Nazywana jest łzą Hioba, zmniejsza bóle reumatyczne, dodaje energii i oczyszcza organizm. Jak jeść kaszę coix?

Z wyglądu przypomina kaszę pęczak, a z właściwości - tę jaglaną. Dostarcza organizmowi dużo białka, silnych antyoksydantów i mnóstwa witamin. Dowiedz się, co to jest kasza coix i jak ją jeść. Ma szerokie zastosowanie w kuchni i można ją podać zarówno na słono, jak i słodko.

Co to jest kasza coix? Nie zawiera glutenu, za to duże ilości białka | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wszyscy miłośnicy kasz powinni się zainteresować tym rodzajem. Jak pozostałe zboża, roślina dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych. Kasza coix to produkt, który powinien zagościć w kuchni osób odchudzających się, sportowców, ale też profilaktycznie - wszystkich obciążonych ryzykiem miażdżycy, cukrzycy czy nowotworu. Nie warto zwlekać, dowiedz się, co to jest kasza coix.

Sprawdź także: Kiedy najlepiej pić sok z buraka - rano czy wieczorem? Wystarczy szklanka dziennie a serce i jelita będą lepiej pracować

Co to jest kasza coix?

Nazywana inaczej łzami Hioba lub prosem jerozolimskim. Mało kto wie, co to jest kasza coix i jak ją jeść. To owoc łzawnicy ogrodowej, czyli jednorocznej trawy z rodziny wiechlinowatych. Roślina wywodzi się naturalnie z południowej Azji - uprawiana jest przede wszystkim w Tajlandii, Chinach oraz Japonii.

Owoce łzawnicy ogrodowej to białe lub jasnożółte ziarniaki pozbawione łupiny nasiennej i z bruzdą pośrodku nasiona. Na pierwszy rzut oka kształtem przypominają krople wody lub łzy, skąd ich nazwa. Używa się ich zarówno do gotowania, w zielarstwie, jak i do produkcji biżuterii.

Kasza coix - wartości odżywcze

Ziarna łzawnicy ogrodowej dostarczają witamin (najwięcej tych z grupy B) i minerałów, ale bogate są także w skrobię, tłuszcze, błonnik pokarmowy, a przede wszystkim białka. Nie zawierają glutenu, z kolei obecność cennych aminokwasów (metioniny i cysteiny) wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Wartości odżywcze kaszy coix sprawiają, że działa ona m.in. przeciwzapalnie i detoksykacyjnie oraz wzmacnia ogólną wydolność fizyczną. Co więcej, substancje zawarte w łzach Hioba wspierają produkcję silnych antyoksydantów, mających z kolei wpływ na ujędrnienie skóry i poprawę kondycji włosów oraz paznokci.

Jakie właściwości ma kasza coix?

Wartości odżywcze kaszy coix sprawiają, że cechuje się ona korzystnym wpływem na zdrowie człowieka. Ze względu na witaminy i minerały regularne spożywanie ziaren łzawnicy ogrodowej może wzmocnić odporność organizmu i poprawić stan skóry, włosów oraz paznokci

Jakie właściwości ma kasza coix? Błonnik pokarmowy oddziałuje na układ trawienia, poprawiając jego pracę i przyspieszając odchudzanie. Ziarna zapewniają uczucie sytości na dłużej, dlatego produkt zaleca się wszystkim na diecie redukcyjnej. Ponadto wzmacniają śledzionę, wykazują działanie przeciwzapalne, obniżają poziom cholesterolu i chronią przed rozwojem miażdżycy

Aminokwasy, które kryją się w owocach łzawnicy, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne, a wraz z witaminami z grupy B - stymulują układ nerwowy do prawidłowej pracy. Odgrywają ważną rolę w produkcji silnych antyoksydantów, które z kolei chronią przed nowotworami, usuwają toksyny, odmładzają organizm i zapobiegają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych (w tym cukrzycy czy choroby Alzheimera). Do właściwości kaszy coix należą także regulacja ciśnienia krwi i wspieranie prawidłowego funkcjonowania trzustki.

Nie wszyscy mogą jednak korzystać z dobrodziejstw łzawnicy ogrodowej. Kto nie powinien jeść kaszy coix? Produkt nie jest zalecany kobietom w ciąży, ponieważ w małym stopniu może on zwiększać ryzyko poronienia. 

Jak jeść kaszę coix?

Do czego najlepsza jest kasza coix? W Azji od ponad 1000 lat stanowi alternatywę dla ryżu. Roślinę wykorzystuje się też do produkcji mąki, będącej podstawą do wielu pysznych dań wytrawnych lub deserów. W Japonii to baza do naparu (z prażonych ziaren), a w Indiach - do trunku alkoholowego (przypominającego piwo, a robionego ze sfermentowanych nasion). Zastosowanie w kuchni kaszy coix jest naprawdę ogromne. 

Jak jeść kaszę coix? W smaku lekko orzechowa, w strukturze najbardziej zbliżona do kaszy pęczak. Kasza dostępna jest w sklepach spożywczych oraz internetowych. Przygotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli kupujesz na wagę w supermarkecie ze zdrową żywnością, ziarna namocz przez noc w wodzie (lub w ciągu dnia przez min. dwie godziny), a następnego dnia gotuj przez ok. pół godziny (najlepiej w wodzie, w której się moczyły), aby stały się miękkie.

Kasza coix - zastosowanie w kuchni

Mąkę wytworzoną z kaszy coix wykorzystuje się do pieczenia placków, wyrabiania makaronu albo zagęszczania zup. Do czego najlepsza jest kasza coix? Jest świetną alternatywą dla ryżu albo innych kasz. Może być składnikiem sałatekpotrawek, gulaszów albo po prostu dodatkiem do mięs i ryb.

Jeśli podczas gotowania kaszy coix, dodasz do niej łyżkę masła, odrobinę soku z cytryny lub natkę pietruszki, tylko podkręcisz jej smak. W zależności od użytego dodatku będzie smakować wyśmienicie z rybami, mięsami lub np. grillowanymi warzywami. 

Masz ochotę na kaszę coix na słodko? Zrób z niej pyszną owsiankę - wystarczy, że polejesz ugotowane ziarna miodem i dodasz ulubione owoce.

Źródło: Smaker.pl, dietetykwkrakowie.pl, luksusowakuradomowa.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ustalono, kto nie powinien jeść cukinii. To warzywo może być silnie trujące »

Zmieszaj z wodą i wlej do czajnika. Gruba warstwa kamienia rozpuści się w mig »

Masz refluks, zgagę albo pokasłujesz? Dietetyk: tych produktów nie jedz ani nie pij »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 43687

30 min
71
Przekąski Cebulaczki

Cebulaczki to drożdżowe bułeczki nafaszerowane smażoną cebulą. Poniżej znajdz...

Odsłon: 1176

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3