Spis treści:
Dzięki odpowiedniemu połączeniu składników, takich jak warzywa bogate w błonnik, chude mięso czy aromatyczne przyprawy, zupy te mogą wspierać proces spalania kalorii, a jednocześnie dostarczać cennych witamin i minerałów. W tym artykule poznacie kilka propozycji najlepszych zup na odchudzanie, które pomogą wam zdrowo osiągnąć wymarzoną sylwetkę.
Sprawdź także: Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy
Zupa w diecie
W codziennym jadłospisie warto docenić zupy jako pełnowartościowy posiłek, który może wspierać zdrową dietę i dostarcza cennych składników odżywczych. Zupa w diecie jest nie tylko lekka, ale także łatwa do przygotowania, co sprawia, że stanowi idealny wybór dla osób, które chcą jeść zdrowo, choć dysponują ograniczonym czasem. Zupy są doskonałym źródłem witamin i minerałów, szczególnie jeśli przyrządzane są na bazie świeżych warzyw, bulionu warzywnego lub chudego mięsa.
Dzięki różnorodnym składnikom zupa dostarcza wszystkich potrzebnych nam witamin. Właściwie dobrana zupa w diecie może nawet przyczynić się do redukcji kaloryczności posiłków, gdyż wypełnia żołądek, jest sycąca, a nie zawiera wiele kalorii. Zupa to również świetny sposób na nawilżenie organizmu oraz urozmaicenie codziennych posiłków, szczególnie w chłodniejsze dni, kiedy ciepłe danie przynosi komfort i rozgrzanie.
Najlepsze zupy na odchudzanie
Warzywne kremy, lekkie buliony i sycące zupy z dodatkiem białka to jedne z najskuteczniejszych sposobów na dietę, która wspiera zdrową sylwetkę. Najlepsze zupy na odchudzanie to te oparte na niskokalorycznych składnikach. Dzięki nim można nie tylko ograniczyć kalorie, ale i w naturalny sposób wspomóc trawienie.
Zupa szparagowa
W większym garnku rozgrzejcie łyżkę oliwy, dodajcie pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklijcie ją na małym ogniu. Zielone liście pora odetnijcie i zostawcie na inny przepis; białą oraz jasnozieloną część przekrójcie wzdłuż na cztery części, dokładnie opłuczcie, a następnie pokrójcie na plasterki. Dodajcie pora do garnka z cebulą i podsmażajcie, mieszając przez około 3 minuty. Następnie wrzućcie obraną i startą marchewkę, mieszajcie i podsmażajcie kolejne 2 minuty. Do warzyw dodajcie łyżkę masła oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, smażcie wszystko razem przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
Wlejcie do garnka gorący bulion, dorzućcie listek laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę kurkumy. Doprowadźcie do wrzenia, przykryjcie garnek i gotujcie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie przygotujcie szparagi, odłamując twarde, jasne końce (powinny same się złamać w odpowiednim miejscu). Zielone łodyżki umyjcie i pokrójcie na plasterki; jasne końce wyrzućcie, bo są łykowate i niesmaczne. Dodajcie szparagi do zupy, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 1-2 minuty. Na koniec zaprawcie zupę śmietanką, posypcie posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Zupę podawajcie z ulubionym pieczywem.
Szpinakowa zupa krem
W dużym garnku rozgrzejcie łyżkę masła i łyżkę oliwy, a następnie wrzućcie drobno pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklijcie ją, mieszając co chwilę. Przygotujcie pora, odcinając zielone liście, pozostawiając białą i jasnozieloną część, którą przekrójcie wzdłuż na pół, opłuczcie i pokrójcie w plasterki. Dodajcie pora do garnka, posólcie i podsmażajcie przez około 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w kostkę i dorzućcie do garnka. Smażcie je przez minutę, a następnie wlejcie 600 ml gorącego bulionu, zagotujcie i zmniejszcie ogień. Przykryjcie garnek i gotujcie przez około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Dodajcie do zupy przepołowiony ząbek czosnku i opłukany szpinak (świeży lub rozmrożony), wymieszajcie i zagotujcie całość przez około 45 sekund. Następnie zmiksujcie zupę w blenderze z dodatkiem 125 ml śmietanki 18 proc. lub 250 ml mleka, aż uzyskacie kremową konsystencję.
Zupa bobowa
Ugotujcie bób w osolonej wodzie, odcedźcie go, odmierzcie 500 g i obierzcie. Pory oczyśćcie, pozostawiając tylko białą i jasnozieloną część, a następnie opłuczcie dokładnie między warstwami i pokrójcie na plasterki. W garnku roztopcie 20 g masła (lub użyjcie oleju kokosowego), dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklijcie ją, mieszając co chwilę. Następnie wrzućcie pokrojone pory, a chwilę później obrane i pokrojone w kostkę 250 g ziemniaków. Smażcie wszystko przez około 3 minuty, mieszając, aż warzywa zmiękną. Zwiększcie ogień, wlejcie litr bulionu lub wody i zagotujcie. Doprawcie solą, zmniejszcie ogień, przykryjcie garnek i gotujcie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajcie 400 g ugotowanego i obranego bobu (pozostałe 100 g odłóżcie na później).
Gdy warzywa będą miękkie, dodajcie 1 łyżkę oliwy extra vergine i 1/2 szklanki mleka (krowiego lub migdałowego), po czym zmiksujcie wszystko na gładki krem. Pozostały bób posiekajcie i wymieszajcie z łyżką posiekanej natki pietruszki i łyżką szczypiorku, a następnie posypcie nim zupę tuż przed podaniem.
Zupa brukselkowa
Rozpuśćcie 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy w garnku, po czym dodajcie drobno pokrojoną małą cebulę i zeszklijcie ją, mieszając co chwilę. Dodajcie także obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i smażcie wszystko przez około 3 minuty, mieszając. Następnie wlejcie do garnka 1,2 litra gorącego bulionu (np. drobiowego, warzywnego lub rosołu) i zagotujcie. Przykryjcie garnek, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 5 minut, aż marchewka lekko zmięknie. Dodajcie do garnka trzy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz umytą brukselkę (300 g). Gotujcie zupę przez kolejne 10 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym zdejmijcie garnek z ognia.
Do zupy dodajcie 3 łyżki posiekanego szczypiorku. Śmietanę (150 g, najlepiej 18 proc,) najpierw wymieszajcie z 2 łyżkami wody, a potem z kilkoma łyżkami gorącej zupy, aby się nie zważyła, i wlejcie do garnka. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem do smaku.
Dyniowa zupa krem
Pokrójcie dynię na kawałki, usuńcie łyżką nasiona i obierzcie ją ze skórki. Miąższ pokrójcie w kostkę. W dużym garnku rozgrzejcie 2 łyżki oliwy lub oleju i zeszklijcie drobno posiekaną cebulę. Dodajcie dwa ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone, i podsmażcie przez chwilę razem z cebulą, mieszając. Obierzcie 500 g ziemniaków i pokrójcie je w kostkę, a następnie dodajcie ziemniaki oraz przygotowaną dynię do garnka. Podsmażajcie warzywa przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Doprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem, 2 łyżeczkami przyprawy curry oraz 0,5 łyżeczki słodkiej papryki. Dodajcie 1 łyżkę masła i wszystko dokładnie wymieszajcie.
Do garnka wlejcie 1 litr gorącego bulionu jarzynowego, przykryjcie i zagotujcie. Gotujcie przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajcie 250 ml mleczka kokosowego i zmiksujcie zupę na gładki krem, najlepiej za pomocą blendera.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę »
Sól himalajska a kuchenna. Czy różowa sól naprawdę jest zdrowsza? »
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta »