Ewa_Gotuje

Pij przez tydzień sok z kiszonek. Efekty przejdą twoje oczekiwania!

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki korzystnie wpływają na organizm. Proces fermentacji sprawa, że stają się one naturalnym probiotykiem, korzystnie wpływając na mikroflorę jelitową. Okazuje się, że prozdrowotne właściwości mają nie tylko kiszone warzywa i owoce, ale i sok, który powstaje w tym procesie. Sprawdź, co daje picie soku z kiszonek.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co się stanie, jeśli przez tydzień będziesz pić sok z kiszonek? Takiego wyzwania podjęła się jedna z amerykańskich instagramerek, Ileana Paules-Bronet. Dziewczyna w social mediach dzieli się swoim życiem, postanowiła pokazać, jakie efekty uzyska, wprowadzając do swojej diety ten jeden produkt. Codziennie wypijała kieliszek soku z ogórków kiszonych. Okazało się, że pierwsze efekty dobroczynnego działania tego napoju zauważyła już po tygodniu. Jak na jej organizm wpłynęło picie soku z kiszonek?

Właściwości soku z kiszonek  

Spożywanie soku z kiszonek doskonale działa na układ trawienny. Kiszonki mają kwaśne pH, co sprawia, że działają zakwaszająco na żołądek, tym samym wspomagając trawienie białek. Znajdziesz w nich również cenne właściwości odżywcze, między innymi są źródłem witaminy C, E, A, witaminy z grupy B oraz beta-karotenu, jak i związków mineralnych: magnezu, potasu, sodu, wapnia i fosforu.

W procesie kiszenia, czyli fermentacji mlekowej, biorą udział bakterie, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy oraz mikroflorę jelitową. Dlatego mówię się, że kiszonki są naturalnym probiotykiem, który wzmacnia odporność organizmu. Dlatego kiszonki oraz sok z kiszonek warto spożywać w okresie jesienno-zimowym.

Jak być pięknym, szczupłym i młodym? Wystarczy pić sok z kiszonek! Witaminy i minerały takie jak witaminy z grupy B oraz cynk, pomogą ci zachować promienną cerę, mocne włosy oraz paznokcie. Sok z kiszonek polecany jest również osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ przyspiesza metabolizm.

Co więcej, spożywanie soku z kiszonek korzystnie wpłynie na pracę mięśni, jest polecane sportowcom, ponieważ pomaga uniknąć skurczów oraz zakwasów po intensywnym wysiłku fizycznym. To również świetny sposób, aby zadbać o układ krwionośny. Ponadto sok z kiszonek jest uważany za naturalny izotonik, doskonale nawadnia organizm oraz dostarcza mu cennych substancji, które tracimy wraz z potem podczas treningu. Zawarty w soku z kiszonek sód i potas pomaga zachować równowagę elektrolitową.

Sok z kiszonych ogórków to także znany sposób na kaca, nic dziwnego, pozwala nawodnić organizm oraz dostarczy mu cennych składników.

Do kiszenia najczęściej wykorzystywane są warzywa takie jak: ogórki, kapusta biała, kapust czerwona, papryka, cebula, buraki, dynia, cukinia, a nawet cytryny.

Jak pić sok z kiszonych ogórków?

Oczywiście to, tak jak z każdym produktem z sokiem z kiszonek nie należy przesadzać. Wypicie zbyt dużej ilości może skończyć się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Kieliszek, około 100 ml, soku z kiszonek, np. ogórków w towarzystwie szklanki wody, jak najbardziej wystarczy. Jeśli nie masz problemów z żołądkiem, taką kurację możesz zastosować na czczo.

Picie soku z kiszonek – tygodniowa kuracja

Jakie efekty dostrzega wspomniana wyżej, instagramerek, Ileana Paules-Bronet, po tygodniowej kuracji sokiem z kiszonych ogórków? Dziewczyna zauważyła, że picie soku z kiszonek korzystnie wpłynęło na to, jak czuła się po wysiłku fizycznym. Nie odczuwała skurczów mięśni, a na drugi dzień nie musiała zmagać się z zakwasami. Co więcej, według niej sok z kiszonek pomógł również na skurcze menstruacyjne, które dotąd były dla niej problemem. Wspomniała również, że sok z ogórków kiszonych pomaga zwalczyć nieświeży oddech.

Jak zrobić domowe kiszonki? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Kiszone ogórki

 Kiszone ogórki Zobacz przepis

Kiszone ogórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kiszona kapusta w słoikach

 Kiszona kapusta w słoikach Zobacz przepis

Kiszona kapusta w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kiszone shitake

 Kiszone shitake Zobacz przepis

Kiszone shitake / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kiszone boczniaki

 Kiszone boczniaki Zobacz przepis

Kiszone boczniaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kiszone jabłka

 Kiszone jabłka Zobacz przepis

Kiszone jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kiszone rzodkiewki

 Kiszone rzodkiewki Zobacz przepis

Kiszone rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dynia kiszona

 Dynia kiszona Zobacz przepis

Dynia kiszona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kiszone śliwki

 Kiszone śliwki Zobacz przepis

Kiszone śliwki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kiszony arbuz

 Kiszony arbuz Zobacz przepis

Kiszony arbuz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kiszona cukinia

 Kiszona cukinia Zobacz przepis

Kiszona cukinia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pierogi z kapustą i grzybami

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... Słyszymy to zawołanie ostatnimi c...

Odsłon: 485

>60 min
4
Zupy Rozgrzewająca zupa pomidorowa

Jest taka zupa, którą według powtarzanego sloganu lubią wszyscy... No to z cz...

Odsłon: 178

60 min
2
Desery Kora orzechowa

to ciasto chyba każdy zna. Przepisów jest wiele ja korzystałam z przepisu sio...

Odsłon: 105763

60 min
146
15 min
2
Desery Babka orzechowa

Zamiast mąki użyjemy zmielonych orzechów włoskich, babka będzie wilgotna, moc...

Odsłon: 374

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wysokie ceny, brak alkoholu, a teraz zakaz szynki? Wielu się burzy

Mundial 2022 w Katarze wywołuje wiele kontrowersji. Od tych etycznych i prawnych, przez ekonomiczne, aż po te kulinarne. Od wielu dni kibice donosz...

2
Ewa gotuje Międzynarodowa kuchnia Ewy Wachowicz

W 467. odcinku kulinarnego programu „Ewa Gotuje" prowadząca postawiła na różnorodne smaki. Przygotowała włoską i polską przystawkę, a na danie głów...

4
Ewa gotuje 467. odcinek programu Ewa Gotuje

W 467. odcinku programu „Ewa Gotuje" widzowie poznali przepisy na dwie uniwersalne przekąski imprezowe. Na danie główne Ewa Wachowicz podała kapsal...

1
Informacje Zrób domowy burger drwala. Znacznie tańszy, a równie pyszny

Domowe hamburgery mogą okazać się zupełnie lepsze w smaku niż ich odpowiedniki otrzymywane w barach czy restauracjach fast food. Nie chodzi tylko o...

1