Najdroższe produkty świata

Jak wiele jesteśmy w stanie zapłacić za jedzenie? Okazuje się, że naprawdę dużo. Zwłaszcza jeśli produkty, które chcemy nabyć, uchodzą za luksusowe, szczególnie smaczne lub naprawdę unikatowe.

Myślisz, że cenniki w niektórych restauracjach zawierają wygórowane ceny? Wiedz o tym, iż to jeszcze nic w porównaniu z kwotami, jakie bogacze są w stanie wyłożyć, kupując produkty uznawane za naprawdę ekskluzywne. Zapomnijcie o kawie lub deserze za kilkadziesiąt złotych, tutaj w grę wchodzą znacznie wyższe stawki. Oto lista najdroższych produktów świata.

1. Wołowina kobe

Wołowina jest uznawana za dosyć drogie mięso, jednak ceny jakie widzimy w naszych sklepach to nic w porównaniu z tym ile przyjdzie nam zapłacić za wołowinę Kobe. Ile kosztuje taki rarytas? Bagatela - 1200 zł za kilogram, a jeśli będziemy chcieli się uraczyć najlepszymi kawałkami takiego mięsa (np. stekiem ribeye) cena wzrośnie do blisko 8000 zł za kilogram. Skąd takie stawki? Otóż krowy wyjątkowej rasy wagyū są hodowane w specjalny sposób. Nie tylko dobiera się im specjalną dietę, składającą się z najlepszej jakości pasz i piwa, ale także codziennie wmasowuje się w ich skórę japońskie sake. A to nie jedyne luksusy, jakie swoim krowom zapewniają hodowcy.

Wśród najdroższych produktów świata znajduje się również mięso tuńczyka błękintopłetwego. Na japońskich giełdach ryby te mogą osiągać naprawdę zawrotne ceny. Smakosze uznają ten rodzaj tuńczyka za najsmaczniejszy, stąd też ogromne stawki za jego mięso. W 2013 roku, pewien restaurator z Tokio za 222 kilogramowego tuńczyka zapłacił 1,38 mln euro, czyli ponad 25 tysięcy złotych za kilogram. Sushi przygotowane z mięsa tej ryby powinno kosztować ok. 1000 złotych za sztukę. Skusilibyście się?

Jeśli wydawało wam się, że ziemniaki to jeden z tańszych produktów spożywczych, najwidoczniej jeszcze nigdy nie słyszeliście o ziemniakach odmiany La Bonnotte. Ich cena dochodzi nawet do 2000 zł za kilogram. Co w zamian otrzymują smakosze? Osoby, które miały okazję skosztować tych wyjątkowo drogich ziemniaków, twierdzą, iż są one znacznie smaczniejsze niż inne odmiany oraz lekko słone. Na cenę la Bonnotte wpływa również fakt, iż uprawia się je jedynie na jednej z francuskich wysp, nawożąc algami morskimi, a ich roczne zbiory wynoszą zaledwie 100 ton.

O tym że trufle są drogie, wiedzą niemal wszyscy. Jednak niektóre z tych grzybów są znacznie droższe niż pozostałe. Najwięcej przyjdzie nam zapłacić za trufle białe, które nie dość, że są wyjątkowo smaczne, to jeszcze niezwykle trudno je znaleźć. Jeśli będziecie chcieli upolować naprawdę dorodny okaz, powinniście się liczyć z wydatkiem porównywalnym z zakupem auta lub małego mieszkania. Za przykład niech posłuży tutaj pewien biznesmen z Hong Kongu, który zapłacił 625 tysięcy złotych za ważącą 1,5 kilograma truflę.

Wyglądają niepozornie, ale nie dajcie się zwieść, bo patrzycie właśnie na najdroższe owoce świata. Królewskie melony Yubari uprawia się na wulkanicznych glebach japońskiej wyspy Hokkaido, a wyróżnia je wyjątkowo słodki smak. Zwykle cena jednego owocu nie przekracza 100 dolarów, jednak zdarzyło się, że parę idealnie okrągłych melonów sprzedano za 26 tysięcy dolarów.

Kawior uznaje się za synonim luksusu, dlatego też większość osób liczy się z tym, że przyjdzie im zapłacić naprawdę sporo za ten rarytas. Jednak czy braliście kiedyś pod uwagę wydatek rzędu 25 tysięcy dolarów za puszkę kawioru? Tyle właśnie będziecie musieli wyłożyć, jeśli chcecie zaopatrzyć się w słynny kawior Almas. Pamiętajcie jednak, że w cenie otrzymacie nie tylko rybią ikrę najlepszego gatunku, ale również szczerozłotą puszkę.

W naszym zestawieniu znalazła się również propozycja dla łasuchów, lubiących pławić się w luksusie. Jeśli uważacie, że wasze kubki smakowe zasługują jedynie na to, co najlepsze, powinniście koniecznie zaopatrzyć się w słynne czekoladki chocpologie. Za kilogram tych słodyczy przyjdzie wam zapłacić nawet 5200 dolarów. Jednak smakosze zapewniają, że są one warte swej ceny, gdyż obejmuje ona nie tylko specjalnie wyselekcjonowane, najlepszej jakości ziarna kakaowca Valrhona, ale również niezwykle drogie, czarne trufle.

Trufle to nie jedyne grzyby, za które musimy zapłacić naprawdę słoną cenę. Równie drogie są występujące w krajach azjatyckich grzyby matsutake, nazywane również gąską sosnową. Jest to niezwykle rzadki gatunek, dlatego za porcję tego smakołyku płaci się nawet 1000 dolarów. Jak myślicie, czy są warte swojej ceny?

Polecamy: 6 produktów, które przedłużą twoje życie. Kliknij!



Polecamy: Bezpłatny magazyn kulinarny. Kliknij!


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Łosoś z suszonymi jabłkami

Dania rybne powinny być w naszym codziennym menu. Dzisiejszy przepis pozwoli...

Odsłon: 72

>60 min
1
>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

6