Spis treści:
Podawanie dań z fasolą kojarzy się przede wszystkim z długim namaczaniem warzywa i godzinami spędzonymi w kuchni. Warto poznać jednak prosty trik, który skraca czas przyrządzania tego składnika. Dowiedz się, dlaczego fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem i jak ekspresowo ją zmiękczyć.

Dlaczego fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem?
Każdy, kto choć raz przygotowywał fasolę, doskonale wie, że powinno się ją moczyć przed gotowaniem. Większość osób uważa, że robi się to wyłącznie po to, aby zmiękła i nadawała się do spożycia. To tylko część prawdy.
Dlaczego fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Robi się to przede wszystkim po to, aby wypłukać z niej substancje wzdymające. Jeśli umieścisz warzywo w wodzie, to przejdą one właśnie do płynu, a jedzący unikną niekomfortowych wzdęć.
Najczęściej fasolę moczy się na długo przed gotowaniem (np. zostawia na noc w wodzie). Nie wolno jednak przekroczyć 12 godzin, bo wówczas warzywo może zacząć fermentować. Gdy napęcznieje, wystarczy zmienić wodę i zagotować fasolę, dopóki nie będzie miękka.
Zobacz: Letnia zupa z żółtej fasolki szparagowej
Jak moczyć fasolę, żeby szybko zmiękła?
Nie masz całej nocy na namaczanie fasoli? Istnieje prosty trik, który spowoduje, że ziarna będą gotowe znacznie wcześniej. Jak moczyć fasolę, żeby szybko zmiękła?
W ekspresowej wersji potrzebujesz tylko około godziny, dwóch - mocz ziarna od razu we wrzątku, co jakiś czas dolewając gorącą wodę. Pamiętaj jednak, aby do płynu, w którym moczysz fasolę wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej. Nie tylko prędko pozbędziesz się wszystkich substancji wzdymających, ale też zmiękczysz fasolę.
Po upływie wskazanego czasu wymień wodę i posól ją. Dzięki temu fasola szybciej się ugotuje, a jej skórka zmięknie i nie popęka. Gotuj warzywo do miękkości.
Zobacz także:
Dodaj do wody i przepłucz tym włosy. Zapomnisz o przetłuszczaniu i siwieniu »
Prosty przepis na ciasto z kruszonką. Ten deser z owocami smakuje jak u babci »
Jak układać naczynia w zmywarce, by wszystkie były idealnie domyte? »