Grill - temat specjalny

Pięć największych błędów, jakie popełniamy w czasie śniadania

Różnego rodzaju grzechy i grzeszki żywieniowe zdarzają się każdemu z nas - warto jednak być ich świadomym, aby możliwie popełniać je jak najrzadziej. Oto pięć błędów, których powinniśmy wystrzegać się o poranku.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Kiedy jeść śniadanie?

- Ile jeść na śniadanie?

- Jak jeść śniadanie?

- Co jeść na śniadanie?

- Na co zwracać uwagę, jedząc śniadanie?

 

Znacie niezawodny sposób, dzięki któremu każdego dnia będziecie tryskać energią, a żadne wyzwanie nie będzie stanowić dla was najmniejszego problemu? Okazuje się, że cały sekret tkwi w odpowiednim posiłku o poranku. Odpowiednia porcja zdrowych kalorii sprawi, że wasz organizm, a przede wszystkim umysł, otrzyma niezbędne paliwo, pozwalające mu odpowiednio funkcjonować. Specjalnie dla was, wybraliśmy kilka „śniadaniowych grzechów" najczęściej popełnianych przez Polaków w porze śniadania. Starajcie się ich unikać, a wasz organizm z pewnością wam za to podziękuje.

1. Po pierwsze: zapominamy o śniadaniach lub jemy je zbyt późno

Pominięcie śniadania, to zdecydowanie najgorsza decyzja, jaką możemy podjąć o poranku. Wiele osób wierzy, że jest to doskonały sposób na schudnięcie, jednak nic tak nie utrudnia kontrolowania wagi, jak brak solidnego posiłku na rozpoczęcie dnia, gdyż bez odpowiedniej dawki energii nasz organizm przestawia się na „tryb awaryjny" i rozpoczyna magazynowanie tłuszczu.

Wbrew naszym intencjom, zmuszamy się w ten sposób do pracy ponad siły, co powoduje jedynie zmęczenie i brak energii. Po nocy potrzebujemy paliwa, które pozwoli nam prawidłowo funkcjonować i czuć się dobrze, a to może zagwarantować nam jedynie odpowiednio zbilansowane śniadanie.

W przypadku pierwszego posiłku dnia istotnym jest nie tylko to czy go zjemy, ale również to o jakiej porze. Jeśli budzimy się o godzinie szóstej rano, śniadanie zjedzone po godzinie dziewiątej jest dla naszego organizmu zdecydowanie zbyt późne. Aby wyregulować metabolizm i czerpać ze śniadania wszystko to, co najlepsze, powinniśmy spożyć je najpóźniej godzinę po przebudzeniu.

 

Sprawdź także: Siedem szybkich śniadań - na każdy dzień tygodnia

2. Po drugie: źle dobieramy wielkość porcji

Traktujesz jabłko, batonik lub malutki jogurt jako pełnowartościowe śniadanie? To duży błąd, gdyż dla naszego organizmu to zdecydowanie za mało. Uważajmy również, aby nie popaść ze skrajności w skrajność - kilka kanapek, jajecznica, sałatka owocowa i jogurt mogą być sporą przesadą. Specjaliści do spraw żywienia zalecają, aby wartość odżywcza naszego śniadania wahała się pomiędzy 300-500 kcal.

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

3. Po trzecie: jemy w pośpiechu

Budzik dzwoni zbyt późno, a ty w pośpiechu, jednocześnie prasujesz koszulę i zjadasz przygotowaną naprędce kanapkę. Znasz ten scenariusz aż nazbyt dobrze? Niestety, to duży błąd. Gdy skupiamy się na tym, co jemy, szybciej czujemy się syci i tym samym unikamy przejedzenia. Ponadto, warto pamiętać, że jedzenie w pośpiechu może powodować wiele nieprzyjemnych konsekwencji, w tym wrzody, zgagę oraz problemy z trawieniem. Czasem warto wstać kilkanaście minut wcześniej, aby móc odpowiednio nacieszyć się porannym posiłkiem.

4. Po czwarte: jemy byle co

W przypadku śniadania nie liczy się jedynie ilość, ale również jakość tego, co zjadamy. Ciastko, kupna zapiekanka lub batonik być może dostarczą nam odpowiedniej ilości kalorii, jednak z pewnością nie sprawią, że będziemy zdrowsi. Zazwyczaj takie posiłki powodują tylko chwilowe uczucie sytości, po którym przychodzi kolejny napad wilczego głodu. Zdecydowanie lepiej jest wybierać dania, zawierające m.in. dużo błonnika - dzięki nim dłużej będziemy czuli się najedzeni i bez większego problemu doczekamy do drugiego śniadania.

 

Sprawdź także: Śniadania z różnych stron świata

5. Po piąte: łatwo ulegamy modom

Modne są obecnie przeróżne śniadaniowe produkty - coraz bardziej popularne są np. płatki. O ile te pełnoziarniste są jak najbardziej zdrowym wyborem, to te słodzone, kolorowe, z ogromnym dodatkiem cukru - już nie. Podobnie rzecz się ma z popularnymi jogurtami, szczególnie tymi owocowymi. W wielu produktach tego typu zawartość cukru sięga kilku łyżeczek!

Śniadaniowe tosty to moda, która przywędrowała do nas z Ameryki. Bo któż nie lubi chrupiących i cieplutkich kanapek na śniadanie? Niestety, najczęściej do tostów wybieramy specjalne do nich przeznaczone pieczywo tostowe, które zawiera węglowodany proste (zamiast złożonych, obecnych w pieczywie pełnoziarnistym), tłuszcze utwardzane (czyli tłuszcze trans, o których pisaliśmy tutaj) i ...niewiele więcej. Wielbicieli tego rodzaju pieczywa proponujemy zjedzenie takiej kromki bez opiekania.

Zanim zdecydujesz się na "modne" śniadanie, zastanów się dokładnie, co tak naprawdę wchodzi w jego skład i czy aby na pewno jest ono zdrowe dla twojego organizmu. Unikaj pustych kalorii i wysoko przetworzonych produktów, nawet jeśli są modne.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

 

Zobacz także:

Ser pleśniowy a zdrowie. Czy wszyscy mogą go jeść? »

Jak przygotować pizzę bez drożdży? »

Jaką choinkę wybrać na święta, żeby przetrwała jak najdłużej. To trzeba wiedzieć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 165

30 min
8
30 min
9
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17