Sprawdzone przepisy na karnawał

Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach.

Fot. materiały prasowe

To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie.

Składniki na ciasto:

· 200 g miękkiego masła

· 2 jajka

· 400 g mąki pszennej

· 2 łyżki miodu

· 1/2 szklanki cukru trzcinowego demerara Gold Pack (drobnego)

· cukier waniliowy lub pasta waniliowa

· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

· 600 ml mleka

· 2 budynie waniliowe bez cukru (80 g)

· 2 łyżki cukru

· 150 g miękkiego masła

Składniki na masę kajmakową:

· 500 g masy kajmakowej

· 150 g miękkiego masła

· 200 g orzechów laskowych prażonych Kresto

· 100 g orzechów włoskich Kresto

· 100 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki wody

 

Wykonanie:

1. Masło, jajka i cukier ucieramy razem na puszysty krem. Następnie dodajemy miód i aromaty i całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość miksuj ponownie przez około 5 minut.

3. Wyrobione ciasto na trzy równe części.

4. Wykładamy pierwszą część ciasta do foremki (nie mniejszej niż 28 x 28 cm) z papierem do pieczenia w środku. Ciasto pieczemy w 180°C, na środkowej półce przez 7-8 minut. Po tym czasie odkładamy upieczony placek do ostudzenia pozostawiając papier do pieczenia na spodzie.

5. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy analogicznie.

6. Wlewamy do garnka 500 ml mleka i zagotowujemy. W pozostałej części mleka (100 ml) rozpuszczamy proszek budyniowy. Po zagotowaniu mleka dodajemy rozpuszczony budyń i zagotowujemy mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy na bok do ostudzenia.

7. Do misy miksera przekładamy zimny budyń, masło, cukier i całość ubijamy na puszysty krem. Gotowy odstawiamy na bok.

8. Następnie do misy miksera przekładamy masę kajmakową oraz masło, ubijamy kilka minut do uzyskania puszystego kremu.

9. Wkładamy do foremki pierwszą część upieczonego ciasta, wcześniej zdejmując z niego papier. Placek pokrywamy warstwą masy budyniowej i przykrywamy drugą częścią ciasta. Następnie rozsmarowujemy 1/2 masy kajmakowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Na jego wierzch wykładamy pozostałą część masy kajmakowej.

10. Ciasto posypujemy orzechami.

11. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy 3 łyżki wody. Przy pomocy worka cukierniczego lub łyżeczki nakładamy przygotowaną masę czekoladową na wierzch ciasta.

12. Przed podaniem ciasto schładzamy, najlepiej przez całą noc.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Najprostsze gołąbki

Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...

Odsłon: 15008

30 min
24
15 min
6
Desery Andrut

Szybki wafel z gotowym kremem i przepyszną polewą, który uwielbiają nasze wnu...

Odsłon: 169

30 min
1
Dania główne Krokiety z pieczarkami.

Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....

Odsłon: 147

60 min
11
Przekąski Proziaki

Tradycyjne bułeczki ze specjalnego ciasta na sodzie. Dawniej były wypiekane n...

Odsłon: 2098

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne sałatki z brokułem. Sycące, dla dbających o wagę

Jeśli szukacie pomysłu na lekkie, a jednocześnie sycące danie, które doskonale wpisze się w waszą dietę, sałatki z brokułem będą strzałem w dziesią...

6
Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

11
Informacje Sałatki odchudzające. Są lekkie, ale sycą i pomagają zrzucić zbędne kilogramy

To idealna propozycja dla każdego, kto chce poprawić swoją kondycję i pozbyć się zbędnych kilogramów. Sałatki odchudzające można przygotować na wie...

11
Informacje Kasza jaglana - przepisy na słodko i słono

Kasza jaglana to uniwersalny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki neutralnemu smako...

10