Ciasto
70 g masła 82%
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
odrobina proszku do pieczenia (według uznania)
odrobina soli (do smaku)
3 jaja
drobny cukier do obtoczenia churros
cynamon do obtoczenia churros
Sos czekoladowy
250 ml śmietanki 30%
ekstrakt z wanilii do smaku
cynamon do smaku
1 tabliczka mlecznej czekolady
Sos malinowy
250 g malin
1 garść posiekanej mięty
1 łyżka cukru pudru
Sos karmel-marakuja
cukier (tyle, aby zakryć powierzchnię patelni)
100-150 ml śmietanki 30%
1 marakuja
Sos czekoladowo-pistacjowy
½ tabliczki mlecznej czekolady
50 ml śmietanki 30%
1 garść niesolonych pistacji
Ciasto
Masło zagotować z wodą. Cały czas mieszając, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić do ostygnięcia, a następnie połączyć z jajami. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na rozgrzany do temperatury 170°C olej. Obtoczyć w mieszance cukru z cynamonem.
Sos czekoladowy
Zagotować śmietankę, dodać trochę ekstraktu z wanilii i cynamon. Stopniowo dodawać kostki mlecznej czekolady, aż do uzyskania gładkiego sosu.
Sos malinowy
Maliny z posiekaną miętą i łyżką cukru pudru podgrzać w garnku, mieszając do otrzymania jednolitej masy. Powstałą masę przegnieść przez sitko z drobnymi oczkami, by uzyskać gładką konsystencję.
Sos karmel-marakuja
Cukier rozpuścić na patelni, wlać śmietankę. Gdy sos zgęstnieje, dodać nasiona marakui i wymieszać.
Sos czekoladowo-pistacjowy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć ze śmietanką. Wrzucić garść posiekanych pistacji i dokładnie wymieszać.