Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Jak zrobić jajko sadzone w mikrofalówce? Prosty patent zyskuje coraz więcej fanów. Przygotowanie nie sprawia zbyt wiele problemów, a przy tej metodzie dodatkowo nie trzeba używać w ogóle tłuszczu. Przekonaj się, jak przyrządzić idealną potrawę.

Ile jajek można zjeść w tygodniu? WHO podaje wytyczne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Idealne jajko sadzone to takie, które ma ścięte białko i na wpół płynne żółtko. Aby przygotować takie na patelni potrzeba trochę wprawy. Zazwyczaj, w obawie przed tym, czy nie będzie surowe, zdarza się je przesmażyć. Wychodzi wówczas suche i niezbyt smaczne. Z pomocą dla wszystkich, którzy chcą przyrządzić idealną potrawę, przychodzi mikrofalówka. Jak zrobić jajko sadzone przy jej pomocy? Naucz się prostego patentu. 

Sprawdź także: Pierś z kurczaka na 5 sposobów - tajemnica tkwi w przyprawach. Jaki przyprawić pierś z kurczaka do smażenia?

Jak zrobić jajko sadzone w mikrofalówce - prosty patent

Mało kto wpadłby na to, żeby jajka sadzone robić w mikrofalówce - prosty patent zyskuje jednak coraz więcej zwolenników. Jeśli chcesz wypróbować tę metodę:

  • wyjmij jajka z lodówki,
  • do szklanki wlej wodę,
  • przygotuj łyżkę, wykałaczkę i małą miskę.

Jak zrobić jajko sadzone w mikrofalówce? Pamiętaj, żeby każde jajko przygotować osobno. Na początku do miski wbij ostrożnie jedno jajko. Polej odrobiną wody (maksymalnie do dwóch łyżek). Wykałaczką delikatnie ponakłuwaj żółtko w kilku miejscach, ale tak, żeby się nie rozpłynęło. Włóż naczynie do mikrofalówki i włącz na ok. 60 - 90 sekund przy mocy 600 W. Po tym czasie jajko powinno mieć idealną konsystencję.

Ile jajek można zjeść w tygodniu?

Jeśli obawiasz się, że jedzenie jajek na śniadanie i kolację ci zaszkodzi, bo są prawdziwą bombą cholesterolową, spieszymy z wyjaśnieniami. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podała, ile jajek można zjeść w tygodniu. Okazuje się, że białko zalecane jest w codziennej diecie, dlatego - będąc w pełni zdrowym - można zjeść od jednego do dwóch jajek dziennie. Wychodzi więc, że w ciągu tygodnia można spożyć średnio ok. 10 jaj.

Jajka to bardzo cenne źródło zdrowych tłuszczów (omega-3 i omega-6), białka, witamin A, E, K, D oraz tych z grupy B, a także minerałów (magnezu, miedzi, fosforu, sodu, wapnia czy potasu). Co więcej, w żółtku kryje się też beta-karoten i luteina. Chronią one przed promieniami UV i zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.

Trzeba jednak pamiętać, że osoby z podwyższonym cholesterolem powinny uważać na liczbę jajek spożywanych w swojej diecie. American Heart Association (AHA), czyli Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, zaleca w takim przypadku jedno jajko, maksymalnie co drugi dzień. 

Źródła: Smaker.pl, poradnikzdrowie.pl

Autorka: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zmiksuj trzy składniki, a nie dasz się chorobom. Shot na odporność i metabolizm »

Tej witaminy nie może zabraknąć na talerzu. Wspiera odporność i serce »

Te produkty trzeba łączyć z tłuszczem. Pomogą chronić przed niedoborem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka z majonezem

Prostą babka z dodatkiem majonezu. Idealna na Wielkanoc.

Odsłon: 250

30 min
2
Ciasta Ciasto Battenberg

Ciasto Battenberg jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Nazwa wywodzi si...

Odsłon: 2069

60 min
2
Sałatki Sałatka jarzynowa na szybko

Zostało nam trochę ugotowanych warzyw z rosołu, możemy szybciutko pokroić je,...

Odsłon: 90

30 min
1
Dania główne Mule w białym winie

Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...

Odsłon: 1117

15 min
1