Ciasta na Boże Narodzenie

Kochani, aby nam wszystkim z przyjemnością korzystało się ze Smakera, postanowiliśmy uaktualnić naszą Netykietę.

Mamy nadzieję, że nowe zasady sprawią, że Smaker będzie dla wszystkich przyjaznym miejscem do dzielenia się kulinarnymi inspiracjami!

 

Czym jest Netykieta? Jest to dokument - zbiór zasad kulturalnego postępowania w ramach serwisu Smaker.pl, których będziemy wszyscy wspólnie przestrzegać.

 

Pamiętaj! Zanim dołączysz do serwisu zapoznaj się z jego Regulaminem oraz Netykietą!

 

Regulaminu musisz przestrzegać, Netykieta to z kolei dokument, wskazujący na prawidłowe postawy i postępowania zgodne z zasadami kultury, którego treść wyznacza sposób rozumienia przez Administratora Serwisu takich pojęć jak dobre obyczaje, kultura etc.

 

I. Zasady ogólne

 

Zasady ogólne dotyczą wszystkich działań podejmowanych przez użytkowników we wszystkich miejscach serwisu, czyli:

· w przepisach (zarówno w treści przepisu, jak zdjęciach do niego dołączonych),

· w domowych poradach (zarówno w treści porady, jak i w zdjęciu do niej dodanym),

· w komentarzach pod artykułami, przepisami, profilami i domowymi poradami,

· w wątkach i postach na forum,

· w profilach (zarówno w opisach profili, nickach, jak i zdjęciach profilowych).

 

Przepisy to miejsce, w którym powinny się znajdować wyłącznie przepisy, nie treści poradnikowe czy niezwiązane z kulinariami. Więcej na ten temat poniżej w punkcie Dodawanie przepisu.

 

Domowe porady to miejsce, gdzie powinny się znajdować wyłącznie porady związane z kulinariami, nie przepisy czy treści niezwiązane z kulinariami. Więcej na ten temat poniżej w punkcie Dodawanie Domowej porady.

 

Forum to miejsce, gdzie kulturalnie rozmawiamy na tematy związane z kulinariami (dział „Tylko o kuchni") oraz na wszelkie inne tematy (dział „Na każdy temat"). Więcej na ten temat poniżej w punkcie Forum Smaker.pl.

 

Posty na forum powinny dotyczyć wątku, do którego się odnoszą. Więcej na ten temat poniżej w punkcie Forum Smaker.pl.

 

Komentarze powinny dotyczyć treści, do których się odnoszą (czyli przepisu, artykułu, wątku na forum). Więcej na ten temat poniżej w punkcie Forum Smaker.pl.

 

1. Publikując jakąkolwiek treść w serwisie (przepis, domowa porada, komentarz, wątek, post, opis profilu, avatar) pamiętaj o zasadach dobrego wychowania.

2. Nie spamuj! Nie wprowadzaj skopiowanych przepisów, porad, komentarzy i postów, w różnych miejscach serwisu.

3. Nie kradnij! Wprowadzanie do serwisu nie swoich zdjęć i treści jest łamaniem prawa autorskiego (grozi za to kara pozbawienia wolności nawet do 3 lat).

4. Nie reklamuj! Wszystkie reklamy i kryptoreklamy będą usuwane z serwisu.

5. Nie publikuj w serwisie niczyich danych osobowych ani teleadresowych.

6. Nie publikuj w serwisie treści prywatnych wiadomości i e-maili, chyba że zgodzi się na to autor.

7. Nie kalecz języka! Staraj się pisać poprawnie, zgodnie z zasadami pisowni polskiej.

8. Nie pisz całego tekstu wielkimi literami. Taki sposób pisania oznacza krzyk. Wbrew pozorom taki tekst jest mniej czytelny!

9. Nie wstawiaj linków kierujących poza serwis bez uzasadnienia. Miejsca na wklejanie linków są określone: możesz wklejać je odpowiednim polu przy dodawaniu przepisu i edycji profilu.

10. Zgłoszenia do moderacji wysyłaj za pomocą formularza, który pojawia się przy każdym materiale w serwisie po kliknięciu „Zgłoś do moderacji". Zareagujemy na to szybciej niż na zgłoszenia wysyłane w inny sposób (np. na forum, w mailu czy wiadomości prywatnej).

11. Nie karm trolli - osób których jedynym celem jest kłótnia i obrażanie innych użytkowników. Korespondowanie z nimi i odpisywanie na ich zaczepki to tak zwane „karmienie trolla", które powoduje jego wzmożoną aktywność. Takich użytkowników należy ignorować, a w przypadku nasilania się problemu, należy skontaktować się z redakcją Smakera. Wypowiedzi takich osób będą na bieżąco usuwane. Redakcja także nie uczestniczy w karmieniu trolli!

12. Użytkownicy łamiący Regulamin i Netykietę otrzymają 2 ostrzeżenia. Zostaną one wysłane wraz z uzasadnieniem na adres e-mail, podany podczas rejestracji. Jeśli po nich zachowanie użytkownika nie ulegnie zmianie, konto zostanie usunięte wraz z dodanymi przez niego przepisami.

13. Raz usunięte konto ani przypisane do niego przepisy nie mogą pozostać przywrócone.

14. Żaden użytkownik nie ma „immunitetu"! Niezależnie od tego, ile ma przepisów, podlega tym samym zasadom, co wszyscy inni. Jeśli nagminnie łamie regulamin, mimo dwóch ostrzeżeń - zostanie usunięty.

15. W przypadku rażącego łamania Regulaminu i Netykiety redakcja zastrzega sobie prawo do natychmiastowego usunięcia danego użytkownika. Rażącym łamaniem regulaminu jest na przykład:

a. wprowadzanie do serwisu treści obscenicznych,

b. wprowadzenie do serwisu treści pornograficznych,

c. używanie wulgaryzmów w celu świadomego obrażenia drugiej osoby lub grupy,

d. działania ewidentnie nakierowane wyłącznie na działalność reklamową i kryptoreklamową w serwisie,

e. założenie konto przez osobę, której konto zostało wcześniej usunięte.

 

II. Dodawanie przepisu

 

1. Nie kopiuj przepisów i zdjęć z innych serwisów lub blogów kulinarnych, których nie jesteś autorem.

2. Jeśli inspirowałeś się przepisem z innych serwisów lub gazet zawsze podaj źródło jego pochodzenia.

3. Nie dodawaj zdjęć słabej jakości. Powinno być wyraźne i jasno przedstawiać potrawę (a także poszczególne kroki, jeśli dodajesz zdjęcia etapów przygotowania potrawy).

4. Wypełniaj formularz przepisu zgodnie z instrukcjami.

a. Jeśli przepis jest rozbudowany, podziel go na kroki i wpisz je w oddzielnych polach. Przepis będzie dużo czytelniejszy! To nie jest miejsce na linki!

b. W opisie przepisu możesz napisać np. skąd pomysł na daną potrawę, dlaczego właśnie Twój przepis powinien przyciągnąć uwagę użytkowników, itp. To nie jest miejsce na linki!

c. Ewentualny link do swojego bloga możesz podać w polu „Link do strony WWW".

5. Pamiętaj, że tylko wartościowe przepisy z ładnymi, autorskimi zdjęciami maja szansę na publikacje na Stronie Głównej portalu INTERIA.PL.

6. Nie umieszczaj znaków wodnych ani adresów www na zdjęciach. Chcesz podać link do swojego bloga bądź strony internetowej? Jest na to przeznaczone pole w formularzu dodawania przepisu „Link do strony WWW:". Link pojawi się pod Twoim przepisem.

7. Do każdego przepisu można dodać filmik. Filmy także muszą być zgodne z Netykietą i Regulaminem, czyli nie mogą zawierać treści uważanych powszechnie za obraźliwe, naruszających dobra osobiste innych osób, propagujące przemoc, nagannych moralnie, oraz nieuprawnionego korzystania z cudzego wizerunku, naruszających dobre obyczaje. Filmy powinny dotyczyć danego przepisu - albo pokazywać całość, albo fragmenty przyrządzania.

 

III. Dodawanie Domowej porady

 

1. Domowa porada to nie przepis! W tym dziale możesz publikować np.:

a. swoje sposoby na przechowywanie żywności,

b. swoje porady związane z ułatwieniem sobie codziennego gotowania,

c. swoje sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy czy sosu,

d. swoje kuchenne triki.

2. Porada musi być napisana przez Ciebie!

3. Nie dodawaj zdjęć słabej jakości. Powinno być wyraźne i staraj się, by ilustrowało daną poradę.

4. Wypełniaj formularz porady zgodnie z instrukcjami

5. Pamiętaj, że tylko dobrze napisane, autorskie porady z ładnymi zdjęciami maja szansę na publikację na Stronie Głównej portalu INTERIA.PL.

6. Nie umieszczaj znaków wodnych ani adresów www na zdjęciach.

 

IV. Komentowanie i ocenianie


1. Komentarze powinny być na temat. Muszą dotyczyć treści, pod którymi się znajdują - artykułu, porady, przepisu, wątku na forum. Komentarze nie na temat mogą zostać usunięte.

2. Komentarze mogą być krytyczne, ale tylko pod warunkiem, że jest to konstruktywna krytyka.

3. W komentarzach nie używaj wulgaryzmów oraz nie ubliżaj innym użytkownikom.

4. Ignoruj użytkowników, którzy w sposób celowy próbują dezorganizować dyskusje. To trolle!

5. Jeśli zauważysz komentarz, który jest obraźliwy i niezgodny z zasadami dobrego wychowania, zgłoś go do moderacji. Ostateczną decyzję o usunięciu każdego komentarza podejmie redakcja.

6. Usuwamy też komentarze zawierające:

a. reklamy produktów lub usług,

b. dane osobowe i teleadresowe,

c. treść prywatnych wiadomości i e-maili,

d. linki kierujące poza serwis, które nie wnoszą żadnych merytorycznych treści do danego wątku.

7. Jeśli podejrzewasz, że dany przepis lub zdjęcie są skądś skopiowane, wyślij zgłoszenie do moderacji wraz z linkiem do oryginału - będzie to skuteczniejsze niż pisanie komentarzy pod przepisem. Jeśli zgłoszenie będzie uzasadnione, na pewno usuniemy dany przepis! Komentarze z bezpodstawnymi oskarżeniami będą usuwane.

8. Każdy użytkownik powinien mieć jedno konto. Może więc jednokrotnie ocenić każdy przepis, post, komentarz lub artykuł.

 

V. Wiadomości prywatne

 

1. Zanim wyślesz wiadomość prywatną do innego użytkownika - przemyśl to dwa razy.

2. Pamiętaj, że raz wysłanej wiadomości nie można już cofnąć, dlatego w treści nie wpisuj słów, które w jakikolwiek sposób mogą zranić adresata lub w jakikolwiek sposób łamią Regulamin i zasady Netykiety.

3. Wiadomości prywatne są przeznaczone dla Ciebie. Nie możesz ich upubliczniać, chyba, że zgadza się na to autor wiadomości.

 

VI. Forum Smaker.pl

 

Forum Smakera składa się z dwóch działów: „Tylko o kuchni" oraz „Na każdy temat". Mimo że jeden dotyczy tematów związanych stricte z kuchnią, a drugi jest miejscem gdzie można prowadzić dowolne dyskusje - Netykieta jest wspólna dla obu działów.

 

1. Zawsze pisz zgodnie z tematem podanym w wątku.

2. Usuwamy też wpisy zawierające:

a. reklamy produktów lub usług,

b. dane osobowe i teleadresowe,

c. treść prywatnych wiadomości i e-maili,

d. przepisy,

e. linki kierujące poza serwis, które nie wnoszą żadnych merytorycznych treści do danego wątku.

3. Zanim założysz nowy wątek, skorzystaj z wyszukiwarki i sprawdź, czy dany temat nie był już poruszany. Zamykamy wątki, które dublują już istniejące! W zamkniętym wątku będzie podany link do aktywnego tematu.

4. Nie używaj wulgaryzmów, nie ubliżaj innym użytkownikom i powstrzymaj się od personalnych ataków na innych użytkowników.

5. Postaraj się, aby temat nowego wątku był jak najprostszy i zrozumiały - zbędne jest używanie wielu wykrzykników, znaków zapytania itp. - to nie sprawi, że Twój post będzie bardziej popularny.

6. Zgłaszaj nieodpowiednie wątki oraz posty do moderacji. Użytkownicy Smakera tworzą społeczność, która powinna dbać o poprawny kształt swojego forum - porządek na nim zależy przede wszystkim od Ciebie. Każdy może zgłosić nieodpowiednie treści do moderacji. To redakcja podejmie ostateczną decyzję w sprawie usunięcia danego postu, wątku czy komentarza. Redakcja stara się na bieżąco wychwytywać nieodpowiednie treści, ale by działało się to sprawniej, prosimy Cię o pomoc!

7. Ilość zgłoszeń do moderacji dotyczących danej wypowiedzi nie ma wpływu na ostateczną decyzję redakcji co do usunięcia danej treści. Nie musisz zgłaszać wielokrotnie tej samej wypowiedzi. Ostateczna decyzja redakcji co do usunięcia danej treści jest nieodwołalna.

 

VII. Użytkownik

 

1. Nie podszywaj się pod innych użytkowników. Takie zachowania będą traktowane jak każde inne łamanie Regulaminu lub Netykiety - po dwóch ostrzeżeniach, konto będzie usuwane.

2. Nie oskarżaj o podszywanie się pod inne osoby. Jeśli masz wątpliwości, skontaktuj się z redakcją. Każdy użytkownik powinien mieć jedno konto. Unikniemy dzięki temu nieporozumień związanych z tożsamością danej osoby.

3. Ponowne założenie konta przez osobę, która została usunięta jest zabronione. Takie konta usuwamy bez ostrzeżenia.

4. Wszystkie wypowiedzi naruszające którykolwiek z punktów Netykiety Forum Smakera lub Regulaminu Smakera zostaną wykasowane, a konto Użytkownika łamiącego regulamin może zostać usunięte.

 

VIII. Redakcja

 

1. Redakcja zobowiązuje się do:

a. obiektywnej oceny każdego zgłoszenia do moderacji;

b. usuwania zgłoszonych do moderacji przepisów, domowych porad, komentarzy, postów i wątków naruszających zasady Regulaminu i Netykiety w najszybszym możliwym czasie;

c. wysyłania 2 ostrzeżeń przed usunięciem konta osób łamiących Regulamin i Netykietę;

d. usuwania kont użytkowników, którzy łamią Regulamin i Netykietę nagminnie mimo wysyłanych ostrzeżeń,

e. zamykania wątków łamiących Regulamin i Netykietę, powtarzających się i nawołujących do konfliktów.

 

Netykieta wchodzi w życie wraz z momentem opublikowania tj. 4.03.2014 r.

 

Wszelkie zgłoszenia, wątpliwości i pytania prosimy wysyłać poprzez formularz http://smaker.pl/napisz-do-nas.html

 

Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1481

30 min
10
Desery Łatwy piernik zaparzany

Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.

Odsłon: 496

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

0
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

0
Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6