Nie wyrzucaj pestek z wiśni. Przydadzą się, gdy bolą stawy, mięśnie i zatoki

Pestek z wiśni nie wolno jeść - czy mają więc jakieś inne właściwości? Okazuje się, że tak i to bardzo korzystne dla organizmu. Nie wyrzucaj ich, tylko przygotuj z nich termofor. Dowiedz się, jak wykorzystać pestki z wiśni.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jedząc wiśnie, zawsze je drylujemy, czyli oczyszczamy z pestek. Te lądują instynktownie w koszu, zamiast w osobnej misce. Okazuje się, że pestki z wiśni mogą pomóc organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu. Pamiętaj jednak, że nie wolno ich jeść! Dowiedz się, jakie wykazują cenne właściwości i dlaczego warto przygotować termofor z pestkami wiśni

Sprawdź także: Pestka awokado - jakie ma właściwości?

Czy pestka z wiśni jest trująca?

W internecie można znaleźć powtarzające się pytanie forumowiczów: czy pestki z wiśni są trujące? Odpowiedź brzmi: tak! Nie wolno jeść pestek wiśni, ponieważ zwierają amigdalinę (podobnie jak pestki śliwki, brzoskwiń, czereśni, jabłek czy moreli), która rozkłada się na cyjanowodór. Ten powoduje silne zatrucie organizmu.

Zjedzenie jednej lub dwóch pestek może prowadzić do wymiotów i nudności. Spożycie większej ich liczby skończy się cięższymi dolegliwościami, np. zaburzeniem oddychania, skokiem ciśnienia, przyspieszeniem akcji serca, uszkodzeniem układu nerwowego, niewydolności nerek, kwasicy, a w najgorszym przypadku - śmiercią. 

Zobacz: Tarta clafoutis z wiśniami

Pestki wiśni - właściwości

Same wiśnie znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. M.in. zawierają dużo antyoksydantów, które zapobiegają starzeniu się organizmu, obniżają poziom „złego cholesterolu" i działają antynowotworowo. Czy ich pestki, skoro nie wolno ich jeść, mają jakieś właściwości? Zdecydowanie tak, dlatego nie traktuj ich jako niepotrzebny odpad.

Jak wykorzystać pestki z wiśni? Okazuje się, że można z nich przygotować naturalny termofor. Pestki wiśni mają zdolność magazynowania i zatrzymywania ciepła. Właśnie dlatego wytwarza się z nich ogrzewające okłady, które łagodzą niekomfortowe dolegliwości bólowe. To idealne rozwiązanie dla osób, które cierpią z powodu:

  • bólu brzucha (w tym miesiączkowego),
  • kolek i wzdęć,
  • bólu zatok, 
  • dolegliwości neurologicznych i reumatycznych,
  • bólu stawów, mięśni i zakwasów,
  • zmarzniętych i zimnych dłoni oraz stóp.

Co więcej, pestki z wiśni można też wykorzystać na zimno - wówczas okłady przyjemnie chłodzą. Tego typu zimny opatrunek świetnie sprawdzi się w przypadku stłuczeń, krwawienia z nosa, opuchlizn, migren i bólu głowy, a także swędzących ukąszeń owadów. 

Jak zrobić termofor z pestkami z wiśni?

Przygotowanie termoforu z pestkami z wiśni wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko woreczek (najlepiej bawełniany) i kilka garści suszonych pestek wiśni (które wsypiesz do materiału). Najpierw musisz uszyć małą lub większą poduszeczkę, w której umieścisz pestki.

Gdy dokładnie zszyjesz woreczek ze wszystkich stron, połóż go na rozgrzanym grzejniku, włóż do piekarnika lub wystaw na działanie słońca. Gdy będzie już ciepły, przyłóż do bolącego miejsca. W przypadku zimnego kompresu - wstaw przygotowany okład do zamrażarki lub lodówki. 

Taki naturalny termofor z pestki z wiśni można stosować wielokrotnie. Wystarczy, że co jakiś czas wypierzesz go (ręcznie lub delikatnie w pralce w 30. stopniach). Pamiętaj jednak, że musisz go szybko i bardzo dokładnie wysuszyć. 

Zobacz także:

Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 333

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 219

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0