Spis treści:
- Co to jest serwatka?
- Wartości odżywcze serwatki
- Właściwości prozdrowotne serwatki
- Serwatka – przeciwwskazania
- Serwatka – zastosowanie w kuchni
Niegdyś w wiejskich gospodarstwach naturalna serwatka była powszechnie spożywanym produktem. Dziś dużo częściej mamy do czynienia z serwatką w proszku, którą wykorzystuje się do produkcji lodów, czekoladowych słodyczy, serków topionych, żywności dla niemowląt, a także odżywek białkowych dla sportowców. Warto sięgnąć po ten zapomniany produkt, ponieważ ma on wiele właściwości pozytywnie pływających na zdrowie. Podpowiadamy, kto powinien, a komu odradza się picie serwatki oraz jak wykorzystać ją w codziennych przepisach.
Sprawdź także: Jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami? Nie musisz wyrzucać jajek z menu!
Co to jest serwatka?
Serwatka powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji sera. Wyróżniamy dwa rodzaje serwatki, podpuszczkową, która wytwarzana jest podczas produkcji serów twardych oraz kwasową, czyli pozostałość po twarogu.
Wartości odżywcze serwatki
W serwatce znajduje się wiele substancji korzystnie wpływających na organizm, między innymi jest ona źródłem witaminy A i C, a także tych z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów, fosforu, jodu, magnezu, potasu i wapnia. Znajduje się w niej również białko, laktoferyna, która pozytywnie wpływa na organizm. Warto wspomnieć również, że nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu, jest produktem niskokalorycznym. W 100 g serwatki znajduje się jedynie 25 kcal.
Właściwości prozdrowotne serwatki
Serwatka była powszechnie stosowana jako naturalny środek na odporność organizmu. Nic dziwnego, produkt ten wspiera układ immunologiczny, chroniąc go przed drobnoustrojami – ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe oraz grzybobójcze. Serwatka wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, chroniąc tym samym organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także działając przeciwstarzeniowo.
Zawarte w niej minerały, takie jak fosfor, wapń czy jod doskonale wspierają zdrowie zębów i kości, dodatkowo chronią organizm przed chorobami takimi jak osteoporoza. Serwatka świetnie wpływa również na florę bakteryjną układu pokarmowego, dzięki bakteriom kwasu mlekowego działa jak naturalny probiotyk. Ponadto serwatkę warto pić w celu wsparcia układu krążenia, poprawia pracę serca, jest również polecana osobom, które mają problem z prawidłowym ciśnieniem tętniczym krwi. Co więcej, ma ona działanie obniżające wysoki poziom „złego” cholesterolu.
Serwatka będzie również dobrym produktem na diecie odchudzającej, nie tylko ma mało kalorii, ale również przyczynia się do utrzymania prawidłowej wagi. Co więcej, produkt ten korzystnie wpływa na kondycję skóry, pomaga niwelować problemy skórne. Może również posłużyć do przygotowywania okładów na oparzenia.
Serwatka naturalna a serwatka w proszku
Oprócz naturalnej serwatki w wersji płynnej, na rynku dostępna jest również serwatka w proszku. Powstaje ona poprzez usunięcie wody z serwatki, dzięki czemu w suchej masie pozostaje tylko białko oraz inne cenne substancje, takie jak witaminy i minerały.
Zawarte w serwatce białko jest substancją budulcową, między innymi świetnie wpływa na pracę mięśni, jest także cennym źródłem aminokwasów, takich jak metionina i cysteina, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Warto wspomnieć również o tym, że białko serwatkowe jest łatwo przyswajalne, będzie świetnym uzupełnieniem diety osób aktywnie uprawiających sport, którym zależy na budowie masy mięśniowej. Może także stanowić element zdrowej diety, w szczególności w przypadku osób, które w codziennym jadłospisie nie dostarczają sobie odpowiedniej ilości protein. Tyczy się to np. wegetarian. Warto dodać, że sproszkowana serwatka jest także wykorzystywana do produkcji żywności dla niemowląt.
Serwatka – przeciwwskazania
Chociaż serwatka jest bardzo zdrowa, nie wszyscy mogą ją stosować. Przede wszystkim będzie produktem nieodpowiednim dla osób cierpiących na nietolerancję białka mlecznego, a także borykających się z alergiami pokarmowymi.
Serwatka – zastosowanie w kuchni
Jak stosować serwatkę w kuchni? Przede wszystkim może ona stanowić świetny napój, który dostarczy ci wielu cennych wartości odżywczych. Możesz na przykład przygotować z niej koktajle, wystarczy dorzucić ulubione owoce. Świetnie pasować będą truskawki, maliny, jagody czy banan. Taki napój doskonale sprawdzi się na przykład na szybkie i pożywne drugie śniadanie.
Serwatka może posłużyć nam jako składnik lodów, ciast, gofrów, słodkich placuszków i naleśników. Naturalną serwatkę można dodać również do zup, np. żuru, chłodnika, botwinki i barszczu ukraińskiego, czy potrawek z mięsem. Świetnie nada się również jako dodatek do kiszonych warzyw, takich jak kapusta czy ogórki. Co ciekawe, można również dodać ją do chleba pieczonego na zakwasie.
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »