Fot. 123RF/Picsel
Truskawki dosyć powszechnie uznaje się za afrodyzjak, jednak na tym nie kończą się ich właściwości. Są również cennym źródłem witamin i minerałów.
Zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, ponadto witaminę A, B1, B2 i PP; wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Dla osób, które chcą zadbać o zęby zalecana jest następująca kuracja: należy rozetrzeć truskawkę na dziąsłach i zębach, i pozostawić ją na kilkanaście minut.
Owoce te korzystne są dla osób na diecie - poprawiają przemianę materii, a pektyny w nich zawarte oczyszczają jelita. Wspomagają spalanie tłuszczów za sprawą bromeliny, enzymu który rozkłada białka.
Jedzenie truskawek szczególnie zaleca się kobietom, ze względu na wysoką zawartość żelaza - chronią więc one przed anemią, wzmacniają organizm. Pomocne są przy chorobach reumatycznych i artretycznych,a także przy schorzeniach wątroby i nerek. Są też źródłem kwasu elegonowego, który chroni przed nowotworami.
Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco szerzej zakrojone kuchenne eksperymenty.
Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z truskawek, możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym te owoce będą smakować tak dobrze, jak nigdy dotąd.
Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. HabbibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.plAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Opietruszka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie