Ewa_Gotuje

Niebezpieczne związki, czyli jakich produktów ze sobą nie łączyć?

Na śniadanie herbata z mlekiem i chleb z dżemem? Okazuje się, że nawet tak banalne i powszechne połączenia są niekorzystne dla naszego zdrowia. Sprawdź, jak komponować swoje posiłki, by uniknąć niesprzyjających zestawień.

1. Czarna herbata i mleko

Słynna "bawarka" cieszy się szczególną popularnością wśród kobiet w ciąży. Niestety mitem jest, że napój ten zwiększa ilość mleka w piersiach. Herbata pomaga w leczeniu stanów zapalnych w organizmie, ponieważ zawiera antyoksydanty. Białka mleka jednakże łączą się z nimi i ograniczają ich wchłanianie. Wtedy też herbata traci swoje właściwości, a zawarta w niej kofeina ogranicza wchłanianie wapnia znajdującego się w mleku.

2. Burger i piwo

Zbyt częste sięganie po to połączenie może prowadzić do otyłości. Jedzenie, po strawieniu, trafia do wątroby. Wątroba jednakże najpierw rozkłada alkohol, ponieważ odczytuje go jako truciznę. Przez ten czas tłuszcz spożyty pod postacią burgera pozostaje w krwioobiegu, a także może odkładać się w tkance tłuszczowej. Dodatkowo, połączenie to powoduje wzdęcia.

3. Herbata i cytryna

Połączenie szczególnie niepolecane osobom starszym. Zawarty w liściach herbaty glin, łącząc się z cytryną tworzy niebezpieczny cytrynian glinu. Związek ten, odkładając się w mózgu, może doprowadzić do choroby Alzheimera.

4. Dżem i białe pieczywo

Węglowodany proste powodują szybki wzrost cukru we krwi. W przypadku białego pieczywa i dżemu jest to skok bardzo gwałtowny. Obciążona trzustka uwalnia insulinę, by wyrównać poziom cukru w organizmie. Kiedy następuje jego spadek, energia zamienia się w zmęczenie i rozdrażnienie. Należy pamiętać, że zbyt częste skoki cukru mogą doprowadzić do cukrzycy.

5. Olej i ryby

Zawarte w olejach roślinnych kwasy omega-6 mogą zaburzyć pozytywne działanie kwasów omega-3, obecnych w rybach. Co więcej, duże spożycie kwasów omega-6, przy niedostatku tych drugich, sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie.

6. Pomidor i twaróg

Pomidor posiada w składzie kwas o silnym działaniu, który wchodzi w reakcję z wapniem, występującym w twarogu. Prowadzi to do wytworzenia nierozpuszczalnych kryształków, posiadających zdolność do odkładania się w stawach. Powoduje to stany zapalne i ból w czasie poruszania.

7. Pomidor i ogórek

W świeżych ogórkach występuje askorbina, która niszczy witaminę C. Ta zaś występuje nie tylko w pomidorze, a także w pietruszce, cykorii, cebuli czy papryce. Łącząc ogórka z tymi produktami pozbawiamy danie cennych właściwości.

8. Sałata i sosy bez tłuszczu

Oleje są nośnikami pomagającymi substancjom odżywczym dostać się do krwi. Dodatkowo, pigmenty roślinne mogą obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory oraz choroby układu krążenia, pod warunkiem, że są zjadane razem z tłuszczami.

9. Żółty ser i wędlina

Obecny z serze żółtym fosfor ogranicza wchłanianie cynku. Ten zaś obecny jest w mięsach, wędlinach. Pierwiastek ten jest bardzo ważny dla właściwego funkcjonowania organizmu, ponieważ pozytywnie wpływa na jego odporność. Dodatkowo, zarówno w serze jak i wędlinie obecne są tłuszcze nasycone, których zbyt częste spożywanie źle służy zdrowiu.

10. Ziemniaki i jaja, masło

Ziemniaki zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia i żelaza. Ich źródłem są właśnie jajka oraz mleko i jego przetwory. Dodatkowo, ziemniaki posiadają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Po ich zjedzeniu następuje wzrost ilości cukru w organizmie. Trzustka, by obniżyć jego poziom, produkuje insulinę. A ta sprzyja magazynowaniu tłuszczów, które zostały przyjęte wraz z węglowodanami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Domowe pyzy

Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.

Odsłon: 97

30 min
3
15 min
21
Zupy Krem z brokułu i cukinii

Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii. Zupka bardzo szybka w przygoto...

Odsłon: 71

30 min
6
Dania główne Łosoś z suszonymi jabłkami

Dania rybne powinny być w naszym codziennym menu. Dzisiejszy przepis pozwoli...

Odsłon: 30

>60 min
1
Przekąski Racuchy szczebrzeszyńskie

Wypróbuj przepis racuchy szczebrzeszyńskie, które przygotowywane są na słono...

Odsłon: 957

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6