Fot. 123RF/Picsel
Mało kto wie, że częste spożywanie mięsa wieprzowego, może mieć bardzo pozytywny wpływ na życie seksualne człowieka. Jedzenie wieprzowiny działa niczym afrodyzjak i pobudza libido. Można pokusić się o nazwanie tego gatunku mięsa - naturalną Viagrą. Wielką zwolenniczką tej teorii była prezydent Argentyny, Cristina Fernandez de Kirchner.
Co kraj to obyczaj?
Jedzenie wieprzowiny w niektórych krajach jest kwestią tradycji i kultury. Polacy czy Chińczycy mogą sobie pozwolić na jej degustację, natomiast w kulturze muzułmańskiej i żydowskiej, obowiązuje ścisły zakaz przygotowywania potraw na bazie wieprzowiny, gdyż świńskie mięso uznawane jest za nieczyste. Ponadto znaczna część dietetyków twierdzi, iż właśnie mięso wieprzowe zawiera najwięcej "złego" cholesterolu, który może wywołać miażdżycę. Badacze radzą unikać jedzenia najtłustszych elementów wieprzowych.
Kindziuk - wieprzowy rarytas
Doskonały smak tej wędliny rodzi się z czasem. Do przygotowania klasycznego kindziuka używa się oczyszczonego żołądka świńskiego, a jako farszu mięsa z karkówki, schabu lub golonki - nieraz również łopatki. Mięso farszowe kroi się na równe kawałki, a następnie przyprawia solą, czosnkiem i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką wypełnia się oczyszczony wcześniej żołądek, po czym zaszywa się go grubą, lnianą nicią. Kolejnym etapem jest odłożenie kindziuka, aby dojrzewał - najczęściej kładzie się go między dwoma deseczkami przyciskając dużym kamieniem. Mięso dojrzewając osiąga niezwykle oryginalny smak i zapach, nieporównywalny z niczym innym. I kto jedząc taki wyjątkowy przysmak pamiętałby o pewnych grożących nam niebezpieczeństwach?
Byle ostrożnie!
Mimo wielu walorów - zarówno smakowych, jak i odżywczych wieprzowiny, jedzenie jej może być bardziej niezdrowe niż może się nam wydawać. Coraz częściej zdarza się wirusowe zapalenie wątroby. A zakazić nim można się bardzo łatwo np. jedząc niedopieczone mięso. W tym wypadku winna jest zwłaszcza surowa wieprzowina.
Mimo wysokiej kaloryczności i dużej zawartości cholesterolu, mięso wieprzowe w Polsce nadal cieszy się wielką popularnością. Bardzo ważną rolę odgrywa tu przyzwyczajenie Polaków, tradycje kulinarne, a zwłaszcza kuchnia staropolska oraz duża różnorodność potraw na bazie wieprzowiny. Mięso tego rodzaju posiada znaczną wartość: poza samym walorem smakowym, liczy się również jego energetyczność. Najbardziej cennym składnikiem mięsa jest pełnowartościowe białko. Jeśli chodzi o tłuszcz wieprzowy to ma on bardzo dużą wartość energetyczną, jednak zawiera również duże ilości cholesterolu, natomiast małe ilości najbardziej cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Także podczas spożywania przysmaków wieprzowych - pamiętajmy o naszym zdrowiu i zachowajmy umiar!
Podział elementów wieprzowych
Podczas uboju tucznika, mięso dzieli się na podstawowe części, które można podzielić na dwie grupy - elementy dodatkowo nie obrabiane i takie, które wymagają wtórnej obróbki. W pierwszej części możemy wyróżnić: golonkę, biodrówkę, żeberka, nogi przednie oraz tylnie, a także ogon. Do drugiej zaliczamy: głowę, karkówkę, schab, polędwiczkę - ta ostatnia zostaje uzyskana podczas obróbki schabu, szynkę z golonką, szynkę bez golonki, łopatkę, boczek, podgardle, pachwinę i słoninę. Podroby razem z elementami głowy, krwią i różnego rodzaju kaszą dają w efekcie kaszanki, krupnioki, do salcesonów zaś dodajemy ozór wieprzowy. Podczas wyrobu kiełbas, kaszanek, salcesonów, kiszek ziemniaczanych jelita wieprzowe są używane jako osłonki.
Tradycja rządzi stołem?
Jak wiadomo golonka najlepiej smakuje, kiedy jest peklowana na rożne sposoby, a następnie podana wraz z kuflem zimnego piwa. Zimne nóżki wieprzowe zdecydowanie jednak wymagają użycia mocniejszego trunku podczas konsumpcji. Kolejnym rarytasem, bez którego wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu jest tradycyjny kotlet schabowy, podany z ziemniakami i surówką. Poezją smaku, może okazać się także smażona wątróbka z cebulką, kawałkami karkówki podana zaraz po świniobiciu, nazywana czasem świeżonką bądź świeżynką w zależności od regionu. Warto również na koniec wspomnieć o skwarkach wytapianych ze słoniny, z dodatkiem cebulki i jabłka, a także smalczyku na świeżym chlebie, przegryzanym ogórkiem kiszonym. Można wyliczać podobne przysmaki bez liku...
Opracowała: Barbara Możdżeń
Źródła:
Wikipedia
Wiadomosci.gazeta.pl
Niam.pl