Ewa_Gotuje

Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.

Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom udało się dowieść, że w tych niepozornych ziarenkach kryje się moc składników odżywczych, które mają wyjątkowo pozytywny wpływ na nasz organizm. Oto kilka powodów, dla których warto jesć sezam.

1. Sezam łagodzi bóle

Już od bardzo dawna olej sezamowy jest wykorzystywany w medycynie naturalnej jako skuteczny środek, łagodzący wszelkiego rodzaju bóle. Zwykle jest on łączony ze startym imbirem i stosowany jako okład na bolące miejsca.

 

Ziarenka sezamu są fantastycznym źródłem wapnia, będącego podstawowym budulcem kości oraz zębów. 100 g sezamu niemal całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie kobiet na wapń. Jak się okazuje, w ziarenkach sezamu znajdziemy blisko trzy razy więcej tego cennego pierwiastka niż w mleku. Wapń poprawia nie tylko kondycję układu kostnego. Ma również doskonały wpływ na prawidłową pracę serca, obniża ciśnienie oraz odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.

 

Włączając sezam do jadłospisu, dostarczymy do naszego organizmu sporo składników mineralnych, w tym cenny magnez, którego działanie antycukrzycowe potwierdził szereg badań. Co więcej, nasiona sezamu mają niski indeks glikemiczny, dlatego bez większych przeciwskazań mogą być spożywane przez osoby, zmagające się z tą dolegliwością.

Sezam bardzo często bywa również stosowany jako naturalny środek wykrztuśny, który pozwala w łatwy sposób pozbyć się uporczywego, mokrego kaszlu. Syrop przygotowany na bazie ziarenek sezamu, siemienia lnianego, wody i miodu z pewnością przyda wam się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to wiele osób zmaga się z grypą i przeziębieniami.

 

W medycynie ludowej olej sezamowy bardzo często stosuje się jako naturalny środek na zaparcia. Wystarczy, że łyżkę oleju zmieszacie z łyżką miodu i szklanką wody. Tak przygotowaną mieszankę należy popijać o poranku. Nieprzyjemny problem bardzo szybko zniknie.

Naukowcom udało się dowieść, że częste spożywanie sezamu obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Wszystko to ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz fitosteroli. Osobom chcącym walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu, poleca się szczególnie czarny sezam. Zawiera on także fitosterole, które mogą obniżyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
Dodatki Sos pieczeniowy

Ciemny i gęsty sos pieczeniowy jest podstawą niemal każdego obiadu mięsnego....

Odsłon: 862

30 min
4
Desery Karmelowa panna cotta

Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...

Odsłon: 811

30 min
4
Śniadania Pasta kanapkowa z tuńczykiem

Pasta kanapkowa z tuńczykiem – proste składniki i szybkie przygotowanie. Co p...

Odsłon: 787

15 min
3
Ciasta Babka piaskowa - cytrynowa

Przepis na tę babkę pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Babka jest pyszna...

Odsłon: 3078

30 min
13