Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam ostatnio kiszone shitake. Grzyby shitake! A że trudno kupić świeże grzybki – postanowiłam użyć suszonych. To był eksperyment, bo jakże to – kisić suszone grzyby??? Kiszenie świeżych grzybów – to rozumiem, ale suszonych? Okazało się, że jak najbardziej można to robić z sukcesem. Teraz będę oczywiście podejmować kolejne próby kiszenia suszonych grzybów, bo na świeże sezon jest raczej krótki. No i nie zawsze mam czas pójść w teren, na grzyby. Ubolewam nad tym, bo uwielbiam grzybobrania! Ale nie zawsze da się pójść do lasu…
Grzyby zalej chłodną wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia gotuj przez 10 minut w wodzie, w której się moczyły. Bez dodatku soli, licząc czas od zagotowania.
Odcedź shitake i wystudź, zanim przystąpisz do dalszych działań.
Marchew, cebulę, ostrą paprykę, czosnek i imbir obierz i pokrój w plasterki lub inne nieduże kawałki. Wymieszaj z podgotowanymi grzybkami.
Przygotuj przyprawy, które użyjesz do kiszenia grzybów.
Wszystkie składniki – ugotowane suszone shitake, warzywa i przyprawy umieść w słoiku i zalej chłodną solanką. Nie zapomnij dodać cukru, sosu sojowego i “zaczynu” z dowolnej żywej kiszonki. U mnie – z rzodkiewek.
Kiszone shitake zostaw na tydzień w ciepłym miejscu, a potem przenieś na dwa tygodnie do chłodu.
Podczas tych dwóch tygodni w chłodzie kiszone shitake nabierają wyrazu, bukietu i pełni smaku. Spróbowałam jednego grzybka po tygodniu w cieple ogrzewania podłogowego mojej łazienki. Bo wydawało mi się, że na blacie w kuchni jest zbyt chłodno – tylko jakieś 18 stopni? Przecież to za zimno na kiszenie! No ale – ja nie lubię bardzo kwaśnych kiszonek. A tymczasem – zonk – moje shitake kiszone przez tydzień w cieple łazienkowej podłogi okazały się “dość bardzo kwaśne” przed wyniesieniem do chłodu. Następnym razem zostawię słoik w kuchni! Ale sumując – eksperyment jest bardzo udany, choć wymaga dopracowania. Bo na samym początku nie bardzo wierzyłam, że powiedzie się kiszenie suszonych grzybów. A jednak się udało!
Prawdziwki marynowane w zalewie octowo grzybowej według Marioli.
Odsłon: 45474
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 7
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7830
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2122
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30015
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5040
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 7
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7830
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2122
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30015
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5040
Składniki
Grzyby zalej chłodną wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia gotuj przez 10 minut w wodzie, w której się moczyły. Bez dodatku soli, licząc czas od zagotowania. Odcedź shitake i wystudź, zanim przystąpisz do dalszych działań.
Marchew, cebulę, ostrą paprykę, czosnek i imbir obierz i pokrój w plasterki lub inne nieduże kawałki. Wymieszaj z podgotowanymi grzybkami.
Przygotuj przyprawy, które użyjesz do kiszenia grzybów.
Wszystkie składniki – ugotowane suszone shitake, warzywa i przyprawy umieść w słoiku i zalej chłodną solanką. Nie zapomnij dodać cukru, sosu sojowego i “zaczynu” z dowolnej żywej kiszonki. U mnie – z rzodkiewek.
Kiszone shitake zostaw na tydzień w ciepłym miejscu, a potem przenieś na dwa tygodnie do chłodu.
Podczas tych dwóch tygodni w chłodzie kiszone shitake nabierają wyrazu, bukietu i pełni smaku. Spróbowałam jednego grzybka po tygodniu w cieple ogrzewania podłogowego mojej łazienki. Bo wydawało mi się, że na blacie w kuchni jest zbyt chłodno – tylko jakieś 18 stopni? Przecież to za zimno na kiszenie! No ale – ja nie lubię bardzo kwaśnych kiszonek. A tymczasem – zonk – moje shitake kiszone przez tydzień w cieple łazienkowej podłogi okazały się “dość bardzo kwaśne” przed wyniesieniem do chłodu. Następnym razem zostawię słoik w kuchni! Ale sumując – eksperyment jest bardzo udany, choć wymaga dopracowania. Bo na samym początku nie bardzo wierzyłam, że powiedzie się kiszenie suszonych grzybów. A jednak się udało!
Przepisy Przekąski
Przekąski
Tortilla z warzywami i serem
Przekąski
Tarta z mascarpone i szparagami
Przekąski
Jajka pod pierzynką
Przekąski
Ekspresowe racuchy z jabłkami
Tortilla z warzywami i serem
Szybka i prosta przekąska pięknie się prezentuje na stole idealna na różne ok...
Odsłon: 27
Tarta z mascarpone i szparagami
Dziś przepis na pyszną tartę. Bardzo niedużo pracy, a efekt murowany. Tarta i...
Odsłon: 53