Nie wylewaj wody z ogórków kiszonych! Oto 5 sposobów na jej wykorzystanie

W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań.

Fot. 123RF/Picsel

 

W tym artykule:

- Czy woda z ogórków kiszonych leczy kaca?

- Woda z ogórków kiszonych a skurcze mięśni

- Woda z ogórków kiszonych na oparzenia?

- Woda z ogórków kiszonych na zgagę

- Czy wodą z ogórków kiszonych można wyleczyć ból gardła?

 

O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy, regulują ciśnienie krwi oraz pomagają walczyć z wahaniami nastroju.

Co więcej, ze względu na bardzo niską kaloryczność, ich spożywanie zaleca się wszystkim osobom, chcącym zgubić kilka kilogramów.

Ale czy woda z ogórków kiszonych ma równie wiele właściwości? Ku naszemu zdumieniu okazuje się, że tak!

Nie tylko pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, ale również pomoże nam rozwiązać kilka uciążliwych problemów. Oto niektóre z zastosowań wody po ogórkach kiszonych.

Woda z ogórków kiszonych na kaca

To prawda stara jak świat - jeśli dzień wcześniej wypiłeś zbyt dużo alkoholu, najlepszym lekarstwem na kaca będzie nic innego, jak woda z ogórków kiszonych. Być może takie lekarstwo nie należy do najsmaczniejszych, a wiele osób pewnie skrzywi się na samą myśl o jego wypiciu, jednak warto się przemóc - efekt jest zaskakujący.

Zobacz też: W tych rybach znajdziesz najwięcej toksyn. Uważaj na nie

Woda z ogórków kiszonych na skurcze mięśni

Jeśli po wysiłku fizycznym masz problem ze skurczami i bólami mięśni, powinieneś rozważyć włączenie do swojego jadłospisu wody z ogórków kiszonych. Taki napój, wypity po aktywności fizycznej, sprawi że nieprzyjemne dolegliwości odejdą w zapomnienie. Co ciekawe, nie jest to jedynie tzw. „ludowa mądrość", a prawdziwe zalecenie wielu trenerów.

Zobacz też: 9 pomysłów na pyszne krokiety

Woda z ogórków na oparzenia słoneczne

Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się przebywać zbyt długo na słońcu bez wcześniejszego posmarowania się kremem do opalania. Niestety, takie zapominalstwo zwykle owocuje bardzo bolesnymi oparzeniami słonecznymi. Jak złagodzić uczucie pieczenia? To bardzo proste - wystarczy, że wacik kosmetyczny nasączymy wodą z ogórków kiszonych i przemyjemy poparzone miejsca. Ulga przyjdzie natychmiastowo. W przypadku silniejszych poparzeń, wodę z ogórków kiszonych możemy wykorzystać do przygotowania kojących okładów i kompresów.

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Woda po ogórkach kiszonych na zgagę

Po posiłku odczuwasz bardzo nieprzyjemne pieczenie w przełyku lub żołądku? Nie musisz sięgać po apteczne leki, ponieważ ze zgagą możesz poradzić sobie w naturalny sposób. Jedną z bardziej popularnych metod jest wypicie niedużej ilości wody z ogórków kiszonych przed posiłkiem. Dzięki niej, będziecie mogli na zawsze zapomnieć o problemach żołądkowych.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śledzie

Woda po ogórkach kiszonych na ból gardła

Gdy tylko odczujesz drapanie w gardle oraz inne oznaki przeziębienia, sięgnij po wodę z ogórków kiszonych. Możesz ją stosować tak samo jak syrop na kaszel. Podobnie jak ogórki kiszone, także woda w której były przygotowywane, doskonale wpływa na nasz układ odpornościowy, stymulując go do walki z wirusami.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Jak długo moczyć grzyby, by były idealne na święta? »

Niezwykłe, co Makłowicz robi z karpiem. Zaskakujący przepis »

Edamame. Co to jest i jakie ma właściwości? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery biszkoptowa rolada Bounty

Puszyste ciasto biszkoptowe, posmarowane kremem kokosowym i czekoladowym krem...

Odsłon: 10404

30 min
15
60 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Mielony boczek z szynkowaru

Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...

Odsłon: 185

>60 min
7
Dodatki Kapusta czerwona zasmażana

Urozmaici smak niemal każdej potrawy. Doskonale komponuje się z roladą oraz...

Odsłon: 83

30 min
2
Dodatki Ciapkapusta

Ciapkapusta to tradycyjne danie ze Śląska. Świetnie pasuje do dań mięsnych. M...

Odsłon: 140

60 min
0

Polecane artykuły

Wideo Starodawna receptura na sernik lwowski

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto? Dobrze trafiłeś! Przygotuj sernik lwowski ze starej receptury. Pyszne połączenie twarogu z polewą czekoladową...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemn...

0
Informacje Ogórki małosolne na sucho - czy są zdrowe? Kto nie powinien jeść ogórków małosolnych

Ogrodnicy i działkowicze z niecierpliwością czekają na nowy sezon ogórków. To jedno z najpopularniejszych warzyw, które można jeść nie tylko na sur...

0
Informacje Jak usunąć gorycz z bakłażana?

Zapewne wielokrotnie zdarzyło się wam w sklepie sięgnąć po bakłażana i za chwilę odłożyć go z powrotem na miejsce. Mała popularność tego warzywa wy...

0