Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Jak zrobić jajko sadzone w mikrofalówce? Prosty patent zyskuje coraz więcej fanów. Przygotowanie nie sprawia zbyt wiele problemów, a przy tej metodzie dodatkowo nie trzeba używać w ogóle tłuszczu. Przekonaj się, jak przyrządzić idealną potrawę.

Ile jajek można zjeść w tygodniu? WHO podaje wytyczne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Idealne jajko sadzone to takie, które ma ścięte białko i na wpół płynne żółtko. Aby przygotować takie na patelni potrzeba trochę wprawy. Zazwyczaj, w obawie przed tym, czy nie będzie surowe, zdarza się je przesmażyć. Wychodzi wówczas suche i niezbyt smaczne. Z pomocą dla wszystkich, którzy chcą przyrządzić idealną potrawę, przychodzi mikrofalówka. Jak zrobić jajko sadzone przy jej pomocy? Naucz się prostego patentu. 

Sprawdź także: Pierś z kurczaka na 5 sposobów - tajemnica tkwi w przyprawach. Jaki przyprawić pierś z kurczaka do smażenia?

Jak zrobić jajko sadzone w mikrofalówce - prosty patent

Mało kto wpadłby na to, żeby jajka sadzone robić w mikrofalówce - prosty patent zyskuje jednak coraz więcej zwolenników. Jeśli chcesz wypróbować tę metodę:

  • wyjmij jajka z lodówki,
  • do szklanki wlej wodę,
  • przygotuj łyżkę, wykałaczkę i małą miskę.

Jak zrobić jajko sadzone w mikrofalówce? Pamiętaj, żeby każde jajko przygotować osobno. Na początku do miski wbij ostrożnie jedno jajko. Polej odrobiną wody (maksymalnie do dwóch łyżek). Wykałaczką delikatnie ponakłuwaj żółtko w kilku miejscach, ale tak, żeby się nie rozpłynęło. Włóż naczynie do mikrofalówki i włącz na ok. 60 - 90 sekund przy mocy 600 W. Po tym czasie jajko powinno mieć idealną konsystencję.

Ile jajek można zjeść w tygodniu?

Jeśli obawiasz się, że jedzenie jajek na śniadanie i kolację ci zaszkodzi, bo są prawdziwą bombą cholesterolową, spieszymy z wyjaśnieniami. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podała, ile jajek można zjeść w tygodniu. Okazuje się, że białko zalecane jest w codziennej diecie, dlatego - będąc w pełni zdrowym - można zjeść od jednego do dwóch jajek dziennie. Wychodzi więc, że w ciągu tygodnia można spożyć średnio ok. 10 jaj.

Jajka to bardzo cenne źródło zdrowych tłuszczów (omega-3 i omega-6), białka, witamin A, E, K, D oraz tych z grupy B, a także minerałów (magnezu, miedzi, fosforu, sodu, wapnia czy potasu). Co więcej, w żółtku kryje się też beta-karoten i luteina. Chronią one przed promieniami UV i zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.

Trzeba jednak pamiętać, że osoby z podwyższonym cholesterolem powinny uważać na liczbę jajek spożywanych w swojej diecie. American Heart Association (AHA), czyli Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, zaleca w takim przypadku jedno jajko, maksymalnie co drugi dzień. 

Źródła: Smaker.pl, poradnikzdrowie.pl

Autorka: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zmiksuj trzy składniki, a nie dasz się chorobom. Shot na odporność i metabolizm »

Tej witaminy nie może zabraknąć na talerzu. Wspiera odporność i serce »

Te produkty trzeba łączyć z tłuszczem. Pomogą chronić przed niedoborem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiety kowalowej

Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...

Odsłon: 3601

30 min
7
Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34201

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 665

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4850

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1470

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113634

60 min
199