Spis treści:
- Wysoki cholesterol – skutki
- Co jeść, aby obniżyć cholesterol domowymi sposobami?
- Czego nie powinno się jeść przy wysokim cholesterolu?
- Jakie owoce obniżają poziom cholesterolu
- Czy można jeść jajka przy wysokim cholesterolu?
Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, znajduje się w tkankach i osoczu krwi. Lipoproteiny, bo właśnie tym jest cholesterol, połączeniem substancji tłuszczowej oraz białka, biorą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Jest elementem budulcowym błon komórkowych, uczestniczy w produkcji hormonów oraz w wytwarzaniu witaminy D, jest elementem procesu powstawaniu kwasów żółciowych, wpływa również na funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto wspomnieć o tym, że istnieją dwa rodzaje cholesterolu, wyróżniamy ten dobry (HDL), która działa ochronnie na ściany naczyń krwionośnych oraz zły cholesterol (LDL), który przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Ważne więc, aby dbać, by poziom cholesterolu nie był zbyt wysoki. Podpowiemy ci, jakie produkty spożywać, a jakie nie powinno się jeść przy wysokim cholesterolu.
Wysoki cholesterol – skutki
Jedzenie wysokoprzetworzonej żywności, nadwaga, brak aktywności fizycznej, stresujący tryb życia, spożywanie dużej ilości alkoholu oraz palenie papierosów. Oto gotowy przepis na wysoki poziom cholesterolu, a w konsekwencji na wiele chorób układu krążenia. Zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu przyczynia się do powstawania blaszki miażdżycowej, co skutkuje brakiem drożności tętnic oraz miażdżycą. Może rozwinąć się tzw. niedokrwienna choroba serca, czyli choroba wieńcowa, ostatecznie prowadząc do zawału serca lub udar mózgu spowodowany niedokrwieniem.
Zwężenie światła naczyń krwionośnych może objawiać się uczuciem ciężkości i zmęczenia, a nawet bólami nóg. Mogą pojawić się także kurcze stóp i łydek, drętwienie, mrowienie, a nawet martwica. Co więcej, skóra na nogach chorego może wyglądać na napiętą, bladą oraz odznaczać się charakterystycznym błyszczeniem. Osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu, mogą zauważyć, że ich włosy stają się rzadsze, a paznokcie bardziej łamliwe.
Co jeść, aby obniżyć cholesterol domowymi sposobami?
Jeśli chcesz zadbać o ustabilizowanie poziomu "złego" cholesterolu, warto wyeliminować alkohol, papierosy oraz zadbać o to, aby mniej się stresować. Równie istotna jest oczywiście zdrowa dieta, czyli taka, w której posiłki będą odpowiednio zbilansowane oraz która pomoże zadbać nam o prawidłową masę ciała. Dobrze skomponowany posiłek powinien zawierać źródło pełnowartościowych węglowodanów, chudego białka oraz zdrowych tłuszczów, w każdym daniu należy również zadbać o porcję warzyw oraz owoców.
Osobom, które borykają się z wysokim poziomem "złego" cholesterolu poleca się dietę śródziemnomorską, dietę fleksitariańską oraz dietę DASH. Te sposoby żywienia te opierają się przede wszystkim na dużej ilości warzyw i owoców, nie brakuje w nich również produktów pełnoziarnistych, chudego mięsa, ryb, owoców morza i roślin strączkowych, istotne są również zdrowe tłuszcze, np. oliwa z oliwek, awokado, orzechy i pestki. W diecie obniżającej cholesterol warto stosować również przyprawy, takie jak oregano, szałwia, bazylia czy rozmaryn. Można sięgać również po jaja oraz chudy nabiał. Dobre rezultaty daje także prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska.
Do roślin obniżających poziom wysokiego cholesterolu należą także imbir, ostropest plamisty czy czosnek. Warto zadbać także o to, by twoje posiłki zawierały błonnik pokarmowy, przede wszystkim mowa tu o produktach zbożowych, warzywach i owocach. Ponadto właściwości obniżające cholesterol mają także ryby morskie takie jak łosoś czy pstrąg łososiowy, zawierają one cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Do picia warto wybierać natomiast herbatę, w szczególności tę białą i zieloną. Produktem, który również warto włączy do swojej diety, jest także siemię lniane, które nie tylko obniża cholesterol, ale i doskonale wpływa na pracę jelit.
Czego nie powinno się jeść przy wysokim cholesterolu?
Do produktów, które są niewskazane przy wysokim poziomie cholesterolu, należą przede wszystkim: fast-foody, gotowe dania, słone przekąski i słodycze. Należy ograniczyć także spożywanie tłustych kiełbas, boczku, tłustego nabiału, przede wszystkim serów, dań smażonych na głębokim tłuszczu czy produktów zawierających w składzie olej palmowy. Warto zrezygnować także z takich produktów jak śmietana, masło czy majonez. Niewskazane jest również czerwone mięso.
Jakie owoce obniżają poziom cholesterolu
Na diecie cholesterolowej warto sięgnąć również po świeże owoce. W szczególności polecane są jabłka, które nie tylko są źródłem witamin, ale i mają mnóstwo błonnika. Warto sięgnąć również po winogrona, która mają korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Truskawki są natomiast źródłem witaminy C, E i A, a także potasu i magnezu, owoce te również wpływają na regulowanie poziomu cholesterol. Jagody obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, stanowią bogate źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Chociaż wiele osób postrzega je jako warzywo, awokado, również należy do owoców, ma ono właściwości regulujące gospodarkę lipidową, a także jest źródłem nienasyconych kwasów omega-6 i omega-3.
Czy można jeść jajka przy wysokim cholesterolu?
Do niedawna panowało powszechne przekonanie, że jedzenie jajek podnosi poziom cholesterolu we krwi. Okazuje się jednak, że jest ono błędne. Owszem w żółtkach jaj znajduje się cholesterol, jednak jeżeli jesteśmy zdrowi i spożywamy je z umiarem, nie wpłynie on negatywnie na wyniki naszych badań. Jajka są produktem bardzo zdrowym, są doskonałym źródłem białka, witamin A, E, D i K oraz tych z grupy B, a także minerałów, żelaza, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, miedzi, cynku, selenu i sodu. Dlatego powinny znaleźć się w zdrowej i zbilansowanej diecie.
Warto jednak ograniczyć spożycie jajek w przypadku osób, które mają cukrzycę, insulinooporność, cierpią na bóle stawów, wówczas odpowiednia ilość będzie wynosić kilka sztuk na tydzień. Ponieważ zbyt duża ich ilość będzie przyczyniała się do podwyższenia poziomu "złego cholesterolu".
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »