Najlepsze przepisy na ogórki

Najmodniejsze warzywo sezonu. Koniecznie włącz je do diety

Mówią na niego gruszka ziemna, smakuje jak słodkawy orzech lub kasztan, jest idealny do potraw na lunch czy jako przekąska – topinambur, popularna alternatywa dla ziemniaka. Eksperci Lokalnego Rolnika biorą pod lupę bulwę z Ameryki Północnej i dzielą się inspiracjami kulinarnymi.

Fot. 123RF/Picsel
Lubimy warzywa bulwiaste, nie ma co ukrywać. Ziemniaki, wraz z mizerią i kotletem schabowym, to stały gość niedzielnych obiadów u babci. Ze słodkich czasów dzieciństwa wspominamy knedle i kluski leniwe okraszone bułką tartą. Dzięki batatom przygotowujemy zdrowszą, pieczoną wersję frytek. W ostatnim czasie w menu coraz większej liczby restauracji znajdziemy także dania z topinamburem. Za co polubili go kucharze?

O smaku i właściwościach

Jedni porównują delikatny smak topinamburu do orzechów, drudzy do karczochów, jeszcze inni - kasztanów. Jego walory smakowe doceniają wielbiciele gotowania, dietetycy i lekarze zwracają uwagę na właściwości prozdrowotne. To obowiązkowa pozycja w diecie osób z objawami insulinooporności, ponieważ reguluje poziom glukozy we krwi. Jest polecana diabetykom i cierpiącym na podwyższony cholesterol za sprawią dużej zawartości inuliny, prebiotyku o niskiej kaloryczności. W składzie topinamburu znajdziemy minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk, oraz witaminy z grupy B. Niezależnie, czy jest podawany w wersji surowej, gotowanej czy pieczonej, sięgamy po topinambur, zarówno chcąc sprawić przyjemność kubkom smakowym, jak i w trosce o swoje zdrowie.

Topinambur na talerzu

O ile bataty bez problemu kupimy w markecie, o tyle w przypadku topinamburu trzeba wiedzieć, gdzie go szukać. W dobie zakupów online ratują nas wirtualne targi, np. Lokalny Rolnik. Znajdziemy tam warzywa z polskich upraw oraz gotowe dania, np. pasztet z topinamburu z zielonym groszkiem. Rzemieślnicze dobra od rolników i wytwórców zrzeszonych w ramach Lokalnego Rolnika można odebrać z punktów stacjonarnych oraz bezpośrednio od kuriera na terenie całej Polski. Od czego najlepiej rozpocząć przygodę z topinamburem? Od chrupiących frytek - wystarczy pokroić warzywo na paski, doprawić pieprzem, solą i olejem ryżowym, a następnie włożyć do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze 170 stopni na 20 minut. Poszukującym alternatywy dla ziemniaczanego purée polecamy mus z topinamburu. Obrane ćwiartki przesmaż na oleju z cebulą i czosnkiem, zalej w rondlu wywarem warzywnym i śmietaną kremówką, zakrywając topinambur w ¾, gotuj przez 20 minut, by na koniec zmiksować na gładką masę z dodatkiem soli i szczypty cukru. Mus sprawdzi się na obiad w towarzystwie ryby i surówki, ale również jako przekąska - idealnie komponuje się z surową marchewką lub selerem naciowym. Wegetarianom zaś na chłodne dni polecamy rozgrzewające leczo. Klasyczny przepis na węgierską potrawę wzbogać o pokrojony w plastry topinambur, koniecznie doprawiając całość chilli i świeżą kolendrą.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 987

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9