Według badań, błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz kilku innych nowotworów złośliwych. Jak to działa, co jeść i w jakich ilościach żeby się skutecznie chronić?

Fot. 123RF/Picsel

Czym jest błonnik? To przeróżne substancje zawarte w żywności, które nie są trawione w organizmie. Mimo to, są bardzo ważnymi składnikami pokarmowymi regulującymi pracę układu pokarmowego. Bogatym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste: pieczywo, płatki, makarony, a także warzywa strączkowe, brukselka, brokuły, jagody, awokado.

Badania National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, trwające 7 lat i obejmujące 293 tysiące mężczyzn i 198 tysięcy kobiet, mówią, że błonnik jest dla nas bardzo ważny. Osoby, które jadły około 28 gramów błonnika pochodzącego ze zbóż i produktów pełnoziarnistych miały mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita cienkiego. Kobiety w wieku pomenopauzalnym, które jadły ok. 26 gramów błonnika dziennie były o 13 proc. mniej narażone na raka piersi.

W innych badaniach, Larsson i jego współpracownicy obserwowali 61 tys. kobiet przez prawie 15 lat. Wykazali oni, że jedzenie powyżej 4,5 porcji produktów pełnoziarnistych dziennie obniżało ryzyko nowotworu okrężnicy o 35 proc. w porównaniu do diety zawierającej mniej niż 1,5 porcji.

Dlaczego błonnik zwalcza raka?

Naukowcy mają kilka teorii dotyczących przyczyn tak cudownych właściwości błonnika.

- Dzięki temu składnikowi odżywczemu, szybciej i sprawniej trawimy - kontakt z potencjalnymi substancjami karcynogennymi z jedzenia jest skracany.
- Błonnik wiąże kwasy tłuszczowe i substancje, które mogą wywołać raka, które pojawiają się w przewodzie pokarmowym.
- Dzięki błonnikowi rozwija się korzystna mikroflora jelitowa, a pH się obniża.
- Błonnik pobudza fermentację w jelitach, dzięki czemu pojawiają się w nich kwasy tłuszczowe - kwas masłowy, octowy i propionowy. Kwasy te zatrzymują rozwój i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Niektóre badania mówią też, że błonnik zmniejsza ryzyko raka przełyku. Nie jest to jednak aż tak dobrze udokumentowane jak działanie w stosunku do raka jelita.

Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka, ale ma też inne korzyści. Jest na przykład zalecana osobom będącym na diecie odchudzającej. W jelicie błonnik zwiększa swoją objętość, powodując uczucie sytości.

Błonnik na diecie

Błonnik pod wpływem wody pęcznieje w żołądku, więc skutecznie go wypełnia i sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. Co ważne, spożywany przez nas błonnik utrzymyje na dłużej uczucie sytości oraz chroni nas przed napadami wilczego głodu. W ten sposób łatwiej jest na przestrzegać diety oraz zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Przeciwwskazaniami do spożycia dużych ilości błonnika są np. stany zapalne żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit, niedobory białka i składników mineralnych, nieżyty przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

Jakie produkty zawierają najwięcej błonnika?

Jeśli chcesz mieć pewność, iż w twojej diecie znajdzie się odpowiednia ilość błonnika, koniecznie włącz do swojego jadłospisu:

- siemię lniane

- warzywa strączkowe (np. groch, fasolę, bób)

- otreby żytnie, pszenne i owsiane

- suszone śliwki

- brązowy ryż

- pełnoziarniste pieczywo

- kasze (np. jęczmienne lub gryczana)

- różnego rodzaju ziarna, pestki i nasiona

- maliny, banany, porzeczki i jeżyny

- orzechy

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

Odsłon: 28203

30 min
35

Przepis dnia

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

Odsłon: 1061864

>60 min
2433
30 min
32
Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

Odsłon: 15810

60 min
21

Przepis dnia

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4785

60 min
6
Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

Odsłon: 496

>60 min
2