Spis treści:
- Jakie składniki odżywcze ma rosół kolagenowy?
- Jakie właściwości ma rosół kolagenowy?
- Na co pomaga rosół kolagenowy?
- Przepis na rosół kolagenowy
Kolagen to białko będące substancją budulcową organizmu jest głównym składnikiem tkanki łącznej. Znajduje się w skórze, kościach, zębach, chrząstkach czy ścięgnach – nazywany jest białkiem młodości, bo to właśnie jemu zawdzięczamy elastyczność i jędrność skóry, a także sprawne stawy i zdrowe kości. Z wiekiem ludzki organizm wytwarza coraz mniej kolagenu, na szczęście w pewnym stopniu można go dostarczyć z zewnątrz. Popularne są odmładzające kremy do twarzy z kolagenem, jak i proszki oraz tabletki stosowane doustnie.
Nie wszyscy wiedzą, że kolagen znajduje się także w niektórych produktach spożywczych, takich jak: żelatyna, galaretki, podroby, czy wywary mięsne sporządzane na kościach. Warto więc przygotować rosół kolagenowy. Podpowiemy ci, jak go zrobić oraz jakie właściwości ma ten aromatyczny wywar, zwany „płynnym złotem”.
Sprawdź także: Odchudzająca zupa, która osłabia apetyt. Wreszcie przestaniesz podjadać
Jakie składniki odżywcze ma rosół kolagenowy?
Rosół kolagenowy przygotowywany jest na bazie kości, tak właśnie gotowany powoli wywar nabiera prozdrowotnych właściwości. Oprócz kolagenu zawiera także, substancje mineralne: wapń – niezbędny do utrzymania prawidłowego stanu kości i stawów, fosfor – odpowiedzialny za zdrowe zęby i kości, wpływa również na kondycję układu nerwowego, a także siarkę – wspiera pracę wątroby, pomaga pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu, a także pobudza produkcję kwasów żółciowych.
W wywarze znajduje się również glutamina, która jest enzymem budującym białka. Składnik ten jest niezwykle istotny dla sportowców oraz osób, które chcą zbudować mięśnie. Ma również istotny wpływ na prawidłową pracę jelit. Co więcej, substancja ta jest również istotna dla osób, które chcą schudnąć. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, co zapobiega chęci sięganie po przekąski między posiłkami. Wspiera także układ krwionośny oraz poprawia koncentrację.
Jakie jeszcze składniki odżywcze ma rosół kolagenowy? Okazuje się, że jest on również źródłem kwasu hialuronowego, dobrze znanego jako substancja silnie nawilżająca i poprawiająca elastyczność skóry, dlatego często możemy znaleźć ją w kremach i serach do twarzy. Wspiera ona także funkcjonowanie stawów i ścięgien oraz przyspiesza proces gojenia się ran. Kwas hialuronowy wpływa także na odpowiednie nawilżenie błon śluzowych układu oddechowego, w tym nosa i gardła oraz oczu.
Jakie właściwości ma rosół kolagenowy?
Kolagen jest niezwykle istotną substancją potrzebną organizmowi do utrzymania zdrowych stawów i mocnych kości. W szczególności powinny spożywać go osoby starsze, te, które aktywnie uprawiają sport lub cierpią na choroby układu kostnego, np. osteoporozę.
Kolagenowy rosół to także świetny sposób na przeziębienie i grypę, nic dziwnego, że nasze babcie leczyły nas często domowym rosołkiem. Ma on bowiem właściwości przeciwbakteryjne oraz antywirusowe, dlatego może być skutecznym – i pysznym – sposobem na walkę z infekcjami.
Na co pomaga rosół kolagenowy?
Zupa zwana „płynnym złotem” polecana jest na wiele dolegliwości. Świetnie sprawdzi się dla osób, które skarżą się na problemy żołądkowe – korzystnie wpływa na trawienie, wspiera pracę jelit, a także może być pomocna w przypadku wzdęć. Co ciekawe, rosół kolagenowy jest również daniem lekkostrawnym.
Łamliwe paznokcie, suche i matowe włosy, utrata jędrności skóry to problemy, z którymi często borykają się w szczególności kobiety. Włączenie do diety kolagenowej zupy może przyczynić się do wzmocnienia elastyczności skóry oraz poprawy wyglądu włosów i paznokci.
Niewiele osób wie, że rosół kolagenowy może korzystnie wpłynąć na jakość snu. Dlatego zaserwowany na kolację, może sprawić, że szybciej zaśniesz. Nie jest niczym zaskakującym, że rozgrzewający rosół, polecany jest również w przypadku przeziębienia lub grypy – świetnie wesprze walkę organizmu z infekcją.
Rosół kolagenowy – przepis
Domowy rosół kolagenowy wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Zanim rozpoczniesz gotowanie, zaopatrz się w następujące składniki: dwa kilogramy kości (mogą być wołowe, wieprzowe lub cielęce), kilogram kurzych łapek, pół kilo podrobów drobiowych, cztery marchewki, trzy pietruszki, pół selera i cebulę, dwie łyżki octu jabłkowego, sól i pieprz oraz trzy litry wody.
Zacznij od umycia kości i podrobów. Włóż wszystko do garnka, wlej wodę oraz ocet. Poczekaj, aż zacznie wrzeć, a następnie zredukuj temperaturę. Gotuj na małym ogniu przez minimum pięć godzin. W międzyczasie, po trzech godzinach dodaj marchew, pietruszki, seler i opaloną cebulę. Wsyp sól i pieprz. Kiedy wywar wystygnie wyjmij kości, podroby i warzywa. Kolagenowy rosół przechowuj w garnku – jeśli w niedługim czasie chcesz go zjeść lub w zakręconych słoikach w lodówce do wykorzystania na później.
Jak wykorzystać rosół kolagenowy w kuchni?
Rosół kolagenowy może stanowić bazę do wielu dań. Oczywiście będzie pysznie smakował jako wywar, na którym ugotujesz ulubioną pomidorową, ogórkową, krupnik czy grzybową. Możesz także wykorzystać go do mięsnych sosów czy warzywnych potrawek. Bardziej odważni mogą spróbować zrobić z niego koktajle.
Kolagenowy rosół podbił również Tik-Toka. Sprawdź, w jaki sposób możesz go przygotować.
Źródło: Smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »
Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »
Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »