Dosyć powszechnie wiadomo, iż niektórzy smakosze są w stanie zapłacić naprawdę wysoką cenę za produkty uznawane za wyjątkowe. Czy wśród nich mógłby znaleźć się zupełnie niepozorny ser? Jak się okazuje, ceny niektórych jego odmian mogą przyprawiać o zawrót głowy. Oto lista tych, których powinniście spróbować, dysponując naprawdę pokaźnym budżetem.
1. Gorau Glas
Zwiedzając północną Walię, będziecie mieli okazję skosztować niecodziennego przysmaku - krowiego sera z niebieską pleśnią Gorau Glas, kosztującego około 250 złotych za kilogram. Jego smak doceniono w czasie wielu konkursów, jednak cenę kwestionuje wielu smakoszy. Producentka serów Gorau Glas tłumaczy, iż wynika ona przede wszystkim użycia najwyższej jakości produktów w tym mleka z niewielkiej, rodzinnej mleczarni.
Włoskie sery słyną z doskonałego smaku oraz tego, że niektóre z nich mogą naprawdę słono kosztować. Przykładem potwierdzającym tę tezę jest bez wątpienia Bitto, który może kosztować nawet 360 zł za kilogram.
Metody produkcji tego sera nie zmieniły się od setek lat. Wytwarza się go wyłącznie z między czerwcem a wrześniem z mieszanki mleka krów i zagrożonych wyginięciem kóz Orobica. Ser ten nie jest wytwarzany w ilościach przemysłowych, a niektóre krążki mogą dojrzewać nawet 10 lat, co mocno wpływa na ich cenę.
Mówiąc o serach zwykle mamy na myśli produkty wytworzone z mleka krowiego, koziego lub owczego. A co powiecie na niebo bardziej oryginalne mleko łosia? Ten nietypowy przysmak produkuje rodzina Johannsonów, mieszkająca w szwedzkim Bjurholm. Ze względu na to, iż klępy nie dają zbyt dużo mleka, a ich dojenie nie należy do najłatwiejszych, ser od państwa Johannsonów z kosztuje około 2800 zł za kilogram.
Caciocavallo to kolejny włoski ser na naszej liście. Możecie zakupić go w czasie podróży po południowych Włoszech. Oczywiście pod warunkiem, że jesteście gotowi zapłacić 3800 złotych za kilogram tego przysmaku. Skąd taka cena? Podobnie jak w przypadku innych serów znajdujących się w tym rankingu, jest ona podyktowana produktami wykorzystanymi w czasie produkcji. W tym wypadku chodzi o mleko niezwykle rzadkich krów rasy Podolico, które doi się wyłącznie w maju i czerwcu.
Najdroższy ser świata zakupicie w Serbii. To właśnie tam, w położonej nieopodal Belgradu miejscowości Zasavica, znajdziecie rezerwat, w którym żyje około setka oślic. To właśnie one dają mleko na Pule - ser, który ponoć zaskakuje nie tylko smakiem, ale również wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Imponująca jest również jego cena. Chcąc skosztować tego przysmaku, musicie liczyć się z wydatkiem rzędu 4200 zł za kilogram.