Fot. 123RF
Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale i bardzo zdrowe. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E i B, a także pierwiastki odżywcze, takie jak magnez, fosfor, żelazo oraz wapń. Udowodniono, że młoda kapusta świetnie wpływa na nasz nastrój oraz poprawia funkcjonowanie mózgu.
Tylko w jaki sposób ją przygotować, aby była zarówno smaczna i zdrowa? Jeśli brakuje ci pomysłów na dania z młodą kapustą w roli głównej, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Powalający efekt gwarantowany.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ta wyjątkowa surówka będzie doskonałym dodatkiem do każdego obiadu. Pomyślcie tylko - tradycyjny kotlet, młode ziemniaczki i koperek. Można się rozmarzyć, czyż nie?
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zwykle, młodą kapustę serwujemy zasmażaną lub na surowo. Zapewniamy jednak, że zrobienie z niej zupy jest równie dobrą decyzją. W ten sposób otrzymacie delikatną, ale i bardzo sycącą zupę. Koniecznie spróbujcie!
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Lubicie bigos, ale nie macie ochoty marnować letnich dni na jego przygotowywanie? W takim razie zapamiętajcie przepis na bigos z młodej kapusty. To danie gotuje się zdecydowanie krócej, a jego smak bije na głowę ten przygotowany z kiszonej kapusty.
Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Te placuszki z pewnością zaskoczą was swoim smakiem. Jeśli do tego pory nie przygotowywaliście młodej kapusty w ten sposób, czas nadrobić zaległości. Zapewniamy, że nie raz powrócicie do tego przepisu.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Do gołąbków przylgnęła opinia bardzo czasochłonnego dania. Owszem - przygotowanie farszu, a następnie zawijanie malutkich paczuszek wymaga nieco wysiłku, jednak efekt końcowy wynagrodzi wam to w stu procentach. Co ważne - użycie młodej kapusty, skróci nieco czas gotowania.
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oczywiście, nasze zestawienie nie mogłoby obyć się bez przepisu na zasmażaną, młodą kapustę. W końcu to sztandarowe danie z wykorzystaniem tego warzywa. Przyznamy się szczerze - moglibyśmy jeść ją bez końca i to bez jakichkolwiek dodatków.
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl