Nowe odcinki „Ewa gotuje” od 7 września w Polsacie!

W sobotę 7 września o godzinie 11:10 w Polsacie rozpoczynamy emisję nowego sezonu magazynu kulinarnego „Ewa gotuje”. Jaka będzie kuchnia Ewy Wachowicz jesienią 2024 roku?

Fot. materiały prasowe Polsat

Gotowanie będzie sezonowe, liczba składników ograniczona do niezbędnego minimum, bazująca na produktach lokalnych i regionalnych. Serwowane dania będą nie tylko smaczne i zdrowe. Będą ucztą dla ciała i ducha oddziałującą na wszystkie zmysły! Ewa pokaże, że dzięki odpowiednim składnikom i przyprawom oraz kulinarnym trikom, w łatwy sposób można przygotować posiłki bardzo smaczne, jak też znakomicie wyglądające na talerzu. 

Jesteśmy coraz bardziej świadomi i chcemy odżywiać się zdrowo. Co to znaczy zdrowo – takie pytanie autorka programu bardzo często dostaje od swoich widzów i followersów w mediach społecznościowych. Ewa od lat troszczy się o to, by serwowane przez nią potrawy były nie tylko smaczne i zdrowe, lecz także sprawiały przyjemność i dawały poczucie kulinarnego komfortu i spełnienia. I właśnie z tego powodu prezentowane dania pomogą zadbać o nasz dobrostan, wzmacniając odporność organizmu – w oparciu o naturalne, ogólnodostępne składniki, pochodzące w dużej mierze od lokalnych producentów. Dużą uwagę autorka programu zwróci na naturalne pro i prebiotyki, które podnoszą odporność i wspomagają przemianę materii, wpływają zbawiennie na pracę mózgu i dobry wygląd, jak też redukują stres a nawet poprawiają nastrój (mood food). Ewa na pewno wykorzysta jogurt, kefir i maślankę sięgnie po czekoladę, migdały, orzechy, ryby i warzywa. Zresztą warzywa odegrają w gotowaniu bardzo dużą rolę, ponieważ coraz częściej redukujemy w naszych dietach mięso, zastępując je produktami roślinnymi. W programie pojawią się też potrawy i słodkości bezglutenowe, oparte o chociażby takie składniki jak mąka ryżowa. 

Ewa pokaże, że dzięki odpowiednim składnikom i przyprawom oraz kulinarnym trikom, w łatwy sposób można przygotować dania bardzo smaczne, jak też znakomicie wyglądające na talerzu. A że mamy coraz mniej czasu i zależy nam na przepisach szybkich w realizacji, to właśnie takie receptury zagoszczą w programie. Wiele będzie potraw gotowanych jak dawniej, wedle starych, sprawdzonych przepisów, jednakże w nowej odsłonie. Ewa lubi kulinarne nowinki, więc wiele nowości zawita właśnie do jej kuchni. 

W pierwszych, wrześniowych odcinkach Ewa Wachowicz zabierze nas w kulinarną podróż, prezentując receptury inspirowane kuchniami z różnych stron świata. Zrobi indyjskie curry z kurczakiem, talerz śródziemnomorski będący wariacją na temat włoskiej sałatki caprese, jak też filet z kurczaka zapieczony z mozzarellą i pomidorami w bardzo podobnym stylu, burgery z plastrami ananasa i cypryjskim serem halloumi. Ugotuje tak lubiane przez nas zupy – krem z pomidorów, krem z porów i pochodzącą z Italii minestrone. Będą też klasyczne potraw kuchni polskiej, jak chociażby królik w śmietanie. Potrawy Ewy zawsze są dobrze przyprawione, więc zobaczymy jak w łatwy sposób zamknąć lubczyk w słoiczku (idealny do zup i sosów). 

Rzecz jasna nie zabraknie słodkości – od klasycznych babeczek z owocami po deskę słodkości na bazie domowej czekolady, sernik a’la straciatella czy egzotyczne, japońskie kulki ryżowe dango. A dla orzeźwienia autorka programu zrobi cytrusową lemoniadę na domowym syropie miętowym. 

Podsumowując – gotowanie Ewy będzie sezonowe, liczba składników ograniczona do niezbędnego minimum i bazująca na produktach lokalnych i regionalnych (zgodnie z konceptem „od pola do stołu”). 

Twórcy programu rozłożą nagrania między miejską kuchnię w Krakowie i kuchnię w Zawoi, u stóp Babiej Góry. Sporo potraw powstanie pod chmurką, na kuchni letniej, jak też na starej, wysłużonej „angielce”. Na pewno wielokrotnie zajrzymy do ogródka Ewy, by sprawdzić jak mają się jej przydomowe uprawy. 

A ponieważ „Ewa gotuje” emitowana jest od kilkunastu lat to program otrzyma nową czołówkę. Zdjęcia do niej kręcone były w Krakowie. 

Producentem programu jest Promiss. Nowy sezon programu liczy 17 odcinków. 

Co Ewa Wachowicz zaserwuje widzom na start nowego sezonu?  

W pierwszym odcinku po wakacyjnej przerwie Ewa Wachowicz przywita widzów Polsatu w jej krakowskim ogrodzie. Pierwszą z potraw, która powstanie na świeżym powietrzu, będzie talerz śródziemnomorski, czyli wariacja na temat włoskiej sałatki caprese. W bazowej ta sałatka wersji składa się z pokrojonej w plasterki mozzarelli, pomidorów i bazylii, a doprawiona jest solą i oliwą, natomiast Ewa wzbogaci ją o kolejne składniki. Po śródziemnomorskiej przystawce kulinarnie przeniesiemy się do Indii! Autorka programu przygotuje curry – jedną z najbardziej znanych hinduskich potraw, od lat chętnie przyrządzaną przez kucharzy na całym świecie. Na deser Ewa zaproponuje deskę słodkości – z dużą ilością domowej czekolady. Zrobi też domowy syrop miętowy. 

 Nowy sezon „Ewa gotuje” od odcinka 515 - emisja od 7 września o godzinie 11:10 w Polsacie! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna pasta z awokado

Prosta, szybka i smaczna pasta do pieczywa. Pasta jajeczna z awokado smakuje...

Odsłon: 20305

30 min
22
Desery Łupinki - skorupki na orzeszki

Dzisiaj prosty i szybki przepis na skorupki na orzeszki. Polecam

Odsłon: 581

30 min
10
Desery Orzeszki

Dzisiaj orzeszki dla gości którzy poprosili o ten wypiek. Orzeszki nadziane k...

Odsłon: 317

60 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Domowe syropy na przeziębienie. Stare receptury, niezawodne działanie

Zmagasz się z przeziębieniem i kaszel mocno daje ci się we znaki? A może masz zatkany nos lub cieknie z niego wodnisty katar? Jeśli nie chcesz zacz...

1
Informacje Jesienne sałatki pełne witamin. Dodadzą energii i poprawią humor

Sałatki to obowiązkowy element jesiennego jadłospisu. Nie dość, że są niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu, to jeszcze stanowią skarbnicę wit...

7
Informacje Olej z czarnuszki - jak wykorzystać go w kuchni i codziennej diecie?

Olej z czarnuszki wyróżnia charakterystyczny, ciemny kolor w duecie z niesamowicie intensywnym, korzennym smakiem. Stanowi on remedium na wiele dol...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Sałatka z boczniakami i cheddarem, gołąbki w liściach winogron, ciasto cynamonowe z jabłkami

Ewa Wachowicz w 522. odcinku programu „Ewa gotuje” pokaże, jak zrobić klasyczne dania w nietypowy sposób. Na przystawkę będzie sałatka z grzybami,...

2