Do góry

Przetwory Przepis na:

Dynia kiszona

Dynia kiszona

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1695

Dodano:

Odsłon: 5717

Kiszona dynia smakuje zupełnie inaczej niż powszechnie znane kiszonki takie jak ogórki, czy kapusta. Dynia jest słodko-kwaśna z korzenną nutą i tylko lekko słona.

Składniki

  • 3 kg dyni piżmowej, najlepiej użyć podłużnej części
  • kilka ząbków czosnku
  • wiązka kopru
  • laska cynamonu
  • kilka goździków
  • gwiazdka anyżku
  • około 3 litry wody
  • 3 łyżki soli morskiej
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren kozieradki
  • łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 żółte papryczki chili
  • kawałek imbiru
  • 2 szalotki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dynia kiszona

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy ze skórki, kroimy ją w kostkę lub w słupki. Do kamionkowego naczynia wsypujemy przyprawy, imbir, szalotki, chili i czosnek. Przekładamy dynię. Zalewamy letnią wodą z solą. Na wierzchu układamy koper.
    Na wierzchu ustawiamy talerzyk z odważnikiem, by wszystkie kawałki dyni były zanurzone.
    Odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Gdy dynia jest już dobra, przekładamy ją do słoików, zalewamy sokiem spod kiszenia i odstawiamy do lodówki, by zatrzymać proces kiszenia.

    Taką dynię podajemy jako zdrową przekąskę do chrupania, dodatek do kanapek, sałatek....

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń