędnej energii na długi czas. Co wchodzi w skład angielskiego śniadania na słono? Przede wszystkim podawana na ciepło fasola w sosie pomidorowym oraz podsmażone na oleju pieczarki wraz z kiełbaskami i boczkiem. To jednak nie koniec tych pyszności! Na talerz trafiają również jajko sadzone, podgrzane tosty oraz świeże lub przesmażone pomidory. Propozycja może jest bardziej czasochłonna, ale ze względu na bogactwo smaków i składników zdecydowanie warto ją przygotować.

 

4. Owsianka, czyli codzienne śniadanie w Republice Południowej Afryki

Owsianka

Owsianka na śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli przepadasz za poranną owsianką, to jadasz bardzo podobnie do obywateli RPA. W państwie tym z samego rana spożywa się właśnie takie śniadanie. Najczęściej jest to owsianka kukurydziana, tzw. putu pap. Jak ją przygotować? Wystarczy zaledwie kilka składników. Zagotuj w garnku 600 ml, czyli dwie i pół szklanki wody (dosyp łyżeczkę soli do smaku). Do wrzącej wody wsyp 400 gramów mąki kukurydzianej. Powstałej masy nie mieszaj. Całość przykryj pokrywką. Zmniejsz ogień i duś przez pięć minut. Po tym czasie odkryj garnek i solidnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ponownie przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny. Co jakiś czas, wymieszaj. Na końcu gotowania możesz jeszcze dodać łyżkę masła, aby wzmocnić smak dania.

 

5. Rosyjskie i ukraińskie śniadanie, czyli syrniki

Syrniki

Syrniki na śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dla mieszkańców Moskwy, jak i Kijowa czy Lwowa, bardzo popularnym śniadaniem są syrniki, których fanem może stać się każdy miłośnik serników. Bazą tych placuszków jest oczywiście twaróg. Najlepiej smakują na słodko, więc nie żałuj sobie dodatków w postaci dżemu lub śmietany z owocami. To na pewno będzie ciekawa alternatywa do amerykańskich pancakes.

 

6. W Maroku jada się naleśniki

Naleśniki z kaszy manny

Naleśniki z kaszy manny, czyli baghir / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Z tego afrykańskiego państwa możesz zaczerpnąć przepis na tzw. baghir. Są to naleśniki wykonane z kaszy manny. W Maroku przygotowuje się je w niewielkich rozmiarach. Mają gąbczastą strukturę, więc po prawidłowym przyrządzeniu powinny być całe podziurawione, z małymi otworkami. Na śniadanie często macza się je w specjalnie przygotowanym sosie z połączenia miodu i masła.

Zobacz: Pasta z pieczonego czosnku

 

7. Indyjskie śniadanie

Chutney mango

Śniadanie z Indii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ostatnim śniadaniem, jakie ci proponujemy, jest to tradycyjnie przygotowywane w Indiach. Choć państwo to jest niezwykle duże i przez to bardzo często różniące się w zależności od regionu, także kulinarnie, to często jada się tu tzw. chutney. Jest to tradycyjny, gęsty sos, który przygotowuje się z warzyw lub owoców. Najczęściej towarzyszy mu pieczywo, choćby znane w Indiach roti.

 

Sprawdź także: Pięć największych błędów, jakie popełniamy w czasie śniadania


Jak widzisz, zabraliśmy cię w podróż po całym globie w poszukiwaniu tradycyjnych smaków serwowanych na talerzach podczas śniadania. Zachęcamy cię teraz, abyś skorzystał z naszych inspiracji i przygotował potrawę, która cię zainteresowała. Możesz też poszukać więcej pomysłów na pyszne i sycące śniadania, bo tych na naszym portalu Smaker.pl nie brakuje.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Ser pleśniowy a zdrowie. Czy wszyscy mogą go jeść? »

Jak przygotować pizzę bez drożdży? »

Jaką choinkę wybrać na święta, żeby przetrwała jak najdłużej. To trzeba wiedzieć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1585

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 325

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8