Najzdrowsze warzywo świata, wyprzedziła pomidory i brokuły. Kto powinien jeść rukiew wodną, jak ją przyrządzać?

Rukiew wodna przez wielu ekspetów uważana jest za najzdrowsze warzywo świata. Niestety w Polsce nie cieszy się zbyt dużą popularnością, a szkoda! Co wyróżnia tę zieloną roślinę oraz jakie właściwości prozdrowotne w sobie kryje? Jak wykorzystać ją w codziennych przepisach? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Dlaczego warto jeść rukiew wodną? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Według zaleceń dietetyków i WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) powinniśmy spożywać 400 do 800 g warzyw dziennie. Czy wiesz jednak, które z nich są najlepsze dla naszego organizmu? Okazuje się, że na czele listy plasuje się rukiew wodna – najzdrowsze warzywo świata. Sprawdź, jakie ma witaminy i wartości odżywcze, na co pomaga, oraz jak wykorzystać ją w kuchni.

Sprawdź także: Kiszony seler lepszy od surowego. Trzy nietuzinkowe sposoby na kiszonego selera

Rukiew wodna  – witaminy i wartości odżywce

Roślina ta znana jest również pod nazwą rzeżucha wodna, należy do rodziny kapustowatych. Rukiew wodna była uprawiana już w czasach starożytnych, wykorzystywano ją również w medycynie ludowej. Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji przyznało rukwi wodnej  miano najzdrowszego warzywa świata. Bowiem znacząco wyróżnia się na tle innych warzyw bogactwem wartości odżywczych. 

Występują w niej witaminy z grupy B, A, C, E i K, a także substancje mineralne, takie jak: wapń, magnez, potas, fosfor, sód, żelazo czy cynk. Taka kompozycja witamin i minerałów sprawia, że rukiew wodna wykorzystywana jest do przygotowywania preparatów witaminowych.

Warzywo to jest również źródłem beta-karotenu (ma go więcej niż marchewka), który odpowiada za prawidłową kondycję oraz elastyczność skóry, wsparcie układu immunologicznego oraz narzędzia wzroku, a także ma właściwości przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Nie brakuje w niej także witaminy C, zawiera jej więcej niż cytrusy, pomaga wzmocnić odporność, ma działanie przeciwutleniające, uczestniczy w przyswajaniu żelaza oraz syntezie kolagenu. 

Na co pomaga jedzenie rukwi wodnej?

Rukiew wodna w szczególności polecana jest osobom, które cierpią na niedobory witamin i składników mineralnych. Warzywo to, ma działanie korzystnie wpływające na pracę wątroby oraz tarczycy, wspiera trawienie oraz zapobiega zaparciom. Spożywanie rukwi wodnej to także sposób na to, aby zadbać o skórę, ma także działa odmładzające. Pomaga na zmiany skórne, przebarwienia, a także działa przeciwzmarszczkowo.

Obecny w rukwi potas wspiera układ sercowo-naczyniowego, pomaga regulować ciśnienie oraz wzmacnia serce. Rukiew wspiera także układ nerwowy, ma właściwości niwelujące stres, 

Warto mieć ją również pod ręką, kiedy dopadnie cię przeziębienie lub grypa, ponieważ rukiew wodna wykazuje właściwości przeciwkaszlowe. Przypisuje się jej również właściwości przeciwnowotworowe, ma hamować rozwój raka oraz zmniejszać prawdopodobieństwo nawrotów. Pomaga także usuwać toksyny z organizmu, wspiera działanie układu moczowego. 

Gdzie kupić rukiew wodną?

Występuje zarówno na terenach Europy, jak i Azji, występuje w terenach podmokłych z dużym dostępem do słońca. Rukiew wodna bardzo popularna jest we francuskiej Normandii. W Polsce rośnie dość rzadko, nie jest także popularną rośliną uprawną. Co ciekawe, można hodować ją w przydomowych ogródkach, a nawet uprawiać ja na balkonie. Nasiona dostaniesz w sklepach ogrodniczych.

Niestety rukiew wodna nie jest powszechnie dostępna, można wypatrzyć ją w niektórych sklepach, sprzedawana jest w postaci pęczków. Jeżeli uda ci się zakupić wodną rzeżuchę, zawiń ją w wilgotną ściereczkę, a następnie schowaj ją do lodówki. 

Rukiew wodna w kuchni

Zastanawiasz się, jak smakuje rukiew wodna? Jej zielone liście charakteryzują się lekko pikantnym, przypominającym nieco pieprz smakiem, co więcej można wyczuć tu także słodkie nuty. Rukiew możesz wykorzystać do przygotowania przeróżnych sałatek, jako zamiennik rukoli, świetnie będzie komponować się z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i oliwkami. Jeżeli lubisz słodko-słone smaki, wykorzystaj ją do sałatki z gruszką, serem blue oraz orzechami włoskimi i dressingiem miodowo-musztardowym. Możesz także położyć ją na kanapkach lub dodać do zupy. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, zywienie.medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku »

Wspiera odporność, zapobiega starzeniu i obniża cholesterol. Warto mieć w domowej apteczce »

Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy stawiać po pięćdziesiątce? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 132

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 195

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 159

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326