Dania jednogarnkowe

Przygotowanie pysznego śniadania wcale nie musi zajmować dużo czasu. Oto kilka pomysłów, dzięki którym każdego dnia będziecie mogli cieszyć się pysznym posiłkiem i to bez konieczności wstawania wcześniej. W końcu zarówno sen, jak i pożywne śniadania to samo zdrowie!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- O której godzinie jeść śniadanie?

- Czym jest zdrowe śniadanie?

- Co jeść na śniadanie? (Gotowy jadłospis na siedem dni!)

 

Bez śniadania ani rusz - to hasło, powtarzane nam od dziecka jak mantra, jest głęboko zakorzenione w naszej świadomości. Pierwszy poranny posiłek to jednocześnie pierwszy solidny zastrzyk energii na cały nadchodzący dzień.

Noc to czas, w którym mamy pełne prawo do całkowitego odpoczynku. Kiedy jednak już się obudzimy, każda część naszego ciała oczekuje zastrzyku energii do działania. Organizm w czasie nocnego odpoczynku ciężko pracuje, aby pozwolić nam się zregenerować. Dlatego liczy na to, że rankiem dostarczymy mu odpowiedniej dawki energii i podwyższymy poziom glukozy. Świadomie rezygnując ze śniadania, możemy mieć pewność, że już w godzinach przedpołudniowych odczujemy zmęczenie, osłabienie, spadek nastroju.

 

Sprawdź także: Śniadania z różnych stron świata

O której zjeść śniadanie?

Zjedzenie śniadania ponad dwie godziny po przebudzeniu ma podobne skutki jak jego pomijanie. Jeśli po raz kolejny złościmy się w pracy bez powodu albo nie jesteśmy w stanie wykonać powierzonego na zadania - zastanówmy się, jak tego dnia wyglądało nasze śniadanie, bo być może właśnie w tym tkwi źródło problemu. Specjaliści zalecają zjedzenie śniadania w przeciągu pierwszej godziny po przebudzeniu.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Z czego powinno się składać odpowiednio zbilansowane śniadanie?

Przede wszystkim, przygotowując śniadanie, powinniśmy pamiętać, że odpowiednio zbilansowany posiłek sprzyja pracy mózgu i korzystnie wpływa na poprawę koncentracji oraz pamięć. Śniadanie powinno dostarczyć naszemu organizmowi 20-25% całodobowej energii, pod względem kaloryczności będąc drugim po obiedzie posiłkiem (500-700 kcal). Jego wartościowość zagwarantują nam:

  • węglowodany złożone - pełnoziarniste pieczywo, otręby, płatki owsiane,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe - ryby, dobrej jakości margaryny,
  • białko - mleko, jogurt, twaróg, sery, jaja,
  • warzywa i owoce.

 

Sprawdź także: Pięć największych błędów, jakie popełniamy w czasie śniadania

Śniadanie na każdy dzień tygodnia

Aby ułatwić wam poranki, przygotowaliśmy zestawienie najciekawszych, śniadaniowych pomysłów naszych Użytkowników. Dzięki nim wstawanie będzie znacznie łatwiejsze!

 

1. Szakszuka z papryką i cebulą

Szakszuka z papryką i cebulą

Szakszuka na śniadanie przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Placuszki z trzech składników

Placuszki na śniadanie

Szybkie śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Grzanki z pastą z awokado

Pasta z awokado

Grzanki z pastą z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Omlet ziemniaczany z serem i szynką

Omlet ziemniaczany przepis

Jak zrobić omleta? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pasta kanapkowa z tuńczykiem

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka przepis  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Serek kanapkowy

Serek kanapkowy

Serek kanapkowy na śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Czekoladowa owsianka z suszonymi owocami

Czekoladowa owsianka z owocami

Owsianka na śniadanie przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sprawdź najlepsze przepisy na świąteczne ciasta. Kliknij!

 

Zobacz także:

Paluszki cynamonowe - przepis »

Udekoruj dom na święta »

Pizza, burger, kebab i pad thai. Ranking ulubionych dań Polaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8