Spis treści:
- Rozmaryn - właściwości lecznicze
- Rozmaryn - zastosowanie
- Jak przygotować herbatę z rozmarynu?
- Herbata z rozmarynu - przeciwwskazania
Pięknie pachnie i jest łatwodostępny, zarówno w postaci suszonych ziół, jak i rośliny w doniczce. Rozmaryn, bo o niego chodzi, to świetny dodatek, ale nie tylko do dań głównych. W chłodne zimowe wieczory pysznie smakuje w rozgrzewającym napoju. Tym bardziej że oprócz walorów smakowych ma on także właściwości lecznicze. Jak przygotować herbatę z rozmarynu i kto powinien ją pić?
Rozmaryn - właściwości lecznicze
Rozmaryn leczniczy, który cechuje się pięknym zapachem i kolorem, pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Właściwości lecznicze rozmarynu są nieocenione, dlatego wielu kucharzy amatorów tak chętnie dodaje go do dań. Przede wszystkim wzmacnia odporność, zapobiega infekcjom i wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. W przypadku kataru odświeża górne drogi oddechowe, a migreny czy bólów głowy - zmniejsza dolegliwości. Zioło także rozgrzewa i pobudza krążenie, dzięki czemu poprawia funkcjonowanie serca, ale też łagodzi bóle mięśniowe i reumatyczne.
Co więcej, jest źródłem antyoksydantów, dzięki czemu zatrzymuje procesy starzenia się organizmu, powstrzymuje tworzenie się zmarszczek, a skórze nadaje blasku. Wmasowywanie rozmarynu we włosy odbudowuje ich strukturę, wzmacnia cebulki, a to powoduje szybszy wzrost włosów i przeciwdziała ich wypadaniu.
To nie wszystkie właściwości lecznicze rozmarynu. Roślina pomaga przy bezsenności, nerwicy, stanach depresyjnych lub przemęczeniu, ponieważ korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo chroni przed chorobami oczu, m.in. zwyrodnieniem plamki żółtej. Rozmaryn wykazuje też działanie przeciwcukrzycowe, gdyż obniża zawartość glukozy we krwi i podnosi poziom insuliny.
Jeśli cierpisz z powodu bolesnych wzdęć, koniecznie dodaj rozmaryn do swojej diety. Redukuje on ilość gazów w jelitach, poprawia trawienie i pracę wątroby, pobudza apetyt i chroni przed wrzodami żołądka.
Rozmaryn - zastosowanie
Nic więc dziwnego, że jest to jedno z bardziej popularnych ziół używanych w kuchni. Doceniane są nie tylko jego prozdrowotne właściwości, ale też smak. Ten, podobnie jak zapach, są intensywne, nieco sosnowe, gorzkie i korzenne. Jakie jest najczęstsze zastosowanie rozmarynu?
Jest bazą serków i twarogów smakowych, dressingów do sałatek i marynat do mięsa. Często dodaje się go w potrawach kuchni śródziemnomorskiej i meksykańskiej. Dodaje aromatu rybom i mięsom (szczególnie cielęcinie, wieprzowinie, drobiowi), ale też warzywom (np. ziemniakom, pomidorom). Warto użyć go też do dań z ryżem i makaronem, roślin strączkowych, zup. Na bazie zioła przygotowuje się wiele napojów, w tym wspomnianą herbatę, ale też wina, piwa czy napary. Rozmarynu używa się także do deserów. Świetnie pasuje do owocowych szaszłyków lub koktajli.
Poza kuchennym zastosowaniem rozmarynu jest dodawanie go do kosmetyków, które działają przeciwzmarszczkowo i antycellulitowo. Olej z rozmarynu chroni z kolei przed wypadaniem włosów.
Jak przygotować herbatę z rozmarynu?
Właściwości lecznicze rozmarynu zachęcają do stosowania go w codziennej diecie. W zimie, gdy za oknem panuje mróz, postaw na rozgrzewający napój, który zrobisz w kilka chwil i z łatwodostępnych składników. Herbata z rozmarynem - przepis wcale nie jest taki trudny, praktycznie każdy może go przyrządzić samodzielnie w domu.
Jak przygotować herbatę z rozmarynu? Wystarczy woda i kilka gałązek rozmarynu. Napój będzie jeszcze zdrowszy, gdy użyjesz dodatków, np. imbiru, cytryny czy miodu. Na początku, w rondelku, zagotuj trzy szklanki wody. Do dzbanka włóż ok. pięciu gałązek rozmarynu, zalej je wrzątkiem i przykryj. Odczekaj ok. pięciu minut, by herbata z rozmarynu się zaparzyła. Następnie, gdy napar nieco ostygnie, odsłoń naczynie i dodaj łyżkę miodu oraz kilka plastrów imbiru. Parz jeszcze chwilę, po czym przelej do szklanki.
Zamiast wody, możesz użyć herbaty. Zaparz rozmaryn w esencji, wlej syrop malinowy i dodaj plaster cytryny lub grejpfruta do smaku. Co ciekawe, herbatę rozmarynową z dodatkiem soku z cytryny można rozpylić, by odstraszyć insekty (komary, kleszcze, mole).
Zdrowotny napar z rozmarynu
Zobacz przepisNapar z rozmarynu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Herbata z rozmarynu - przeciwwskazania
Wiedząc o leczniczych właściwościach, wiesz już, kto powinien pić herbatę z rozmarynu. Istnieje jednak grupa osób, która nie powinna po nią sięgać. Przeciwwskazaniem do regularnego spożywania naparu jest zbyt wysokie ciśnienie krwi, wrzody żołądka i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Ziołowy napój nie jest też wskazany w pierwszym trymestrze ciąży i dla matek karmiących piersią. Nie powinny go pić także małe dzieci.
Zobacz także:
Zalej wrzątkiem i wypij. Uspokoisz gazy, wzdęcia i poczujesz się lżej »
Napój, który skutecznie spala tłuszcz. Szybko pozbędziesz się boczków i wałeczków »