Sprawdzone przepisy na grilla

W pierwszym odcinku czwartej edycji programu jurorzy wyróżnili przepis Karola. Zobaczcie, jak przygotować przepyszny "Naleśnikowy zawrót głowy".

Naleśniki:
500 ml mleka
500 ml wody
500 g mąki (typ 450)
3 łyżki cukru
5 jaj
100 ml oleju

Krem:
500 ml śmietanki 36%
500 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
barwnik czerwony
aromat lub syrop malinowy
ekstrakt waniliowy

Polewa:
100 ml śmietanki 36%
100 g białej czekolady

Dekoracja:
świeże maliny
wysuszone ścinki naleśnika

Naleśniki
Połączyć mleko z wodą, mąką i cukrem. Dodać jaja i olej, całość dobrze wymieszać. Naleśniki usmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie odstawić do wystudzenia.

Krem
Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone rozetrzeć z cukrem pudrem, a następnie delikatnie połączyć ze śmietanką i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masę podzielić na dwie równe części - pierwszą zabarwić na kolor czerwony i dodać aromat lub syrop malinowy, do drugiej - dodać ekstrakt waniliowy. Oba kremy przełożyć do worków cukierniczych z płaskimi tylkami.

Polewa
Podgrzać śmietankę (nie gotować), a następnie dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści.

Na rozłożony naleśnik cienkimi warstwami nałożyć krem malinowy i waniliowy, przykryć kolejny naleśnikiem i znów nałożyć kremy. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Całość oblać polewą i udekorować malinami oraz wiórkami z naleśników.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...

Odsłon: 679

30 min
8
Dania główne Kotlety z cukinii

Szukasz nowego pomysłu na cukinię? W takim razie mamy dla ciebie prawdziwy ra...

Odsłon: 21559

30 min
31
Dania główne Rolada bawarska

Rolada bawarska to klasyczne danie kuchni niemieckiej, szczególnie popularne...

Odsłon: 69

30 min
2
15 min
3
Ciasta Pyszne ciasto z ryżem preparowanym

Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...

Odsłon: 84

30 min
5