Dania jednogarnkowe

Awokado to jedno z najpopularniejszych owoców, o którym od kilku lat jest naprawdę głośno. Wszystko za sprawą jego cennych, prozdrowotnych właściwości i uniwersalnego zastosowania w kuchni. Dzisiaj skupimy się jednak na jego pestce i pokażemy ci, jak ją kulinarnie wykorzystać.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie właściwości ma pestka awokado?

- Do czego użyć pestkę awokado?

- Jak zrobić przyprawę z pestki awokado?

 

Czy po nacięciu awokado, wbijasz nóż szybkim ruchem w środek, wyjmujesz pestkę i ją wyrzucasz? Przecież przyda ci się tylko miąższ popularnego owocu, który idealnie pasuje do past kanapkowych, czy zdrowych koktajli... W takim przypadku wiele tracisz! Następnym razem zachowaj też cenną pestkę awokado. Po przeczytaniu tego artykułu dowiesz się, na jak wiele sposobów możesz ją jeszcze wykorzystać w kuchni.

 

Sprawdź także: Śniadania z różnych stron świata

Właściwości pestki awokado

Pestka awokado wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości i głównie z tego powodu nie warto się jej pozbywać. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym przeciwutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają wygląd skóry oraz błonnik, który przyspiesza metabolizm.

Dostarcza również organizmowi m.in. wapń, magnez i potas, które regulują pracę serca i ciśnienie, działają rozkurczowo, wpływają pozytywnie na wzrok i poziom cukru we krwi. Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. W pestce awokado znajdują się też witaminy A i E, które poprawiają kondycję paznokci i włosów.

Zobacz: Koktajl z awokado i pomarańczy

 

Do czego użyć pestkę awokado?

Choć niewiele się o tym mówi, pestkę awokado wykorzystasz na naprawdę wiele sposobów. Poniżej podpowiadamy trzy z nich, które możesz już dziś wypróbować w domu.

 

Przygotuj herbatę

Jeśli przepadasz za herbatami ziołowymi lub smakowymi, to propozycja naparu z pestki awokado powinna przypaść ci do gustu. Tak przygotowany napój ma podobne właściwości do zielonej herbaty, czyli działa antynowotworowo i skutecznie wspomaga trawienie.

Jak zrobić herbatę z pestek awokado? Wysusz dwie pestki i zmiel na puder. Umieść następnie odpowiednią porcję w zaparzaczu do herbaty i zalej wrzątkiem. Napar może być lekko gorzki, więc dodaj do niego odrobinę miodu do smaku.

 

Pestka awokado jako barwnik

Czy wiesz, że pestka z awokado świetnie koloryzuje? I choć intuicyjnie wydaje się, że barwiona tkanina czy materiał staną się zielone, to nic bardziej mylnego. Pestka awokado po kontakcie z wrzątkiem wytwarza barwę ostrego różu.

Potrzebujesz tylko kilku pestek, stalowy garnek i wrzącą wodę. Pestki gotuj we wrzątku od 20 do 60 minut, aż uzyskasz pożądany kolor. Następnie umieść tkaninę w zabarwionym płynie i namaczaj. W ten sposób możesz też barwić np. jajka na Wielkanoc lub owoce do deserów.

Gruszki barwione pestkami awokado

Gruszki barwione pestkami awokado  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Przygotuj maseczkę

Pewnie kojarzysz mnóstwo kosmetyków z dodatkiem awokado. Tymczasem samodzielnie możesz przygotować w domu ujędrniającą maseczkę do twarzy. Wysuszone pestki z awokado zmiel na puder, a następnie połącz z olejkiem kokosowym. W ten sposób stworzysz peeling, który złuszczy martwy naskórek, odżywi skórę i ją odmłodzi (dzięki zawartym antyoksydantom).

Jak zrobić przyprawę z pestki awokado?

Skoro znasz już kilka zastosowań nasiona tego popularnego owocu, musisz wiedzieć jak utrzeć pestkę awokado na puder. To właśnie on wykorzystywany jest do powyższych kosmetyków czy herbat. Taka starta pestka świetnie sprawdzi się też jako domowa przyprawa, po prostu do jedzenia.

Wystarczy, że po nacięciu owocu, wyjmiesz pestkę, dokładnie ją umyjesz i przez dwa lub trzy dni podsuszysz. Następnie zdejmij z niej skorupkę i delikatnie zetrzyj lub ewentualnie zmiel na pył o konsystencji cukru pudru. Przyprawa z pestki awokado świetnie nadaje się na wierzch sałatek czy jako posypka do koktajli. Wypróbujcie przepis!

Przyprawa z pestki awokado

Jak zrobić przyprawę z pestki awokado? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pamiętajcie, że wykorzystywanie pestki awokado świetnie wpisuje się w ideę zero waste - nie pozbywacie się żadnego fragmentu pysznego owocu. Dzięki temu dostarczacie organizmowi jeszcze więcej wartościowych składników odżywczych.

Zobacz także:

Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko »

Nietypowe wersje bigosu według Ewy Wachowicz »

Przyrządzasz mięso mielone? Uważaj, żeby nie popełnić tych błędów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 803

30 min
12
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 281

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

3
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8