Najlepsze przepisy na ogórki

Niebezpieczne związki, czyli jakich produktów ze sobą nie łączyć?

Na śniadanie herbata z mlekiem i chleb z dżemem? Okazuje się, że nawet tak banalne i powszechne połączenia są niekorzystne dla naszego zdrowia. Sprawdź, jak komponować swoje posiłki, by uniknąć niesprzyjających zestawień.

1. Czarna herbata i mleko

Słynna "bawarka" cieszy się szczególną popularnością wśród kobiet w ciąży. Niestety mitem jest, że napój ten zwiększa ilość mleka w piersiach. Herbata pomaga w leczeniu stanów zapalnych w organizmie, ponieważ zawiera antyoksydanty. Białka mleka jednakże łączą się z nimi i ograniczają ich wchłanianie. Wtedy też herbata traci swoje właściwości, a zawarta w niej kofeina ogranicza wchłanianie wapnia znajdującego się w mleku.

2. Burger i piwo

Zbyt częste sięganie po to połączenie może prowadzić do otyłości. Jedzenie, po strawieniu, trafia do wątroby. Wątroba jednakże najpierw rozkłada alkohol, ponieważ odczytuje go jako truciznę. Przez ten czas tłuszcz spożyty pod postacią burgera pozostaje w krwioobiegu, a także może odkładać się w tkance tłuszczowej. Dodatkowo, połączenie to powoduje wzdęcia.

3. Herbata i cytryna

Połączenie szczególnie niepolecane osobom starszym. Zawarty w liściach herbaty glin, łącząc się z cytryną tworzy niebezpieczny cytrynian glinu. Związek ten, odkładając się w mózgu, może doprowadzić do choroby Alzheimera.

4. Dżem i białe pieczywo

Węglowodany proste powodują szybki wzrost cukru we krwi. W przypadku białego pieczywa i dżemu jest to skok bardzo gwałtowny. Obciążona trzustka uwalnia insulinę, by wyrównać poziom cukru w organizmie. Kiedy następuje jego spadek, energia zamienia się w zmęczenie i rozdrażnienie. Należy pamiętać, że zbyt częste skoki cukru mogą doprowadzić do cukrzycy.

5. Olej i ryby

Zawarte w olejach roślinnych kwasy omega-6 mogą zaburzyć pozytywne działanie kwasów omega-3, obecnych w rybach. Co więcej, duże spożycie kwasów omega-6, przy niedostatku tych drugich, sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie.

6. Pomidor i twaróg

Pomidor posiada w składzie kwas o silnym działaniu, który wchodzi w reakcję z wapniem, występującym w twarogu. Prowadzi to do wytworzenia nierozpuszczalnych kryształków, posiadających zdolność do odkładania się w stawach. Powoduje to stany zapalne i ból w czasie poruszania.

7. Pomidor i ogórek

W świeżych ogórkach występuje askorbina, która niszczy witaminę C. Ta zaś występuje nie tylko w pomidorze, a także w pietruszce, cykorii, cebuli czy papryce. Łącząc ogórka z tymi produktami pozbawiamy danie cennych właściwości.

8. Sałata i sosy bez tłuszczu

Oleje są nośnikami pomagającymi substancjom odżywczym dostać się do krwi. Dodatkowo, pigmenty roślinne mogą obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory oraz choroby układu krążenia, pod warunkiem, że są zjadane razem z tłuszczami.

9. Żółty ser i wędlina

Obecny z serze żółtym fosfor ogranicza wchłanianie cynku. Ten zaś obecny jest w mięsach, wędlinach. Pierwiastek ten jest bardzo ważny dla właściwego funkcjonowania organizmu, ponieważ pozytywnie wpływa na jego odporność. Dodatkowo, zarówno w serze jak i wędlinie obecne są tłuszcze nasycone, których zbyt częste spożywanie źle służy zdrowiu.

10. Ziemniaki i jaja, masło

Ziemniaki zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia i żelaza. Ich źródłem są właśnie jajka oraz mleko i jego przetwory. Dodatkowo, ziemniaki posiadają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Po ich zjedzeniu następuje wzrost ilości cukru w organizmie. Trzustka, by obniżyć jego poziom, produkuje insulinę. A ta sprzyja magazynowaniu tłuszczów, które zostały przyjęte wraz z węglowodanami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 25

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26529

60 min
22
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 795

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4