Spis treści:
- Kiszenie warzyw – dlaczego jest takie modne?
- Jak kisić warzywa?
- W czym kisić warzywa?
- Co można kisić?
Jeśli dopiero planujecie rozpocząć swoją przygodę z kiszeniem, koniecznie sprawdźcie, w jaki sposób się do tego przygotować. Jakich produktów potrzebujecie? Co możecie ukisić? Ile czasu zajmie wam otrzymanie upragnionego efektu?
Sprawdź także: Pij przez tydzień sok z kiszonek. Efekty przejdą twoje oczekiwania!
Kiszenie warzyw – dlaczego jest takie modne?
Kiszonki są element menu wielu z nas. Na szczęście dawno już przestaliśmy zajadać się wyłącznie kiszonymi ogórkami czy kapustą. Teraz na stoły wchodzi także kiszona rzodkiew, buraki, a nawet cytryny czy pomidory. Kisić można dosłownie wszystko. Ale dlaczego niby mamy to robić?
Kiszenie warzyw wpływa nie tylko na ich smak, ale również na wartości odżywcze. Oprócz tego, że znajdziemy w nich wszystkie witaminy i minerały oryginału, kiszonki charakteryzują się obecnością bakterii probiotycznych, które pozytywnie wpływają na zdrowie naszych jelit. Nie bez przyczyny mówi się, że jelita są jednym z najważniejszych elementów naszego układu odpornościowego. Zdrowe jelita, usiane mikroflorą bakteryjną, chronią przed rozwojem niebezpiecznych drobnoustrojów, które mogą być przyczyną infekcji oraz chorób. Mikroflora ulega jednak zniszczeniu, chociażby przez wzgląd na nasze nieodpowiednie wybory dietetyczne.
Odbudowanie jej jest konieczne, by organizm funkcjonował prawidłowo. W tym właśnie mogą pomóc nam kiszonki. Oprócz probiotyków zawierają także duże źródło witaminy C oraz witamin z grupy B. Nie da się ukryć, że to prawdziwa kopalnia fantastycznych właściwości. Teraz wiesz już, dlaczego kiszenie jest czymś, czym warto się zająć. Ale jak kisić, by cieszyć się pozytywnymi efektami?
Jak kisić warzywa?
Jak kisić warzywa, oto jest pytanie. Według wielu osób, które w tej sztuce są już biegłe, każde warzywo (oraz owoce) nadają się do kiszenia. Istotne jest jednak to, w jaki sposób się za to zadanie zabieramy. Warzywa mają różnorodny czas obróbki termicznej - niektóre gotują się krótko, inne potrzebują długo posiedzieć w wodzie. To może naprowadzić na trop, iż kiszenie także przebiega różnie w zależności od produktu. Nie do końca. Proces fermentacji zachodzi dość szybko - już po 3-4 dniach. Czas jest tu składnikiem, który świadczy nie tyle o udanym kiszeniu, ile raczej o stopniu, w jakim ukiszone zostały warzywa. Jeśli zostawicie rzodkiewki w zalewie przez trzy dni, będą one ukiszone. Jednak ich smak będzie dużo bardziej intensywny po tygodniu. To, jaki smak chcecie uzyskać, zależy od was.
Pamiętajcie jednak, by warzywom dać co najmniej tych kilka dni, by proces fermentacji zdążył się rozpocząć. Jak kisić warzywa? Przede wszystkim należy je dobrze umyć i osuszyć. Lepiej pozbyć się wszelkich zabrudzeń, by nie psuć sobie wrażeń podczas smakowania kiszonek. Nawet ziarnko piasku może uprzykrzyć życie, jeśli znajdzie się w zębie. Warzywa, które są większych rozmiarów, możecie pokroić na kawałki, tak jak do marynowanych sałatek. Można je zostawić także w całości, jednak wtedy musicie pamiętać, że należy dać im więcej czasu, by proces kiszenia rzeczywiście w nich zaszedł.
To dotyczy na przykład papryki czy cytryny. Warzywa korzeniowe najlepiej obrać, by pozbyć się zabrudzeń. Następnie wystarczy włożyć je do wybranego naczynia. Układajcie je ciasno, koło siebie. Warzywa nie powinny pływać w zalewie. Poza tym to marnotrawstwo miejsca - lepiej mieć przecież więcej kiszonek, niż mniej, prawda? W warstwach warzyw, które chcecie kisić, musicie ułożyć także przyprawy, które nadadzą smak całej zaprawie. To czosnek, ziele angielskie, pieprz w kulkach i liście laurowe. Niektórzy dodają również gorczycy bądź chrzanu. Wszystko zależy od was i od tego, jaki smak chcecie osiągnąć. W garnku zagotujcie wodę i dorzućcie sól - może to być sól morska bądź różowa. Łyżeczka na litr wody. Gdy zalewa będzie już gotowa, zalejcie nią warzywa tak, by zalewała całość ułożoną w naczyniu. Warzywa nie mogą wyjść poza powierzchnię. Zamknijcie naczynie i odstawcie w ciemne miejsce.
W czym kisić warzywa?
To w czym zakisicie warzywa, zależy od was. Najczęściej robi się to w słoikach - są wygodne, pojemne i łatwo się je zakręca. Można przenieść je bez problemu do spiżarni, gdzie czekają nawet kilka miesięcy na otwarcie. Kisić można także w przeznaczonej do tego kamionce. To duże naczynie wykonane z kamionki, które posiada wygodą pokrywkę. Warto jednak uważać, gdyż warzywa kiszone w kamionkach mogą łatwo pleśnieć. Wszystko przez wypływanie zawartości nad poziom zalewy. Pamiętajcie zatem, by kisząc warzywa w kamionkach, zawsze dociskać je talerzem bądź przeznaczonym do tego kamieniem.
Co można kisić?
Właściwie kwestia tego, co można kisić, a czego kisić nie można, pozostaje otwarta. Wiele zależy od kubków smakowych osób próbujących kiszonek. Jak jednak wspomnieliśmy, niektórzy znawcy tematu uważają, że kisić można każde warzywo. Najłatwiej jest zacząć od warzyw twardych, takich jak kalafior, marchewka, rzodkiewka. Z czasem przejdźcie jednak do bardziej odważnych kiszonek - pomidorów czy papryk, które mogą być kiszone w całości. Pamiętajcie, że kisi się nie tylko warzywa, ale także owoce i grzyby. Kiszone śliwki i cytryny naprawdę smakują doskonale i bardzo ciekawie. Idealnie nadają się do zup oraz sosów. Najważniejsze jest to, by się nie ograniczać.
Zobacz: Zupa z kiszonych ogórków
Na co zwracać uwagę przy kiszeniu?
Kiszenie rządzi się swoimi prawami i warto o nich pamiętać. Na co zwracać uwagę przy kiszeniu?
Pamiętajcie, by warzywa zawsze były zalane odpowiednią ilością wody z solą. Jeśli będą wystawać, raczej nie możecie spodziewać się pozytywnych efektów. W takich warunkach pleśń rośnie ekspresowo.
Pleśń bardzo dobrze dogaduje się także z brudnymi słoikami, na przykład po innych kiszonkach. Jeśli używacie słoika po raz kolejny, dobrze go umyjcie oraz wyparzcie. Dzięki temu pozbędziecie się bakterii, które mogą popsuć efekt i zniszczyć waszą partię kiszonek.
Zawsze wybierajcie zdrowe warzywa. Przebierajcie je dokładnie, by pozbyć się wszystkich tych, które posiadają znamiona zepsucia.
Nie kiście w naczyniach, które nie są wykonane ze szkła, ceramiki czy kamionki. Zapomnijcie o kiszeniu w pojemniczkach do przechowywania żywności - to nie wyjdzie.
Warzywa do kiszenia potrzebują świeżego powietrza. Dlatego nie zamykajcie bardzo dokładnie pokrywki od słoików. Możecie na górę położyć talerzyk albo gazę, którą następnie przykryjecie pokrywką.
Nie zapominajcie o soku z kiszenia, który powstaje po kilku lub kilkunastu dniach procesu fermentacji. On także jest bardzo bogatym źródłem probiotyków. Można używać go do zup albo wypijać. Idealnym przykładem jest sok z kiszonych buraków.
Szukacie przepisów na pyszne kiszonki? Zajrzyjcie do propozycji przygotowanych przez naszych użytkownków.
1. Domowa kiszona kapusta
Zobacz przepisDomowa kiszona kapusta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kiszone zielone pomidory
Zobacz przepisKiszone zielone pomidory / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Cukinia jednodniowa (kiszona)
Zobacz przepisCukinia jednodniowa (kiszona) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Czosnek kiszony na zimę
Zobacz przepisCzosnek kiszony na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Dlaczego warto przygotować letnie przetwory »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »