Dania jednogarnkowe

Mówią na niego gruszka ziemna, smakuje jak słodkawy orzech lub kasztan, jest idealny do potraw na lunch czy jako przekąska – topinambur, popularna alternatywa dla ziemniaka. Eksperci Lokalnego Rolnika biorą pod lupę bulwę z Ameryki Północnej i dzielą się inspiracjami kulinarnymi.

Fot. 123RF/Picsel
Lubimy warzywa bulwiaste, nie ma co ukrywać. Ziemniaki, wraz z mizerią i kotletem schabowym, to stały gość niedzielnych obiadów u babci. Ze słodkich czasów dzieciństwa wspominamy knedle i kluski leniwe okraszone bułką tartą. Dzięki batatom przygotowujemy zdrowszą, pieczoną wersję frytek. W ostatnim czasie w menu coraz większej liczby restauracji znajdziemy także dania z topinamburem. Za co polubili go kucharze?

O smaku i właściwościach

Jedni porównują delikatny smak topinamburu do orzechów, drudzy do karczochów, jeszcze inni - kasztanów. Jego walory smakowe doceniają wielbiciele gotowania, dietetycy i lekarze zwracają uwagę na właściwości prozdrowotne. To obowiązkowa pozycja w diecie osób z objawami insulinooporności, ponieważ reguluje poziom glukozy we krwi. Jest polecana diabetykom i cierpiącym na podwyższony cholesterol za sprawią dużej zawartości inuliny, prebiotyku o niskiej kaloryczności. W składzie topinamburu znajdziemy minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk, oraz witaminy z grupy B. Niezależnie, czy jest podawany w wersji surowej, gotowanej czy pieczonej, sięgamy po topinambur, zarówno chcąc sprawić przyjemność kubkom smakowym, jak i w trosce o swoje zdrowie.

Topinambur na talerzu

O ile bataty bez problemu kupimy w markecie, o tyle w przypadku topinamburu trzeba wiedzieć, gdzie go szukać. W dobie zakupów online ratują nas wirtualne targi, np. Lokalny Rolnik. Znajdziemy tam warzywa z polskich upraw oraz gotowe dania, np. pasztet z topinamburu z zielonym groszkiem. Rzemieślnicze dobra od rolników i wytwórców zrzeszonych w ramach Lokalnego Rolnika można odebrać z punktów stacjonarnych oraz bezpośrednio od kuriera na terenie całej Polski. Od czego najlepiej rozpocząć przygodę z topinamburem? Od chrupiących frytek - wystarczy pokroić warzywo na paski, doprawić pieprzem, solą i olejem ryżowym, a następnie włożyć do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze 170 stopni na 20 minut. Poszukującym alternatywy dla ziemniaczanego purée polecamy mus z topinamburu. Obrane ćwiartki przesmaż na oleju z cebulą i czosnkiem, zalej w rondlu wywarem warzywnym i śmietaną kremówką, zakrywając topinambur w ¾, gotuj przez 20 minut, by na koniec zmiksować na gładką masę z dodatkiem soli i szczypty cukru. Mus sprawdzi się na obiad w towarzystwie ryby i surówki, ale również jako przekąska - idealnie komponuje się z surową marchewką lub selerem naciowym. Wegetarianom zaś na chłodne dni polecamy rozgrzewające leczo. Klasyczny przepis na węgierską potrawę wzbogać o pokrojony w plastry topinambur, koniecznie doprawiając całość chilli i świeżą kolendrą.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kasztanek bez pieczenia

Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...

Odsłon: 2465

30 min
2
Sałatki Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to francuskie, klasyczne danie. Pierwotnie było potrawą popu...

Odsłon: 18333

30 min
20
Sałatki Surówka z kapusty, marchewki i pora

Surówka z kapusty, marchewki i pora to idealny wybór! Jest szybka w przygotow...

Odsłon: 23

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8