Niezwykłe właściwości sezamu

Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.

Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom udało się dowieść, że w tych niepozornych ziarenkach kryje się moc składników odżywczych, które mają wyjątkowo pozytywny wpływ na nasz organizm. Oto kilka powodów, dla których warto jesć sezam.

1. Sezam łagodzi bóle

Już od bardzo dawna olej sezamowy jest wykorzystywany w medycynie naturalnej jako skuteczny środek, łagodzący wszelkiego rodzaju bóle. Zwykle jest on łączony ze startym imbirem i stosowany jako okład na bolące miejsca.

 

Ziarenka sezamu są fantastycznym źródłem wapnia, będącego podstawowym budulcem kości oraz zębów. 100 g sezamu niemal całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie kobiet na wapń. Jak się okazuje, w ziarenkach sezamu znajdziemy blisko trzy razy więcej tego cennego pierwiastka niż w mleku. Wapń poprawia nie tylko kondycję układu kostnego. Ma również doskonały wpływ na prawidłową pracę serca, obniża ciśnienie oraz odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.

 

Włączając sezam do jadłospisu, dostarczymy do naszego organizmu sporo składników mineralnych, w tym cenny magnez, którego działanie antycukrzycowe potwierdził szereg badań. Co więcej, nasiona sezamu mają niski indeks glikemiczny, dlatego bez większych przeciwskazań mogą być spożywane przez osoby, zmagające się z tą dolegliwością.

Sezam bardzo często bywa również stosowany jako naturalny środek wykrztuśny, który pozwala w łatwy sposób pozbyć się uporczywego, mokrego kaszlu. Syrop przygotowany na bazie ziarenek sezamu, siemienia lnianego, wody i miodu z pewnością przyda wam się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to wiele osób zmaga się z grypą i przeziębieniami.

 

W medycynie ludowej olej sezamowy bardzo często stosuje się jako naturalny środek na zaparcia. Wystarczy, że łyżkę oleju zmieszacie z łyżką miodu i szklanką wody. Tak przygotowaną mieszankę należy popijać o poranku. Nieprzyjemny problem bardzo szybko zniknie.

Naukowcom udało się dowieść, że częste spożywanie sezamu obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Wszystko to ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz fitosteroli. Osobom chcącym walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu, poleca się szczególnie czarny sezam. Zawiera on także fitosterole, które mogą obniżyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2