Dania jednogarnkowe

O zdrowotnych właściwościach kiszonek wiedziały już nasze babcie i prababcie. Kapusta czy ogórki kiszone były kiedyś stałym punktem menu w polskich domach. Globalizacja spowodowała, że często spożywamy dania kuchni azjatyckiej, włoskiej czy amerykańskiej, zapominając o darach kuchni polskiej. Ostatnie lata przyniosły na szczęście zwrot i powrót do produktów fermentowanych, które są ulubionym pokarmem naszych jelit.

Kiszonki to naturalne suplementy

W aptekach znajdziemy wiele pudełek z probiotykami. Chętnie je kupujemy szczególnie zimą i w okresie antybiotykoterapii. Zapominamy o naturalnym źródle probiotyków, jakim są właśnie kiszonki. Znajdziemy w nich naturalne probiotyki, które będą miały wpływ na florę bakteryjną naszych jelit. Nasza flora jest często ofiarą złej diety, stresu w naszym życiu i zażywanych leków. Często dbamy o włosy, skórę czy zdrowie zębów, całkowicie pomijając zdrowie naszych jelit. Jest to duży błąd, ponieważ zdrowe jelita przekładają się na zdrowie całego naszego organizmu.

Oczywista rola jelit to zachodzące w nich procesy trawienne i wchłanianie substancji pokarmowych. Zdrowa flora bakteryjna usprawnia trawienie, zmniejsza dolegliwości takie jak wzdęcia czy zaparcia i wspomaga wchłanianie potrzebnych składników odżywczych. Spożywanie produktów bogatych w probiotyki wspomaga te procesy i dostarcza jelitom potrzebnych probiotyków.

Jelita są też jednak odpowiedzialne za mniej oczywiste funkcje naszego organizmu. Zdrowe jelita wpływają nawet w 70-80% na naszą...odporność! Dlatego właśnie babcie w czasie choroby stosowały kapustę kiszoną. Dodatkowo produkty fermentowane są bogate w witaminę C, wspierającą odporność. 5 łyżek kapusty kiszonej zapewnia nam dzienną dawkę tej witaminy.

Nieodpowiednia flora bakteryjna może mieć wpływ na rozwój takich chorób jak astma, nietolerancje pokarmowe, trądzik oraz zaburzenia trawienia. Zaburzona flora bakteryjna może mieć też wpływ na infekcje intymne.

Na czym polega magia kiszonek?

Do składników kiszonek, które służą naszym jelitom należą:

• kwas mlekowy - dba o odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową
• acetylocholina - poprawia perystaltykę jelit, a tym samym trawienie, zmniejsza ciśnienie krwi, bierze udział w tworzeniu się impulsów nerwowych i poprawia pracę serca
• błonnik - opóźnia uczucie głodu, pobudza jelita do trawienia, wiąże i wspomaga wydalanie toksyn i złego cholesterolu, wpływa na odpowiedni poziom cukru we krwi
• bakterie fermentacji mlekowej - mają pozytywny wpływ na florę bakteryjną, regulują jej skład i chronią przed rozwojem bakterii gnilnych.

Jak już wspomniano wyżej, kiszonki to bogate źródło witamin, nie tylko C, ale też A, B i E. Składniki mineralne zawarte w kiszonkach to potas, fosfor i wapń. Są też źródłem antyoksydantów, a więc naszych sprzymierzeńców w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki nim mamy więcej witalności i opóźniamy proces starzenia.

Powinniśmy wspomnieć, że probiotyki to nie tylko kiszonki. Wszystkie fermentowane produkty mleczne, takie jak kefiry, maślanki czy jogurty zawierają probiotyki. Warto pamiętać też o produktach jak kwas chlebowy czy kwas buraczany.

Moda na kiszonki na dobre zawitała do Polski

Ostatnie lata to wielki comeback kiszonek. Można je znaleźć w sklepach osiedlowych, sklepach typu ,,bio" i ,,eko", sprzedawane są przez rolników. W Polsce powstają też sklepy stacjonarne i internetowe, które specjalizują się w produktach fermentowanych. Kapusta kiszona czy ogórki to czubek góry lodowej - teraz kisi się wszystko! Na półkach takich sklepów możemy znaleźć kiszone pomidory, buraki, rzodkiewki czy pattinsony.

Bardzo modne są też obecnie dwa zagraniczne produkty fermentowane: kimchi i kombucha. Ta pierwsza to koreańska kapusta kiszona, fermentowana kapusta pekińska. Ma lekko pikantny smak i jest świetnym dodatkiem do mięsa czy dań azjatyckich. Coraz częściej można ją spotkać w restauracjach tego typu. Kombucha to modny napój, spotykany często w wegetariańskich i wegańskich knajpkach. Jest to słodka herbata poddana procesowi fermentacji za pomocą grzybka herbacianego. Dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi jest to świetny napój na lato.

Kucharze i restauracje eksperymentują też ze smakowymi octami, np. gruszkowym czy cytrynowym. Mnogość opcji, odmian i form kiszonek pozwala na duży wybór - każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od gustu i upodobań.

Kiszonki powinny się znaleźć w każdej diecie

Kiszonki to świetne rozwiązanie dla osób na diecie redukcyjnej. Oprócz wspomnianych wartości odżywczych i wpływie na metabolizm kiszonki mają też bardzo mało kalorii. Jeden ogórek kiszony to tylko 7 kalorii, łyżka kapusty 12. Produkty poddawane fermentacji tracą kalorie - cukry w nich zawarte zmieniają się w kwas mlekowy. Błonnik w nich zawarty przedłuża też okres sytości. Dlatego warto je włączyć do codziennego jadłospisu, nie tylko dla zdrowia, ale też dla szczupłej sylwetki.

Masz problem z włączeniem do diety produktów probiotycznych? Wypróbuj dietę pudełkową

Dieta pudełkowa to nie tylko odchudzanie - to przede wszystkim zdrowe odżywianie. Zdrowe w każdym aspekcie - kaloryczności, różnorodności, zawartości składników odżywczych. Jeżeli sam zapominasz o dodaniu probiotyków do swoich posiłków, skorzystaj z fit cateringu BedietCatering. Znajdziesz w nim koktajle owocowe na bazie jogurtów czy kefiru oraz produkty kiszone dodane do obiadów. Oczywiście to tylko jedne ze zdrowych produktów, jakie będziesz spożywał. Świeże warzywa i owoce zapewnią Ci inne witaminy i składniki mineralne, a produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe zapewnią Ci błonnik.

Kiszonki to zdrowy trend, do którego warto dołączyć. Jeżeli nie lubisz np. ogórków kiszonych, znajdź produkty probiotyczne, które Ci pasują. Zastosowanie sfermentowanych produktów pozwoli Ci na rezygnację z probiotyków kupowanych w aptekach. Włączając je do diety zauważysz lepszą pracę jelit, większe zdrowie, a nawet lepsze samopoczucie. Najnowsze badania udowodniły, że jelita mają wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Zamiast sięgać po czekoladę czy używki, sięgnij po...korniszona!

 

Materiał promocyjny

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1593

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 336

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8