Kiszonki to naturalne suplementy
W aptekach znajdziemy wiele pudełek z probiotykami. Chętnie je kupujemy szczególnie zimą i w okresie antybiotykoterapii. Zapominamy o naturalnym źródle probiotyków, jakim są właśnie kiszonki. Znajdziemy w nich naturalne probiotyki, które będą miały wpływ na florę bakteryjną naszych jelit. Nasza flora jest często ofiarą złej diety, stresu w naszym życiu i zażywanych leków. Często dbamy o włosy, skórę czy zdrowie zębów, całkowicie pomijając zdrowie naszych jelit. Jest to duży błąd, ponieważ zdrowe jelita przekładają się na zdrowie całego naszego organizmu.
Oczywista rola jelit to zachodzące w nich procesy trawienne i wchłanianie substancji pokarmowych. Zdrowa flora bakteryjna usprawnia trawienie, zmniejsza dolegliwości takie jak wzdęcia czy zaparcia i wspomaga wchłanianie potrzebnych składników odżywczych. Spożywanie produktów bogatych w probiotyki wspomaga te procesy i dostarcza jelitom potrzebnych probiotyków.
Jelita są też jednak odpowiedzialne za mniej oczywiste funkcje naszego organizmu. Zdrowe jelita wpływają nawet w 70-80% na naszą...odporność! Dlatego właśnie babcie w czasie choroby stosowały kapustę kiszoną. Dodatkowo produkty fermentowane są bogate w witaminę C, wspierającą odporność. 5 łyżek kapusty kiszonej zapewnia nam dzienną dawkę tej witaminy.
Nieodpowiednia flora bakteryjna może mieć wpływ na rozwój takich chorób jak astma, nietolerancje pokarmowe, trądzik oraz zaburzenia trawienia. Zaburzona flora bakteryjna może mieć też wpływ na infekcje intymne.
Na czym polega magia kiszonek?
Do składników kiszonek, które służą naszym jelitom należą:
• kwas mlekowy - dba o odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową
• acetylocholina - poprawia perystaltykę jelit, a tym samym trawienie, zmniejsza ciśnienie krwi, bierze udział w tworzeniu się impulsów nerwowych i poprawia pracę serca
• błonnik - opóźnia uczucie głodu, pobudza jelita do trawienia, wiąże i wspomaga wydalanie toksyn i złego cholesterolu, wpływa na odpowiedni poziom cukru we krwi
• bakterie fermentacji mlekowej - mają pozytywny wpływ na florę bakteryjną, regulują jej skład i chronią przed rozwojem bakterii gnilnych.
Jak już wspomniano wyżej, kiszonki to bogate źródło witamin, nie tylko C, ale też A, B i E. Składniki mineralne zawarte w kiszonkach to potas, fosfor i wapń. Są też źródłem antyoksydantów, a więc naszych sprzymierzeńców w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki nim mamy więcej witalności i opóźniamy proces starzenia.
Powinniśmy wspomnieć, że probiotyki to nie tylko kiszonki. Wszystkie fermentowane produkty mleczne, takie jak kefiry, maślanki czy jogurty zawierają probiotyki. Warto pamiętać też o produktach jak kwas chlebowy czy kwas buraczany.
Moda na kiszonki na dobre zawitała do Polski
Ostatnie lata to wielki comeback kiszonek. Można je znaleźć w sklepach osiedlowych, sklepach typu ,,bio" i ,,eko", sprzedawane są przez rolników. W Polsce powstają też sklepy stacjonarne i internetowe, które specjalizują się w produktach fermentowanych. Kapusta kiszona czy ogórki to czubek góry lodowej - teraz kisi się wszystko! Na półkach takich sklepów możemy znaleźć kiszone pomidory, buraki, rzodkiewki czy pattinsony.
Bardzo modne są też obecnie dwa zagraniczne produkty fermentowane: kimchi i kombucha. Ta pierwsza to koreańska kapusta kiszona, fermentowana kapusta pekińska. Ma lekko pikantny smak i jest świetnym dodatkiem do mięsa czy dań azjatyckich. Coraz częściej można ją spotkać w restauracjach tego typu. Kombucha to modny napój, spotykany często w wegetariańskich i wegańskich knajpkach. Jest to słodka herbata poddana procesowi fermentacji za pomocą grzybka herbacianego. Dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi jest to świetny napój na lato.
Kucharze i restauracje eksperymentują też ze smakowymi octami, np. gruszkowym czy cytrynowym. Mnogość opcji, odmian i form kiszonek pozwala na duży wybór - każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od gustu i upodobań.
Kiszonki powinny się znaleźć w każdej diecie
Kiszonki to świetne rozwiązanie dla osób na diecie redukcyjnej. Oprócz wspomnianych wartości odżywczych i wpływie na metabolizm kiszonki mają też bardzo mało kalorii. Jeden ogórek kiszony to tylko 7 kalorii, łyżka kapusty 12. Produkty poddawane fermentacji tracą kalorie - cukry w nich zawarte zmieniają się w kwas mlekowy. Błonnik w nich zawarty przedłuża też okres sytości. Dlatego warto je włączyć do codziennego jadłospisu, nie tylko dla zdrowia, ale też dla szczupłej sylwetki.
Masz problem z włączeniem do diety produktów probiotycznych? Wypróbuj dietę pudełkową
Dieta pudełkowa to nie tylko odchudzanie - to przede wszystkim zdrowe odżywianie. Zdrowe w każdym aspekcie - kaloryczności, różnorodności, zawartości składników odżywczych. Jeżeli sam zapominasz o dodaniu probiotyków do swoich posiłków, skorzystaj z fit cateringu BedietCatering. Znajdziesz w nim koktajle owocowe na bazie jogurtów czy kefiru oraz produkty kiszone dodane do obiadów. Oczywiście to tylko jedne ze zdrowych produktów, jakie będziesz spożywał. Świeże warzywa i owoce zapewnią Ci inne witaminy i składniki mineralne, a produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe zapewnią Ci błonnik.
Kiszonki to zdrowy trend, do którego warto dołączyć. Jeżeli nie lubisz np. ogórków kiszonych, znajdź produkty probiotyczne, które Ci pasują. Zastosowanie sfermentowanych produktów pozwoli Ci na rezygnację z probiotyków kupowanych w aptekach. Włączając je do diety zauważysz lepszą pracę jelit, większe zdrowie, a nawet lepsze samopoczucie. Najnowsze badania udowodniły, że jelita mają wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Zamiast sięgać po czekoladę czy używki, sięgnij po...korniszona!
Materiał promocyjny